23rd October 2004, 16:40
|
|
Administrator
|
|
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
|
|
Vandaag (22/10) geplukt uit DS-wetenschap:
BIOLOGIE: Vroeg tweede taal eren doet taalknobbel groeien
HERSENWETENSCHAPPERS in Groot-Brittannië hebben achterhaald waarom mensen die op jonge leeftijd een tweede taal leren, later betere tweetaligen zijn. Het komt volgens hen omdat het vroeg aanleren van een tweede taal een cruciaal taalcentrum in de hersenen klink doet groeien.
Andrea Mechelli en collega-neurologen van het Londense University College scanden de hersenen van 25 vrijwilligers die alleen Engels spraken. 25 Engelstaligen die een tweede taal leerden nog voor ze vijf jaar oud waren en 33 andere Engelse moedertaalsprekers die een tweede taal leerden tussen de leeftijd van tien en vijftien jaar.
De grijze materie in het deel van de hersenen dat bij de taalverwerving is betrokken (voor de kenners: de linker inferieure pariëtale cortex) was dichter geweven bij diegenen die op zeer jonge leeftijd een tweede taal verwierven, vonden de neurologen.
Ze scanden vervolgens de hersenen van 22 Italianen die als tweede taal Engels hadden geleerd en gingen in detail na hoe beslagen ze in die vreemde taal waren geworden. Ook hier bleek de grijze hersenmaterie van de 'taalknobbel' het dichtst geweven bij diegenen met de beste taalkennis.
Hoewel sommige mensen mogelijk zijn 'voorbestemd' om sneller een tweede taal op te pikken doordat ze worden geboren met een dicht geweven taalcentrum, achten de vorsers het toch waarschijnlijker dat het aanleren van de tweede taal voor de aanleg van de extra zenuwknopen in de hersenen zorgt.
Het verslag van hun onderzoek staat in het wetenschappelijk vakblad Nature.
22/10/2004 - ©wap, De Standaard
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
|