Fransman Jean Tirole wint Nobelprijs voor Economie
De Franse econoom Jean Tirole heeft dit jaar de Nobelprijs voor de Economie gewonnen. Dat maakte het Noorse Nobelcomité in Oslo vanmiddag bekend.
De 61-jarige Jean Tirole won de Nobelprijs "voor zijn analyse van marktmacht en regulering". De econoom is verbonden aan de universiteit Toulouse 1 Capitole.
De Zweedse academie noemt Tirole "een van de meest invloedrijke economen van onze tijd". Hij heeft belangrijke theoretische bijdragen geleverd in verschillende domeinen, maar is vooral bekend voor zijn onderzoek naar sectoren die gedomineerd worden door slechts enkele machtige bedrijven.
Tirole werd in 1953 geboren in het Franse Troyes. Eerst studeerde hij in eigen land, maar in 1981 haalde hij zijn doctoraat aan het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Cambridge. Nu is hij wetenschappelijk directeur aan het Instituut voor Industriële Economie van de Toulouse School of Economics. Op zijn CV staat onder meer een eredoctoraat aan de Université Libre de Bruxelles (ULB) in 1989.
De Nobelprijs voor Economie heet officieel "prijs van de Zweedse centrale bank (Sveriges Riksbank) voor economische wetenschappen in herinnering aan Alfred Nobel". Hij wordt sinds 1969 uitgereikt. Vorig jaar wonnen de Amerikaanse onderzoekers Eugene F. Fama, Lars Peter Hansen en Robert J. Shiller.
Nobelprijzen 2014: de laureaten
Geneeskunde: John O'Keefe, May-Britt en Edvard I Moser
Fysica: Isamu Akasaki, Hiroshi Amano, Shuji Nakamura
Scheikunde: Eric Betzig, Stefan W. Hell, William E. Moerner
Literatuur: Patrick Modiano
Vrede: Kailash Satyarthi, Malala Yousafzai
Economie: Jean Tirole
Bron: De Morgen
http://www.demorgen.be/economie/fra...nomie-a2088018/
Eigen mening:
En zo zitten de nobelprijzen er al weer op voor dit jaar. We eindigen met een zeer belangrijke voor deze periode. Een overzicht hebben op de economie in tijden van crisis lijkt me wel een goed plan. Zijn onderzoek naar sectoren die gedomineerd worden door machtige bedrijven is zeer interessant. Het is niet goed voor de economie om een bedrijf een monopoly te laten behouden. Zonder concurrentie is er geen reden om de kwaliteit te verhogen of de prijs te laten dalen. Een onderzoek naar dit soort fenomenen lijkt me zeer gunstig voor onze kijk op de economie.