Van de Belgische kinderen tussen de 10 en 12 jaar oud heeft 21 procent overgewicht. Zes procent kampt met obesitas. België scoort daarmee na Noorwegen het best van zeven onderzochte Europese landen. Dat meldde het academisch ziekenhuis van de Vrije Universiteit Amsterdam vandaag.
De onderzoekers ondervroegen goed 7.000 schoolkinderen uit België, Griekenland, Hongarije, Nederland, Noorwegen, Slovenië en Spanje. Gemiddeld heeft 30 procent van de kinderen overgewicht en is er bij 1 op de 10 sprake van extreem overgewicht. België en Noorwegen, maar ook Nederland, scoren beter dan dat gemiddelde. Toch noemen de onderzoekers de situatie in die landen ook "zorgelijk".
Griekse kinderen
Belgische kinderen drinken bijna een halve liter frisdrank per dag. Enkel in Nederland en Hongarije drinkt die leeftijdscategorie meer frisdrank. Griekenland scoort het slechtst in zo goed als alle categorieën: de helft van de kinderen kampt er met overgewicht, en een op de vijf met extreem overgewicht. Daarnaast kijken ze het meest tv en fietsen ze het minst naar school.
Volgens de onderzoekers zijn de verschillen tussen landen moeilijk te verklaren. "Het is duidelijk dat er verschillen zijn in de culturele tradities, familiegebruiken en eetgewoonten tussen de verschillende Europese landen. Slechts één oorzaak aanpakken, zal dan ook niet werken", zegt onderzoeksleider Johannes Brug.
Bron:
www.demorgen.be (26/04/12)
Een zoveelste artikel waarin staat dat wij, Europeanen, te dik zijn.
En terecht, ik vind dat het erg belangrijk is om kinderen van jongs af aan te leren hoe ze gezond kunnen leven. Hierbij vind ik het stimuleren van sport of een (actieve) jeugdbeweging noodzakelijk. Gezond eten is uiteraard ook essentieel, maar sporten biedt in mijn ogen meer voordelen.
Het meest schrijnende aan dit artikel vind ik echter dat 1 op 5 in verhouding tot de andere landen nog een goede score is. Dit betekent dat de andere Europese landen ook wel een tandje mogen bijsteken (zoals bv. de onlangs ingevoerde suikertaks in Denemarken).