actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > WERELD > Wetenschap
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 26th April 2012, 08:29
Noël Van Thielen Noël Van Thielen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2010
Locatie: Heide 48, 2235 Westmeerbeek
Posts: 120
IJsmassa Antarctica smelt ook van onderaf

Het ijs aan de randen van Antarctica smelt ook van onderaf door warm oceaanwater. Dat betekent dat door klimaatverandering opwarmend zeewater veel meer invloed kan hebben op de afname van de ijsmassa dan tot nog toe werd aangenomen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht en de British Antarctic Survey.

"Op de warmste gedeelten van Antarctica smelt het ijs aan de bovenkant door een hogere luchttemperatuur. Maar ook op de koudere gedeelten blijkt het ijs dunner te worden van onderaf", leggen onderzoekers Michiel van den Broeke en Stefan Ligtenberg uit. Warm oceaanwater komt normaal gezien niet in contact met de drijvende randen van de ijskap, maar doordat de oceaanstromingen veranderen, kan dat wel gebeuren.

Het drijvende ijs aan de randen wordt per jaar tot wel 7 meter dunner. Dat heeft gevolgen voor de gletsjers op het continent, die worden tegengehouden door de ijsmassa aan de randen. Die kunnen nu tot wel acht keer zo snel de zee in stromen, waardoor jaarlijks ongeveer 100 miljard ton ijs in zee verdwijnt. Dat is 100 kubieke kilometer water.

"Dat zorgt voor een klein aandeel van de zeespiegelstijging, ongeveer 0,3 millimeter per jaar. Bovenop de huidige 3 millimeter per jaar", legt Van den Broeke uit. "Het is echter belangrijk om te weten dat een opwarmende oceaan de ijskap op deze manier vrijwel overal kan beïnvloeden."

Op Antarctica ligt genoeg ijs om het zeewater met 50 meter te laten stijgen.


Bron:
http://www.hln.be/hln/nl/2656/Globa...n-onderaf.dhtml

mening: Persoonlijk vind ik dit langs de ene kant een verontrustend artikel, maar langs de andere kant moet men dit ook met een korreltje zout nemen.
We weten allemaal dat water uitzet wanneer het overgaat naar vaste toestand (ijs).
Hierdoor neemt een bepaalde massa ijs meer ruimte (volume) in, dan eenzelfde massa water. Als door de temperatuurstijging onder water veel ijs zal smelten, zal het dus minder volume gaan innemen wanneer het over gaat naar water. Hierdoor zal de zeespiegel dus DALEN. Maar natuurlijk is het bijgevolg verontrustend dat de geltsjers en de andere grote blokken ijs die zich boven water bevinden, ook in de oceaan zullen terecht komen en bijgevolg de zeespiegel weer doen stijgen.
Globaal gezien mogen we dit alles toch met een korreltje zout nemen omdat er zich meer ijs onder water bevindt.
__________________
All we are same..
Give peace a chance!
~ John Lennon
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 26th April 2012, 12:52
jens.rymen jens.rymen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: Nijlen
Posts: 91
Verontrustend artikel, maar zoals Noël zegt moeten we de resultaten toch met een korrel zout nemen. Ijsschotsen in zee/oceaan zijn slechts voor 1/3 zichtbaar boven water, dit betekend dat de overblijvende 2/3 onder water ligt. Zoals de meesten wel weten zet water uit als het naar de vaste aggregatietoestand gaat. Omgekeerd geldt dit dus ook van vaste naar vloeibare aggregatietoestand neemt het volume af. Het verschil zal dus zo goed als niet merkbaar zijn bij de ijsschotsen, de gletsjers daarentegen hebben wel een invloed. Deze zijn op het vaste land gelegen en kunnen wel voor een volumeverandering zorgen moesten deze in zee/oceaan terecht komen.
Met citaat antwoorden
  #3  
Oud 26th April 2012, 15:58
Bart.Wielockx Bart.Wielockx is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: Balen
Posts: 106
Het spijtige van deze zaak is dat er een groot deel zoet water verloren gaat op deze manier. Dat de ijsschotsen en de gletsjers steeds sneller en verder smelten kunnen we niet ontkennen. Dat dit gevolgen zal hebben op het zeewaterspiegel kunnen we ook niet meer ontkennen.
Op veel van deze dingen kunnen we ons voorbereiden en wapenen tegen de gevolgen. Het verliezen van zoveel zoet water in de zee lijkt me erger. Zelfs nu al worden grote ijsschotsen weggesleept om ze te gebruiken als zoet water. Laten we hopen dat we ook dit neveneffect onder controle kunnen houden.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 18:02.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.