PDA

Bekijk de volledige versie : We want more Europe!


Barst
22nd December 2005, 22:56
Belgen blijven aandringen op ,,meer Europa''


De Belgen blijven een van de grootste voorstanders van verdergaande Europese integratie. Tegelijk zijn ze streng en ontgoocheld over de gang van zaken in de Unie, leert de Eurobarometer.


Het is geen gemakkelijke klus om te achterhalen wat de publieke opinie in de Europese Unie echt beroert. Bijgaande tabel over de mening van de Europese burgers over een grondwet voor Europa bewijst dat. Ze komt uit de herfsteditie van de Eurobarometer, de meting van de publieke opinie in opdracht van de Europese Commissie. De ondervraging vond plaats in oktober en november.

In 18 van de 25 lidstaten is de vraag naar een grondwet groter geworden, ook in Nederland en Frankrijk.

In Nederland, waar de regering-Balkenende de negatieve uitslag van het referendum over de grondwet interpreteert als bewijs van ,,te veel en te snel''-Europa, blijkt dat 62 procent van de bevolking toch een Europese grondwet wil. Nederland zit daarmee in de middelste groep. In Frankrijk is 68 procent van de bevolking voorstander van een grondwet, het aantal tegenstanders daalde naar 21 procent. Een grote meerderheid van de Nederlanders en de Fransen (respectievelijk 64 en 65 procent) wil dat er nieuwe onderhandelingen worden gevoerd over de grondwet.

En in België? Ruim driekwart - 77 procent - is voorstander van de grondwet, 1 procentpunt meer dan in de herfstenquête. Er is geen enkele lidstaat die beter doet. Er zijn 18 procent tegenstanders. Zes op de tien Belgen gaat akkoord met nieuwe onderhandelingen.

Dat de Belgen ondanks alles grote voorstanders blijven van meer Europese Unie, blijkt ook uit hun antwoord op de vraag of ze een gezamenlijk defensie- en veiligheidsbeleid willen. 92 procent van de Belgen is daar voorstander van, het meeste in de hele Unie. Het EU-gemiddelde ligt op 77 procent. Als voorstanders van een gezamenlijk buitenlands beleid (77 procent) worden de Belgen alleen geklopt door de Duitsers (78 procent) en de Cyprioten (81 procent).

Een onderdeel dat bij elke Eurobarometer terugkeert, meet de vraag naar meer Europese integratie. Dat gebeurt via een puntensysteem. Op een schaal van 1 tot 7 wordt enerzijds gevraagd om aan te duiden hoe snel de Europese integratie zou moeten verlopen en anderzijds hoe snel ze naar het oordeel van de ondervraagde feitelijk verloopt. De logica is dat hoe hoger de punten in de eerste schaal en hoe lager op de tweede, des te meer de bevolking voorstander is van méér Europa.

Ook hier scoren de Belgen hoog in ,,liever snel meer Europa''. Afgezien van de middelste score - 28 procent van de Belgen vindt dat het noch te snel nog te traag gaat - is 46 procent meer voor een snellere integratie. En ruim een derde (36 procent) vindt dat het nu ook sneller zou kunnen gaan.

Merkwaardig is dat ook 48 procent van de Nederlanders vraagt dat de integratie sneller zou gaan. In Frankrijk is zelfs 55 procent van de publieke opinie gewonnen voor een snellere integratie. Het Europese gemiddelde ligt op 51 procent.

Dat klopt met het gevoel van ontgoocheling dat elders uit de Eurobarometer blijkt. In België is nog 59 procent van de publieke opinie tevreden over het lidmaatschap van de Europese Unie. Dat is 8 procent minder dan in het voorjaar. Het aantal tegenstanders ligt op 14 procent, 5 procentpunt meer dan in de lente.

Tussen haakjes: zeven op de tien Nederlanders vindt nog altijd dat lidmaatschap van de Unie een goede zaak is tegenover een Europees gemiddelde van 50 procent.

De ontgoocheling blijkt ook uit de imago-vraag. Voor nog maar 46 procent van de Belgen is het imago van de EU ,,positief''. Dat is 11 procent minder dan in de lente. België kent daarmee de hoogste terugval in de Unie, maar blijft net boven het EU-gemiddelde (44 procent).


DS 22-12-2005

Yannick Stoffelen
23rd December 2005, 08:52
:confused: Das raar... België wilt deel worden van een groter geheel zoals de EU, maar wilt wel eigen land opsplitsen... spreekt dat elkaar niet tegen?

Gios Gerd
28th December 2005, 23:02
Ik mag over Europa gaan lesgeven, hoe breng ik de leerlingen een positief gevoel bij de EU?

Barst
28th December 2005, 23:14
[FONT=Trebuchet MS]Suggestie: door hier te grasduinen in de talloze artikels over Europa en te constateren dat we zonder Europa op wereldvlak hoegenaamd niet mee meetellen?[/FONT] ;)