actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Politiek
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 17th October 2007, 00:45
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Angry Afscheidspresentje Flahaut!

Ontsporing Defensie bedraagt al 210 miljoen euro


BRUSSEL - Minister van Defensie André Flahaut (PS) krijgt alle parlementaire fracties over zich heen. Aftredend minister van Begroting Freya Van den Bossche (SP.A) had het over ‘oneigenlijk gebruik van kredieten’.



Het Rekenhof heeft zich gestort op het onrechtmatige gebruik van thesaurierekeningen door Defensie. Die zaak kwam vorige week aan het licht, toen minister Freya Van den Bossche (SP.A) de wel zeer ongewone maatregel nam het departement onder curatele te zetten.

Volgens kamerlid Luk Van Biesen (Open VLD), de voorzitter van de commissie van het Rekenhof, is het probleem inmiddels al opgelopen tot 210 miljoen euro. Van den Bossche zei nog het verslag van de inspectie Financiën over de hele zaak af te wachten, maar wees op een voorlopige vork van 150 tot 200 miljoen euro die onrechtmatig door Defensie gebruikt is. Onder meer om sociale bijdragen te betalen op de lonen van de militairen.

Van den Bossche was niet te spreken over het dossier en, indirect, over minister van Defensie André Flahaut (PS). Ze sprak letterlijk van ‘oneigenlijk gebruik van kredieten’.

Van den Bossche wees ook op de verantwoordelijkheid van de minister van Financiën (Didier Reynders, MR) over de thesaurie. ‘Hier zijn een aantal verantwoordelijken, ook op politiek niveau. Laten we uitzoeken welke. het is veel te vroeg om te zeggen wie verantwoordelijk is, maar het is ook veel te vroeg om de kop in het zand te steken.' Reynders had vorige week nog laten weten dat hij met de hele affaire niks te maken had, ook al is hij als minister van Financiën verantwoordelijk voor de thesaurie.

Volgens Hendrik Bogaert (CD&V) ging het hier om een systeem van ‘cash & go’ dat Flahaut verschillende jaren op een onwettige manier heeft toegestaan bij Defensie. Zijn collega Carl Devlies (CD&V) wees ook nog het probleem van systematisch te laat betalen van facturen va Defensie. ‘Dit departement tart alle verbeelding’, klonk het.

Jean-Marc Nollet (Ecolo) toonde zich zeer bekommerd om de ‘minimalistische reactie van de minister van Defensie’. Melchior Wathelet (CDH) noemde de feiten ‘zeer zwaarwichtig. Het gaat hier niet alleen om een politieke verantwoordelijkheid, het gaat hier over iets illegaals.’

Open VLD’er Luk Van Biesen vond het een dossier om van ‘achterover te vallen’. ‘En dit komt van de man die met de grote glimlach verklaarde dat hij de enige minister is die nooit bijkomende middelen vroeg.’

De parlementsleden proberen Flahaut op het matje te roepen in een gemengde commissie Defensie - Financiën, maar het is onzeker of dit in Lopende Zaken nog zal lukken.


Blog DS, 16-10-2007 (Isabel Albers)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 17th October 2007, 00:54
elienvanlimbergen elienvanlimbergen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2007
Locatie: balen/vorselaar
Posts: 180
Was dat niet Freya die daar opeens een paar miljoenen kon laten verdwijnen 'door een foute berekening'?
Flahaut zal nu alleszins niet meer staan zwaaien vanuit een legervoertuig (deed me verdacht veel aan de paus denken trouwens).
Fijn wel dat er controle bestaat, het geeft toch net iets meer overzicht over waar nu juist al dat belastinggeld naartoe gaat.
Met citaat antwoorden
  #3  
Oud 17th October 2007, 01:11
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Citaat:
Orgineel gepost door elienvanlimbergen
Was dat niet Freya die daar opeens een paar miljoenen kon laten verdwijnen 'door een foute berekening'?

Ja en nee: het was nl. vooral Didier Reynders (MR) die nu de grote Jan zit uit te hangen bij de regeringsonderhandelingen... Hier overigens nog niet zo lang geleden de 'minister van knoeiboel' genaamd: http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=13277
'Ons' Freya heeft ons dan weer gerold bij heel die affaire van het stookoliefonds: was zogezegd op kosten van de grote energieleveranciers, tot puntje bij paaltje kwam en de consument kop van jut bleek.


