
10th October 2006, 13:52
|
Registered User
|
|
Geregistreerd op: Oct 2006
Locatie: schoten
Posts: 1
|
|
Discussiegroep 4
Deelnemers: Marieke Mertens, Tinneke Mannaerts, Annelies Pauwels, Patrick Possemiers
Moderator: Tinneke Mannaerts
Verslaggever: Patrick Possemiers
De kiezer heeft altijd gelijk
Stelling 1: Ik zou er niet om geven als mijn gemeente de komende 6 jaar door een Vlaams Belang – burgemeester bestuurd wordt.
Niemand van onze groep werd enthousiast bij de gedachte van een VB-burgemeester in zijn of haar gemeente. De algemene vrees was dat een burgemeester van VB-signatuur het ongenoegen in de samenleving verder zou voeden en de vaak al moeilijke verhoudingen tussen de verschillende bevolkingsgroepen enkel verder op scherp stellen. Dit zou volgens onze groep de problemen niet oplossen maar de verzuring enkel doen toenemen. (zie Jean-Marie Le Pen in Frankrijk)
Een aantal groepsleden zouden er echter geen bezwaar tegen hebben dat het Vlaams Belang mee in het schepencollege zou zetelen. Door het VB ‘onder controle’ van een tweede bufferende partij mee in het bestuurlijke bad te sleuren, zou men de wind uit de zeilen van het VB kunnen halen zonder het risico te lopen dat dit tot bestuurlijke excessen zou leiden. De groep is ervan overtuigd dat enkel het aantonen van de bestuurlijke incompetentie van het merendeel van de VB-mandatarissen de groei van deze partij een echte halt kan toeroepen. (zie de Lijst Pim Fortuyn in Nederland)
Stelling 2: De echte winnaar van de verkiezingen is het Vlaams Belang: hun stemmenaantal is erop vooruitgegaan.
In absolute cijfers kan het VB zeker als de grote overwinnaar van deze verkiezingen beschouwd worden. In Limburg waar het VB in veel gemeenten voor de eerste maal opkwam behaalde het meestal moeiteloos 10 tot 15 percent van de stemmen. In de meeste Antwerpse randgemeenten (Schoten, Brasschaat,…) en districten (Deurne, Hoboken, …) overtrof het VB zelfs haar resultaten uit 2000.
In de grote centrumsteden Antwerpen en Gent was het Vlaams Belang minder succesvol. In Antwerpen-stad noteerde het een status quo ten opzichte van de verkiezingen van 2000 en zelfs een kleine achteruitgang ten opzichte de van de vorige verkiezingen. In Gent was er zelfs een achteruitgang van enkele percenten in vergelijking met de verkiezingen van 2000.
Hoewel het VB volgens de harde cijfers als winnaar uit de ‘stembus’ komt, zijn wij van oordeel dat het VB niet als DE winnaar van de verkiezingen beschouwd kan worden, daar ze nergens het cordon sanitair hebben kunnen doorbreken.
De morele winnaar is volgens ons de SP.a die zowel in Antwerpen (Patrick Janssens) als in Gent (Daniël Termont) beloond worden voor hun sterke beleid gedurende de laatste legislatuur. Zij zijn er tegen de overtuiging van vele ‘zelfverklaarde experten’ in geslaagd om het VB een eerste keer aan zichzelf te doen twijfelen,…
(Gerolf Annemans: “Dit waren misschien wel de verkiezingen van de laatste kans”)
|