actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > WERELD > Cultureel-maatschappelijk
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

 
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 20th July 2005, 03:11
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Fatwa tegen terroristen?

Topimams moeten de Bin Ladens en Mohammed B’s excommuniceren.


De moslimleiders in Engeland hebben de aanslagen in Londen unaniem veroordeeld. Toch riep de Britse premier Blair hen deze week nog eens expliciet op vooral ook in actie te komen tegen de ’duivelse ideologie’ van de daders. Op welke actie hij doelde was niet duidelijk. Maar er is tenminste een element dat een algemene veroordeling van terroristische daden kracht kan bijzetten: een oproep tot formele excommunicatie van terroristen.


De islam heeft andere structuren dan de christelijke wereld. Maar er is wel iets wat in de buurt komt van excommunicatie en gevoelsmatig keihard aankomt, de veroordeling wegens ridda, geloofsafval.

Nu is het niet zo dat we de toepassing van de riddaveroordelingen in islamitische landen zouden willen importeren. De praktijk daarvan vloekt met onze ideeën over vrijheid. Mensen, die geen erger ’vergrijp’ hebben gepleegd dan dat ze van geloof veranderen of atheïst worden, worden maatschappelijk gesloopt.

Van zoiets moeten we natuurlijk niets hebben. Maar er is, zolang er geen maatschappelijke consequenties aan worden verbonden, weinig op tegen dat een godsdienstige gemeenschap grenzen stelt. Die kunnen liggen in de dogmatische sfeer maar ook kunnen ernstige misdragingen een reden zijn om iemand uit te stoten.

Het moet dan wel gaan om bar en boze zaken, die dwars tegen alle waarden en normen ingaan. Die van een totaal nihilisme getuigen, dat onverenigbaar is met welk geloof dan ook, religieus of seculier. Onlangs gaf een Iraakse krant een nieuwe, veelbelovende definitie van een echte geloofsafvallige: iemand die los is geraakt van alle menselijke waarden. Dat zo iemand zelf denkt een rechtstreekse telefoonverbinding met God te hebben, is alleen maar een symptoom van een rampzalige hersenspoeling.

Er zijn van islamitische kant al zoveel veroordelingen van terreur geweest dat we met enige schroom vragen er nog een schepje bovenop te doen. Maar wat zou het een heerlijk gevoel geven als een topimam op de tv keihard zou uitleggen dat Bin Laden, Aboe Moesab Zarkawi, Mohammed B. en al die andere ploerten zich hebben schuldig gemaakt aan ridda, wat een ongeveer even zware lading heeft als in de christelijke traditie de ’zonde tegen de heilige geest’. Dan zou ook de veel gehoorde uitspraak, dat de islam als godsdienst onschuldig is, aan kracht winnen.


Trouw, 20-07-2005
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
 


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 13:55.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.