Citaat:
Flahaut zal nu alleszins niet meer staan zwaaien vanuit een legervoertuig (deed me verdacht veel aan de paus denken trouwens).

Dit heerschap klopt idd alles... Slechts een greep uit de artikelen van de laatste maanden:
http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=13249
http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=13637


Citaat:
Fijn wel dat er controle bestaat, het geeft toch net iets meer overzicht over waar nu juist al dat belastinggeld naartoe gaat.

Mag ik idd hopen dat dat het geval is, maar dan liefst wel VOOR de welhaast obligate malversaties vanwege enkele van onze 'excellenties'...
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB

Laatst aangepast door Barst : 18th October 2007 om 22:28.
Met citaat antwoorden
  #4  
Oud 18th October 2007, 22:02
Stef Vandycke Stef Vandycke is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2007
Locatie: Mol
Posts: 50
André Flahaut is misschien wel de verpersoonlijking van de Waalse socialist zoals we ze van vroeger kennen: hij is niet vies van dienstbetoon, cliëntelisme op zijn departement is nog steeds schering en inslag en vooral: hij blundert zo nu en dan.

Flahaut rijgt sinds 1999 de blunders aan elkaar; hiervan geven eerder geciteerde posts een goed beeld. Het lijk dat afgelopen week uit de kast viel tart echter elke verbeelding. Bestuursonbekwaam is dan ook een veelgehoorde term in de pers en bij de politieke fracties.

Dat Flahaut al die tijd niet de minste kritiek kreeg van zijn paarse collega’s is niet verwonderlijk.
Binnen zijn eigen partij en aanverwante organisaties kan hij steunen op een sterk uitgebouwd netwerk van vertrouwelingen en bovendien is hij een stemmenkanon in de strategische provincie Waals – Brabant.
De paarse regeringspartners konden ook steeds op Flahaut rekenen als er bespaard moest worden; Flahaut kon altijd wel een uitgavenpost vinden waarin geknipt kon worden.

De puinhoop op het departement Defensie na 8 jaar Flahaut wordt nu steeds duidelijker zichtbaar.De financiële problemen vormen al langere tijd een ernstige belemmering voor de goede werking van onze krijgsmacht die toch geacht wordt een breed takenpakket uit te voeren.

Op naar een volgende legerhervorming? Ik vrees van wel.
Met citaat antwoorden
  #5  
Oud 19th October 2007, 23:55
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Talking Paarse kernkabinet geen aangenaam weerzien

Slinkende erfenis Verhofstadt II laat ruziënde erfgenamen achter


BRUSSEL - Het paarse kernkabinet was geen aangenaam weerzien, onder meer door André Flahaut (PS).



'Wij geloven nog steeds dat een begroting in evenwicht haalbaar is voor 2007', liet afscheidnemend premier Guy Verhofstadt (Open VLD) gisteren via zijn woordvoerder vanuit Lissabon weten. Het haast obligate optimisme van de premier is ondertussen zowat het enige wat nog rest van paars. Het ontslagnemende kernkabinet vergaderde gisterenochtend over die begroting 2007, en de sfeer was niet aangenaam.

Het monitoringcomité dat de begroting in het oog moet houden, rekende eerder deze week op een tekort van 1,5 miljard euro of 0,5 procent van het bbp, terwijl paars mikte op een overschot van 0,3 procent. Om dat tegen te gaan, heeft het kernkabinet nu beslist om een soort begrotingscontrole te organiseren. Vier departementen die dreigen de toegestane kredieten te overschrijden zullen onderworpen worden aan een nieuw onderzoek. 'Bijzondere aandacht zal daarbij gaan naar het departement Defensie', laat de premier weten. Defensie worstelt met een overschrijding van niet minder dan 50 miljoen euro, bij de drie andere departementen is de put veel kleiner.

Begin volgende week komt er een totaalverslag van alle tekorten, maar belangrijker is dat Begroting vandaag al een eerste rapport krijgt van wat er misliep bij Defensie. Woensdag komt het paarse kernkabinet daarover opnieuw samen. 'Het is bijzonder frustrerend te zien dat Open VLD en MR de enige zijn die nog echt betrokken zijn bij het begrotingswerk. CD&V wil nog niets te maken hebben met de begroting van 2007 en SP.A doet er nu al alles aan om de oppositie voor te bereiden', zuchtte een topliberaal.

