actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > EUROPA > Cultureel-maatschappelijk
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 22nd December 2005, 23:56
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
We want more Europe!

Belgen blijven aandringen op ,,meer Europa''


De Belgen blijven een van de grootste voorstanders van verdergaande Europese integratie. Tegelijk zijn ze streng en ontgoocheld over de gang van zaken in de Unie, leert de Eurobarometer.


Het is geen gemakkelijke klus om te achterhalen wat de publieke opinie in de Europese Unie echt beroert. Bijgaande tabel over de mening van de Europese burgers over een grondwet voor Europa bewijst dat. Ze komt uit de herfsteditie van de Eurobarometer, de meting van de publieke opinie in opdracht van de Europese Commissie. De ondervraging vond plaats in oktober en november.

In 18 van de 25 lidstaten is de vraag naar een grondwet groter geworden, ook in Nederland en Frankrijk.

In Nederland, waar de regering-Balkenende de negatieve uitslag van het referendum over de grondwet interpreteert als bewijs van ,,te veel en te snel''-Europa, blijkt dat 62 procent van de bevolking toch een Europese grondwet wil. Nederland zit daarmee in de middelste groep. In Frankrijk is 68 procent van de bevolking voorstander van een grondwet, het aantal tegenstanders daalde naar 21 procent. Een grote meerderheid van de Nederlanders en de Fransen (respectievelijk 64 en 65 procent) wil dat er nieuwe onderhandelingen worden gevoerd over de grondwet.

En in België? Ruim driekwart - 77 procent - is voorstander van de grondwet, 1 procentpunt meer dan in de herfstenquête. Er is geen enkele lidstaat die beter doet. Er zijn 18 procent tegenstanders. Zes op de tien Belgen gaat akkoord met nieuwe onderhandelingen.

Dat de Belgen ondanks alles grote voorstanders blijven van meer Europese Unie, blijkt ook uit hun antwoord op de vraag of ze een gezamenlijk defensie- en veiligheidsbeleid willen. 92 procent van de Belgen is daar voorstander van, het meeste in de hele Unie. Het EU-gemiddelde ligt op 77 procent. Als voorstanders van een gezamenlijk buitenlands beleid (77 procent) worden de Belgen alleen geklopt door de Duitsers (78 procent) en de Cyprioten (81 procent).

Een onderdeel dat bij elke Eurobarometer terugkeert, meet de vraag naar meer Europese integratie. Dat gebeurt via een puntensysteem. Op een schaal van 1 tot 7 wordt enerzijds gevraagd om aan te duiden hoe snel de Europese integratie zou moeten verlopen en anderzijds hoe snel ze naar het oordeel van de ondervraagde feitelijk verloopt. De logica is dat hoe hoger de punten in de eerste schaal en hoe lager op de tweede, des te meer de bevolking voorstander is van méér Europa.

Ook hier scoren de Belgen hoog in ,,liever snel meer Europa''. Afgezien van de middelste score - 28 procent van de Belgen vindt dat het noch te snel nog te traag gaat - is 46 procent meer voor een snellere integratie. En ruim een derde (36 procent) vindt dat het nu ook sneller zou kunnen gaan.

Merkwaardig is dat ook 48 procent van de Nederlanders vraagt dat de integratie sneller zou gaan. In Frankrijk is zelfs 55 procent van de publieke opinie gewonnen voor een snellere integratie. Het Europese gemiddelde ligt op 51 procent.

Dat klopt met het gevoel van ontgoocheling dat elders uit de Eurobarometer blijkt. In België is nog 59 procent van de publieke opinie tevreden over het lidmaatschap van de Europese Unie. Dat is 8 procent minder dan in het voorjaar. Het aantal tegenstanders ligt op 14 procent, 5 procentpunt meer dan in de lente.

Tussen haakjes: zeven op de tien Nederlanders vindt nog altijd dat lidmaatschap van de Unie een goede zaak is tegenover een Europees gemiddelde van 50 procent.

De ontgoocheling blijkt ook uit de imago-vraag. Voor nog maar 46 procent van de Belgen is het imago van de EU ,,positief''. Dat is 11 procent minder dan in de lente. België kent daarmee de hoogste terugval in de Unie, maar blijft net boven het EU-gemiddelde (44 procent).


DS 22-12-2005
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 23rd December 2005, 09:52
Yannick Stoffelen Yannick Stoffelen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2005
Locatie: Wechelderzande
Posts: 24
Stuur een bericht via MSN naar Yannick Stoffelen
Das raar... België wilt deel worden van een groter geheel zoals de EU, maar wilt wel eigen land opsplitsen... spreekt dat elkaar niet tegen?
Met citaat antwoorden
  #3  
Oud 29th December 2005, 00:02
Gios Gerd Gios Gerd is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2005
Locatie: Herentals
Posts: 6
I feel good...

Ik mag over Europa gaan lesgeven, hoe breng ik de leerlingen een positief gevoel bij de EU?
Met citaat antwoorden
  #4  
Oud 29th December 2005, 00:14
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Suggestie: door hier te grasduinen in de talloze artikels over Europa en te constateren dat we zonder Europa op wereldvlak hoegenaamd niet mee meetellen?
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 10:57.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.