actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Cultureel-maatschappelijk
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 29th March 2012, 07:53
LuytenLieselot LuytenLieselot is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: Hulshout
Posts: 127
Nog genoeg bouwgrond voor komende 20 jaar

Vlaanderen telt 247.553 beschikbare bouwgronden, zo blijkt uit het geactualiseerde Register Onbebouwde Percelen. Daarmee kan zeker tot 2030 voldaan worden aan de noden, aldus De Morgen donderdag.
De provincie Oost-Vlaanderen beschikt over de meeste 'braakliggende' bouwgronden. Wie er een huis wil bouwen, kan er kiezen tussen 59.830 percelen. Dat zijn er zo'n 3.000 meer dan de provincie Antwerpen (56.727). West-Vlaanderen beschikt over het kleinste aantal bouwgronden: 29.710.

De cijfers komen uit het Register Onbebouwde Percelen, dat werd geactualiseerd door het kabinet van minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters (N-VA). Ze werden vrijgegeven op vraag van Vlaams Parlementslid Liesbeth Homans (N-VA). Aangezien 66 van de 308 Vlaamse gemeenten nog altijd geen register bijhouden, ligt het echte cijfer nog hoger.

'Tot 2025 zitten we goed'

De cijfers tonen aan dat er minstens tot 2025 kan voldaan worden aan de noden van de Vlaamse kandidaat-bouwers. 'Tot 2025, 2030 zitten we goed', zegt professor Georges Allaert van de UGent.

Tussen de prijs per vierkante meter en het aantal beschikbare bouwgronden in een regio is geen verband te vinden.