Op het kernkabinet kwam Freya Van den Bossche, de SP.A-vice-premier en minister van Begroting tegenover MR-vice-premier en minister van Financiën Didier Reynders te staan. Die laatste nam het de eerste niet in dank af dat ze dinsdag in de commissie Begroting de zwarte piet van de onregelmatigheden bij Defensie doorschoof naar Financiën.

Defensie maakte vier jaar lang onrechtmatig gebruik van een thesaurierekening, en die staan volgens het rapport van het rekenhof uit 2006 onder controle van Financiën, zo wist Van den Bossche. Ook minister van Defensie, André Flahaut (PS), zwaaide met dat argument.

'Ik begrijp niet waarom er niet meer controle kan komen op dat soort kredietlijnen. De minister van Financiën wordt hier niet aangevallen, wel het systeem. Het zijn de Inspectie Financiën en het Rekenhof die de controle moeten uitoefenen, en die vallen onder Reynders', zei Van den Bossche op de kern. Reynders reageerde heftig en schoof bij het buitenkomen uit de vergadering in verklaringen aan de pers elke verantwoordelijkheid van zich af.

Bij Begroting is men al langer ontstemd over de nonchalante houding van Reynders. Die schuift bij problemen steeds de zwarte piet door. Nooit neemt hij zelf zijn verantwoordelijkheid op. Reynders beschuldigde Van den Bossche van oppositiepraktijken. Hij dacht dat het tekort nog wel zou meevallen. Van den Bossche betwijfelt dit. 'We zijn haast eind oktober. Bovendien is het gat op Defensie moeilijk samendrukbaar.'


DS, 19-10-2007 (Wouter Verschelden)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
  #6  
Oud 20th October 2007, 15:28
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Put bij defensie blijft groeien

Put bij defensie blijft groeien


BRUSSEL - Het tekort bij Defensie dreigt nog een stuk hoger te liggen dan eerst gedacht. De voorbije dagen was al duidelijk geworden dat Defensie tussen 2004 en 2006 voor 160 miljoen euro onrechtmatig en oneigenlijk gebruik heeft gemaakt van thesaurierekeningen, de rechtstreekse kredietlijn van de Schatkist. Daarenboven overschreed minister van Defensie André Flahaut (PS) dit jaar de toegestane kredieten met een kleine 50 miljoen euro. De Inspectie van Financiën onderzocht de voorbije week wat er precies aan de hand is en hoe groot het gat is.



Daarnaast blijkt er bij Defensie ook een probleem te zijn met de zogenaamde onderbenutting van kredieten. Dat is een gevolg van het door Johan Vande Lanotte ingevoerde ankerprincipe en houdt in dat een aantal toegekende kredieten niet mogen worden uitgegeven. Defensie deed dat toch en gaf, tegen de afspraken in, 182 miljoen euro teveel uit. De totale ontsporing bij het departement van minister Flahaut komt daardoor op 391 miljoen euro uit. 'Slechts' zo'n 230 miljoen euro daarvan heeft een impact op de begroting 2007.

Het definitieve rapport over wat precies verkeerd liep bij Defensie, werd gisteren verwacht maar komt er uiteindelijk pas begin volgende week. Het kernkabinet gaat onderzoeken of er alsnog investeringen kunnen worden uitgesteld, zodat de put van 230 miljoen euro voor de begroting van dit jaar wat gedempt kan worden.

In een reactie benadrukt PS-vicepremier Laurette Onkelinx dat iedereen zich afvraagt hoe dit mogelijk is geweest. 'Ik vind het heel goed dat minister van Begroting Freya Van den Bossche (SP.A) Defensie onder curatele heeft geplaatst. Flahaut heeft dat ook onmiddellijk geaccepteerd. Zonder tegenpruttelen.'

'Maar Van den Bossche heeft wel gezegd dat het heel goed mogelijk is dat Flahaut er niets van wist. We moeten nu onderzoeken hoe het mogelijk is dat dergelijke praktijken mogelijk zijn geweest.' Het PS-boegbeeld in de federale regering vraagt zich ook af waarom Financiën niets heeft opgemerkt.

Onkelinx merkt op dat er vier departementen zijn waar de uitgaven uit de hand liepen. 'Defensie, Mobiliteit, Financiën en de Sociale Zekerheid, meer bepaald het gehandicaptenbeleid. We zullen een echte budgettaire oefening moeten doen. Guy Verhofstadt heeft dat deze week voorgesteld en ik heb hem gesteund.'

