actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Politiek
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 20th October 2016, 19:01
Robbe.V*nweert Robbe.V*nweert is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2016
Locatie: Heist-op-den-Berg
Posts: 67
Minister Vandeurzen wil uw relatie redden

Voor veel sputterende relaties kan een beetje meer tijd en aandacht wonderen doen. Daarom lanceert Jo Vandeurzen, Vlaams Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin de campagne "Maak van donderdag date-dag en blijf ook met je partner de beste vrienden".

Vanochtend vormde de campagne het onderwerp van het Radio 1-programma Hautekiet. Meteen dook op de sociale media ook kritiek op. Moet de overheid zich mengen met wat er binnen een relatie gebeurt?

Dat is volgens minster Vandeurzen zeker niet de bedoeling. Jo Vandeurzen: "Deze campagne wil in de eerste plaats handvatten aanreiken om relationele bekommernissen bespreekbaar te maken, met respect voor de eigenheid van ieders relatie. Het is niet de bedoeling van deze campagne om koppels te betuttelen met allerhande richtlijnen. Het is niet de taak van de overheid om letterlijk de kaarsjes te komen aansteken. Het doel van deze campagne is om koppels met een positieve boodschap een duwtje in de rug te geven. Het is belangrijk dat mensen beseffen dat ze tijd vrij moeten maken voor elkaar en dat ze met hun vrienden en familie of, waar nodig, met professionals durven spreken over eventuele relatieproblemen."

De kiem van deze campagne ontsproot met het onderzoek van het Kenniscentrum van het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen (Odisee) naar het relatieondersteunend aanbod in Vlaanderen. Hierbij werden een aantal beleidsaanbevelingen naar voor. Eén van die aanbevelingen wees op de noodzaak om een algemene campagne te voeren die het maatschappelijke belang van relaties duidelijk maakt en het taboe helpt te doorbreken om relatieproblemen te bespreken.

Het belang van relaties valt niet te onderschatten

Relatietherapeute Rika Ponnet: "Vanuit het veld was er inderdaad al enige jaren vraag naar een dergelijk initiatief. Voor zover ik het zie wordt er in de campagne ook helemaal geen moraliserende houding aangenomen. Het is zeker niet slecht om het belang te benadrukken dat relaties hebben voor de algemene gezondheid, het algemeen welzijn. Niet enkel partnerrelaties, maar relaties in het algemeen. Vereenzaming is een belangrijk probleem dat even schadelijk is voor de gezondheid als obesitas of diabetes.

Maar om een relatie goed te houden moet je er tijd in investeren. Of dat op donderdag moet zijn? Dat is natuurlijk onbelangrijk. Maar opdat een campagne opgepikt zou worden, moet hij op de één of andere manier de aandacht trekken. En donderdag, date-dag klinkt natuurlijk goed. De campagne kadert binnen het ruimere geheel van preventieve gezondheidscampagnes en dat preventieve verhaal kunnen wij alleen maar toejuichen. Het is geen verhaal van 'moeten', het is een advies waar je je zelf beter bij gaat voelen."

Relaties onder druk

"Als veldwerkers ondervinden wij dat het relatieaspect tegenwoordig vaker onder tijdsdruk komt te staan. Onze relatie zou een prioriteit moeten zijn in ons laven, maar dat is niet altijd zo. En dat heeft lang niet altijd te maken met werkdruk. Het is te gemakkelijk om alles daarop af te schuiven. Het heeft te maken met de manier waarop wij leven in het algemeen, de enorme massa dingen waar wij gewild aandacht aan geven. Daardoor komt de aandacht voor onze relatie soms in de verdrukking.

Bovendien zijn we ook veel individualistischer geworden dan vroeger. Een stuk van het wij-verhaal is verloren gegaan. We leven in kleinere gezinsverbanden. Het gevoel geworteld te zijn in een bepaalde gemeenschap bestaat nog amper. Op een bepaald moment is men dat als beklemmend gaan ervaren, wou men af van onder meer de sociale controle die zo'n gemeenschap ook met zich meebrengt. Maar intussen zijn we ook de positieve kanten ervan gaan inzien.

Het is belangrijk om al op jonge leeftijd te investeren in relaties, liefdesrelaties, maar ook vriendschapsrelaties. Daar pluk je op latere leeftijd enorme vruchten van. Je bent dan heel wat minder kwetsbaar voor eenzaamheid. Iemand hebben waar je je verhaal bij kwijt kan is zo belangrijk om je stress beter te kunnen reguleren. Het ontbreken daarvan is bijvoorbeeld een belangrijke oorzaak van burn-out."

Praten over problemen blijft taboe

Rust er dan nog steeds een taboe op de bespreekbaarheid van relatieproblemen?

Rika Ponnet: "Dat is de afgelopen 20 jaar ontzettend verbeterd. Helaas wordt vaak de stap om over relatieproblemen te praten nog te laat gezet, op een moment dat één van beide partners emotioneel al uit de relatie gestapt is.

Laat echter een ding duidelijk zijn: praten over relatieproblemen hoeft echt niet noodzakelijk bij een therapeut te zijn. Maar daar bestaat misschien nog het grootste taboe: binnen je eigen kring praten over je relatie(problemen) blijkt erg moeilijk. Toch kan het ontzettend deugd doen om eens met bijvoorbeeld een ander koppel over die dingen te praten. Vaak ontdek je dan dat er overal wel iets is of herken je bij andere problemen waar je zelf ook mee worstelt, die je dan plots veel beter kan kaderen of relativeren. Wij hebben nog te veel schroom om met anderen te praten over dingen die minder goed gaan. Nochtans werkt dat juist heel bevrijdend. Het helpt ook om dingen te leren aanvaarden die niet te veranderen zijn. Want niet voor alles bestaat een oplossing."

Bron: Knack.be 20-10-2016
http://plusmagazine.knack.be/gezondheid/minister-vandeurzen-wil-uw-relatie-redden/article-normal-767133.html?_ga=1.137027250.367542160.1457466718

Eigen mening:
Ik was na het lezen van dit artikel eigenlijk wel verbaasd. Ik begrijp niet waarom de politiek zich moet gaan bemoeien, zeg maar, met de relatie van personen. Wat er in een relatie gebeurt is toch volledig te bepalen door de personen in kwestie, vind ik. De minister had een goed initiatief voor ogen, maar men neemt het anders op. Het opzet was om mensen ervan bewust te maken dat ze meer tijd voor elkaar moeten maken. Dit begrijp ik volledig en dat is niet alleen in het geval van koppels, maar ook gewoon met je familie en vrienden. Het belang van al deze verstandhoudingen heeft toch een grote waarde. Je voelt je veel beter als mensen er zijn voor je en als je er kan zijn voor hen. Zowel tijdens goede momenten, maar ook tijdens minder goede. Ik vind praten over problemen geen taboe, maar je moet weten bij wie je dit kan doen. Dat gaat niet bij iedereen.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 07:32.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.