Het ijs aan de randen van Antarctica smelt ook van onderaf door warm oceaanwater. Dat betekent dat door klimaatverandering opwarmend zeewater veel meer invloed kan hebben op de afname van de ijsmassa dan tot nog toe werd aangenomen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht en de British Antarctic Survey.
"Op de warmste gedeelten van Antarctica smelt het ijs aan de bovenkant door een hogere luchttemperatuur. Maar ook op de koudere gedeelten blijkt het ijs dunner te worden van onderaf", leggen onderzoekers Michiel van den Broeke en Stefan Ligtenberg uit. Warm oceaanwater komt normaal gezien niet in contact met de drijvende randen van de ijskap, maar doordat de oceaanstromingen veranderen, kan dat wel gebeuren.
Het drijvende ijs aan de randen wordt per jaar tot wel 7 meter dunner. Dat heeft gevolgen voor de gletsjers op het continent, die worden tegengehouden door de ijsmassa aan de randen. Die kunnen nu tot wel acht keer zo snel de zee in stromen, waardoor jaarlijks ongeveer 100 miljard ton ijs in zee verdwijnt. Dat is 100 kubieke kilometer water.
"Dat zorgt voor een klein aandeel van de zeespiegelstijging, ongeveer 0,3 millimeter per jaar. Bovenop de huidige 3 millimeter per jaar", legt Van den Broeke uit. "Het is echter belangrijk om te weten dat een opwarmende oceaan de ijskap op deze manier vrijwel overal kan beïnvloeden."
Op Antarctica ligt genoeg ijs om het zeewater met 50 meter te laten stijgen.
Bron:
http://www.hln.be/hln/nl/2656/Globa...n-onderaf.dhtml
mening: Persoonlijk vind ik dit langs de ene kant een verontrustend artikel, maar langs de andere kant moet men dit ook met een korreltje zout nemen.
We weten allemaal dat water uitzet wanneer het overgaat naar vaste toestand (ijs).
Hierdoor neemt een bepaalde massa ijs meer ruimte (volume) in, dan eenzelfde massa water. Als door de temperatuurstijging onder water veel ijs zal smelten, zal het dus minder volume gaan innemen wanneer het over gaat naar water. Hierdoor zal de zeespiegel dus DALEN. Maar natuurlijk is het bijgevolg verontrustend dat de geltsjers en de andere grote blokken ijs die zich boven water bevinden, ook in de oceaan zullen terecht komen en bijgevolg de zeespiegel weer doen stijgen.
Globaal gezien mogen we dit alles toch met een korreltje zout nemen omdat er zich meer ijs onder water bevindt.