In regeringskringen luidt het dat het bij Mobiliteit, Financiën en Sociale Zekerheid om beperkte uitgavenoverschrijdingen gaat, in tegenstelling tot bij Defensie.


DS, 20-10-2007
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
  #7  
Oud 23rd October 2007, 13:05
Stef Vandycke Stef Vandycke is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2007
Locatie: Mol
Posts: 50
"Eén dag vertraging voor militairen"
ma 22/10/07 - De 300 Belgische militairen op missie in Afghanistan zullen daar uiteindelijk één dag langer moeten blijven. Dat heeft het kabinet van Defensie gezegd na de opschudding die was ontstaan over minister van Defensie André Flahaut (PS). Die is op reis met de Airbus die de militairen zou moeten ophalen.
De Belgische soldaten zouden donderdag naar huis komen na een missie van vier maanden. (VRT) Maar de Airbus die hen moet terugbrengen, staat nog steeds op de luchthaven van Lubumbashi in Congo. Het toestel vervoerde begin deze week een Belgische delegatie met onder meer André Flahaut naar Congo, maar kreeg een dubbele klapband bij de landing.

Defensie stuurt nu een ander vliegtuig met onderdelen naar Congo om het vliegtuig te herstellen. Mocht dat niet op tijd lukken, dan zal Defensie aankloppen bij een "bevriende natie" om de soldaten thuis te krijgen.

Het incident doet de kritiek op minister Flahaut toenemen. Eerder had zijn reis ook al kwaad bloed gezet bij onder anderen minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open VLD).

VRTnieuws.net, 22-10-2007
Met citaat antwoorden
  #8  
Oud 23rd October 2007, 13:10
Stef Vandycke Stef Vandycke is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2007
Locatie: Mol
Posts: 50
Het zogenaamde "Airbus"-feit illustreert nogmaals dat het Belgische leger onvoldoende middelen heeft om zijn opdrachten te blijven uitvoeren.
Indien we zo verder gaan stel ik toch voor om de opdrachten van de Belgische militairen in de diverse buitenlandse missies grondig te herbekijken; het leger ontvangt gewoon niet het nodige materieel om grondig te functioneren en dit feit is het zoveelste op rij.
Eerder was er te weinig geld om een aantal oefeningen op te zetten, waren er onvoldoende pantserwagens om onze militairen vielig te vervoeren enz.
Het zal echter niet minister Flahaut die de eerste gevolgen van zijn wanbeleid zal moeten dragen; wel de militairen die op missie zijn.
Met citaat antwoorden
  #9  
Oud 23rd October 2007, 14:58
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Post Te gek om te geloven

Te gek om te geloven - Waarom Flahaut acht jaar zijn gang kon gaan


Een minister van Defensie die zijn 'vriend' de president een paar maanden twee Agusta-helikopters leent om in de kiescampagne in Benin overal te komen. Diezelfde minister die beslist om ter vervanging van de Léopard-tanks pantserwagens met 90mm-kanonnen te kopen die door geen enkel ander Navo-land gebruikt worden, maar waarvan de munitie wel in zijn achtertuin gemaakt wordt. Een minister die persoonlijk heel de top van zijn medische tak en de hele staf chirurgen van een gerenommeerd brandwondencentrum buiten gooit omdat hij na een intern conflict partij kiest voor een onmogelijk diensthoofd.



Het is haast te gek om te geloven, maar het klopt allemaal. Minister van Defensie André Flahaut (PS) heeft acht jaar lang als een despoot geregeerd over zijn departement met daarbij één motto: 'Mijn wil is wet'.

Defensie is niet meteen een ministerpost waar hard om gebikkeld wordt. De uitdagingen van 1999, toen Flahaut er aan begon, zijn haast dezelfde als die van zijn opvolger in 2007. Geen geld - het budget is al jaren geplafonneerd op 2,7 miljard euro -, veel duur en oud personeel, en gebrek aan goed materiaal. Die machine hervormen en tegelijk sociale onrust vermijden, is moeilijk en politiek ondankbaar.

