Enkele post bekijken
  #1  
Oud 25th November 2013, 18:41
E*len.backx E*len.backx is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2013
Locatie: Kasterlee
Posts: 131
‘Ondertiteling op tv goed voor aanleren van vreemde taal’

‘Ondertiteling op tv goed voor aanleren van vreemde taal’

Als televisieprogramma’s in een vreemde taal ondertiteld zijn, begrijpt de kijker niet alleen beter wat er gezegd wordt, maar leert hij ook sneller nieuwe woorden. Dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van Maribel Montero Perez (KU Leuven, Kulak). De ondertiteling van Nederlandstalige programma’s door VRT en de commerciële zenders in Vlaanderen biedt volgens Perez anderstaligen dus betere kansen om hun taalvaardigheid te verbeteren.

Perez vergeleek in het kader van haar onderzoek bij Nederlandstalige eerstejaarsstudenten Rechten en Economie de impact van verschillende types Franse ondertitels (volledige ondertitels, volledige ondertitels met gemarkeerde kernwoorden, kernwoord-ondertitels of kernwoord-ondertitels met een “on demand”-opvraagbare vertaling) bij Franstalig videomateriaal op het luisterbegrip en woordenschatverwerving van de Franse taal. De resultaten werden vergeleken met een controlegroep die geen ondertitels te zien kreeg.

De studenten uit de vier groepen die ondertitels te zien kregen, scoorden nadien zonder onderling onderscheid beduidend beter op de testen voor woordenschat dan de controlegroep. Enkel in het deelaspect vertaling van deze test scoorde de groep die toegang had tot de vertaling beter dan de rest. Voor het algemeen luisterbegrip haalden studenten met volledige ondertitels de beste score.

Bij metingen van de oogbewegingen bleek bovendien een positief verband tussen de fixatietijd op een ongekend woord en de score op dat woord in de test nadien.

Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20131125_00855678 (geraadpleegd op 2013-11-25)

Eigen mening:
België staat bekend voor het zich goed kunnen uitdrukken in andere talen. Deze studie is bijgevolg dan ook wel een mooi teken om dat verder uit te diepen. Zoals wel gekend, gaat onze taalvoorstand die we hadden op anderen achteruit. Misschien kunnen we door deze studie besluiten een betere leermethode mee te geven aan onze leerlingen. Hierdoor kan België weer uitblinken op het gebied van taal.
Met citaat antwoorden