Bron:
www.destandaard.be
donderdag 29 maart 2012

Eigen mening:
Tot 2030 zitten we goed? Dat is maar 18 jaar niet meer... Erg lang vind ik dat niet. We zijn nu al een erg dichtbevolkt land en de meeste regio's zijn ook al erg dicht bebouwd. Als we effectief tegen 2030 al deze gebieden van beschikbare bouwgronden gaan volbouwen, wat blijft er dan nog over van ons natuurlandschap?
In het artikel verwijst men naar het feit dat er geen verband zou zijn tussen de prijs per vierkante meter en het aantal beschikbare bouwgronden. Hier kan misschien geen verband tussen zijn, maar ik vermoed wel dat de prijs per vierkante meter bouwgrond een verband zal hebben met de regio waarin men zich bevindt. Aangezien er steeds minder en minder beschikbare bouwgronden zijn zullen volgens mij de prijzen ook sterk gaan stijgen, omdat iets wat schaars is steeds duurder wordt.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 29th March 2012, 09:00
joachim.bogaerts joachim.bogaerts is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Nijlen
Posts: 35
Het is niet zo dat ze die bouwgronden nog moeten aanmaken dus de natuur blijft er hetzelfde uitzien zoals het nu is. ;-) Ook moet je eraan denken dat dit enkel gronden zijn, ze praten hier niet over huizen. We zitten momenteel met een oude bevolking dus binnen 18 zal er, met alle respect, ook wel huizen vrij komen. Ook zijn er ontzettend veel mensen die zelf bouwen of een huis kopen gewoon niet kunnen dus ik denk dat dit wel meer dan voldoende bouwgronden zullen zijn. Over de prijs valt te discussiëren, want als je een product hebt dat niet meer verkoopt en je hebt de inkomsten nodig. Dan denk ik dat de prijzen op een bepaald moment ontzettend gaan dalen. De prijzen van nu zijn gewoon onbetaalbaar.
Met citaat antwoorden
  #3  
Oud 29th March 2012, 15:07
lien.lauwers lien.lauwers is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: Wechelderzande
Posts: 114
Dat er nog genoeg bouwgrond is voor de komende 20 jaar kan mij eigenlijk niet zo veel schelen. Waar ik wel met bezig ben is de vraag of ik OOIT in staat zal zijn zelf een bouwgrond te kunnen kopen... De prijzen zijn momenteel onbetaalbaar, als je een grond wil kopen dan ben je enorm veel geld kwijt en dan staat er nog niet eens een huis op... Laat ons hopen dat de prijzen snel dalen. Ik denk wel dat Joachim een punt heeft, het is onmogelijk om de prijzen te houden zoals ze nu zijn want dan kan niemand binnen een aantal jaren nog een bouwgrond kopen. Langs de andere kant zie je overal enorm grote nieuwe huizen staan die meer lijken op een kasteel dan op een woning... Hebben deze mensen zich dan voor hun hele leven gehecht aan het afbetalen van een grote lening? Of hebben zij rijke ouders/ de lotto gewonnen? Bizar hoe iedereen praat over de te hoge prijzen en er tegelijkertijd nog zo'n villa's worden gebouwd.
Met citaat antwoorden
  #4  
Oud 29th March 2012, 16:07
Heleen.Mariën Heleen.Mariën is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2011
Locatie: Arendonk
Posts: 104
het kan dan inderdaad wel zo zijn dat er nog bouwgronden beschikbaar zijn voor 20 jaar. Zoals Lien en Joachim eerder vermeld hebben, wil dit dan niet zeggen dat deze nog betaalbaar zullen zijn. Het leven wordt alsmaar duurder. Je zou bijna schrik krijgen om een bouwgrond te gaan moeten kopen en vervolgens een huis te bouwen. Dan moet je natuurlijk nog hopen dat je een lening krijgt bij de bank. Volgens mij is de enige (financieel gezien) realistische oplossing een (oud) huis kopen en dat verbouwen. Je kan dan stukje bij beetje renoveren en je krijgt nog wat subsidies. De dag van vandaag een bouwgrond kopen én er een huis op zetten, is jammergenoeg echt niet meer vanzelfsprekend de dag van vandaag..
Met citaat antwoorden
  #5  
Oud 29th March 2012, 23:10
stef.colebunders stef.colebunders is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: Geel
Posts: 89
Een huis bouwen zal voor vele van ons niet meer weggelegd zijn. Voor de generatie die na ons volgt zal het bouwen van een huis een nog grotere droom zijn. We moeten ons misschien minder gaan focussen op het bouwen van een huis maar meer op het renoveren. Onze grootouders bouwde een huis, onze ouders bouwde een huis maar waarom moeten wij dan ook een huis bouwen? Er gaat een moment komen wanneer het niet meer mogelijk is voor een huis te bouwen en dan is het renoveren de enige oplossing. We moeten onze mentaliteit misschien omschakelen en niet voortdurend denken dat nieuw altijd beter is. Oud is daarom nog niet versleten.
Met citaat antwoorden
  #6  
Oud 30th March 2012, 07:36
Mortelmans Bart Mortelmans Bart is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2010
Locatie: Ranst
Posts: 101
Stef, in uw antwoord zit wel degelijk een bepaalde waarheid. Het renoveren van oude huizen is volgens mij zeker geen slechte optie. Wat mijn mening betreft denk ik alleszins dat we dit misschien moeten gaan toepassen na dus 2025, wanneer de gloriejaren voorbij zijn! Het opgeraken van bouwgronden, daar heb ik al meer over nagedacht dan nu. Ik heb me dikwijls al afgevraagd hoe ze dat binnen 50 jaar gaan doen. Tegen dan hebben ze hopelijk wel een oplossing. Wiskundig gezien komen er telkens meer en meer mensen op onze aardbol en ook in België. We kunnen dat toch niet blijven houden. De aarde heeft ook oppervlakte met een bepaalde limiet en wanneer die limiet overschreden wordt, wat dan? Eerlijk gezegd vind ik deze bouwproblematiek een waarschuwingssignaal op onze groeiende bevolking op onze aardbol. Eerlijk gezegd heb ik hier eigenlijk een beetje een slecht gevoel bij.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 06:17.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.