Niet zo voor deze Franstalige socialist. Met de nodige visie een beleid ontwikkelen, is een van de taken van een minister. Maar Flahaut ontwikkelde ook dienstbetoon en maakte optimaal gebruik van de 'sociale functie' van de overheid. De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat Flahaut met zijn visie - een kleiner, moderner leger, zonder grote sociale drama's - een logische, verdedigbare weg bewandelde. In zijn personeelspolitiek, zijn micromanagement en het gebruik van overheidsmiddelen voor de bediening van zijn electoraat, schoot de minister echter onwaarschijnlijk door.

Een bloemlezing van wat Nijvel, zijn thuisbasis, de afgelopen jaren kreeg: vier hectaren militair domein met sportinfrastructuur voor lokale clubs, een nieuwe kazerne voor de brandweer, plaats voor de lokale afdeling van het Rode Kruis, de genie die bruggen opknapt. Maar ondanks alles slaagde hij er in 2006 niet in om burgemeester te worden. CDH ging met MR in zee, Flahaut bleef diep gekwetst achter.

Aan Vlaamse kant kwam er zeker de laatste jaren harde oppositie van CD&V, N-VA en Vlaams Belang. Maar Flahaut slaagde erin om haast elk dossier uit te zweten. Staalhard ontkennen, was vaak de simpelste oplossing.

We keren terug naar de helikopters voor Benin: 'Een verkoopstransactie', wist de minister snel. Even later kocht Benin inderdaad voor een appel en een ei vier Agusta's. Omdat hij haast op hetzelfde moment een Agusta gebruikte om naar An Inconvenient Truth van Al Gore te gaan kijken, verschoof de aandacht naar die flater.

De 90mm-kanonnen kwamen er na een felle campagne van Flahaut, tegen twee negatieve adviezen van de inspectie van Financiën in. De minister liet aan iedereen weten 'dat de munitiefabriek niet in zijn kiesgebied lag'. Dat het de gemeente naast Nijvel was, vertelde hij er niet bij. De minister dwong luitenant-generaal Jacques De Winter, hoofd van material resources, grofweg te liegen op een persconferentie. De Winter kwam op de proppen met een Oostenrijkse producent die ook dezelfde obussen zou maken. Onjuist.

In het dossier van het brandwondencentrum is de enige overlever kolonel Jean Pirson, al de officieren, tot en met de generaals, waar hij mee in conflict lag, zijn vertrokken. Flahaut moest Pirson na een vernietigend rapport wel schorsen. Maar hij was zo vriendelijk om die de PS-huisadvocaat Marc Uyttendaele te lenen. Even later besliste de Raad van State dat Pirson terug kon beginnen.

Systematisch herhaalde Flahaut dat de kritiek 'uit extreemrechtse hoek kwam', 'dat het ontevreden ijzervreters en oorlogszoekers waren die de boel aanstookten', en altijd dat het van 'een bepaalde Vlaamse pers' kwam. Dat werkte wonderwel. De Franstalige pers reageerde vaak schouderophalend. Het regeringsrapport van Le Soir gaf Flahaut zelfs een royale 65 procent terwijl De Standaard 33 procent het maximum haalbare vond. 'Hij is toch dag en nacht bereikbaar voor de pers? En hij heeft Defensie een humanitair gezicht gegeven. Wat hebben jullie toch tegen die man?', klonk het bij de Franstalige collega's.

Zelfs in Vlaanderen vond Flahaut gretig bondgenoten in het 'hetze-verhaal'. Defensiespecialist Stef Goris (ex-Open VLD, nu LDD) wrong zich meermaals in de pijnlijkste bochten - 'dit is een georchestreerd verhaal van de Caritas-groep', zei hij over de crisis in het brandwondencentrum - om acties van Flahaut goed te praten. Een Vlaamse commentator had het zelf over 'bepaalde kranten die zich voor de kar van de Vlaamse wapenlobby laten spannen'.

En inderdaad, wat Flahaut presteerde, grensde soms aan het ongeloofwaardige. Zoals in lopende zaken absoluut nog een reeks loyale pionnen met generaalsterren willen belonen. Pas na weken gemanoeuvreer beëindigde premier Guy Verhofstadt (Open VLD) met een onversneden scheldtelefoontje het idiote plan.

Binnen de regering hield Flahaut zich overigens staande door er steeds weer op te wijzen dat hij als enige nooit of te nimmer extra geld kwam vragen van de collega's. Op zijn departement gaapt nu een frauduleuze put van 400 miljoen euro.

Wouter Verschelden is redacteur Wetstraat


DS, 23-10-2007
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 17:31.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.