PDA

Bekijk de volledige versie : Helft studenten rekent op startloon van minstens 1.500 euro


Barst
24th June 2011, 02:17
Helft studenten rekent op startloon van minstens 1.500 euro


De helft van de studenten in België denkt bij zijn eerste werkgever meteen meer dan 1.500 euro netto te kunnen verdienen. Dat blijkt uit een onderzoek van Go Magazine naar de jobwensen van jongeren.


Vooral mannelijke studenten zijn erg optimistisch over hun eerste loon. Ongeveer een derde van hen verwacht onmiddellijk over een nettoloon van 1.750 euro te kunnen beschikken. Vrouwelijke studenten zijn iets gematigder: de helft rekent op een startloon tussen de 1.250 en 1.500 euro netto.


Maaltijdcheques

Daarboven verwachten de studenten ook nog eens heel wat extralegale voordelen. Vooral maaltijdcheques (47 procent) en de hospitalisatieverzekering (44 procent) scoren goed. Ook vindt ruim een op de vijf jongeren het erg waarschijnlijk dat hij/zij een bedrijfswagen zal krijgen.

Het onderwijs, de media en de overheid zijn de aantrekkelijkste sectoren voor de Belgische jeugd, zowel voor studenten als voor de jongeren die al aan het werk zijn. Landbouw, transport en handel zijn het minst populair.


Andere provincie

Tot slot blijkt een op de twee studenten dan weer bereid om voor zijn droombaan in een andere provincie te gaan wonen. Twee op de drie zouden zelfs voor minstens één jaar de landsgrens willen oversteken.

In totaal namen meer dan drieduizend Nederlands- en Franstalige jongeren, waaronder bijna tweeduizend studenten, deel aan de onlinestudie van Go Magazine. Het onderzoek werd afgenomen tussen maart en mei 2011.


Blog DM, 24-06-2011 (belga/svm)

Barst
24th June 2011, 02:19
Mss kunnen de afgestudeerden die dit artikel lezen, vermelden wat hun loon was bij aanvang van hun (onderwijs-?)carrière? :)

wim leenaerts
24th June 2011, 11:05
Ik heb nooit begrepen waarom mensen vaak niet bereid zijn om te vertellen hoeveel ze verdienen. Mij maakt dat alleszins niets uit.
In ieder geval, als je in het onderwijs stapt zou ik die 1500 € netto maar vergeten. Als ik mijn loonfiches bekijk lijkt mijn loon pas stabiel vanaf januari 2008 (ben in 2007-2008 begonnen) en dat bedroeg toen 1 376€.
Ons loon stijgt om de zoveel jaar met een vast bedrag, waardoor ik nu maandelijks 1 537€ krijg.
Als je de lerarenkaart niet meetelt hebben wij NIETS van extralegale voordelen (je moet 'begot' je eigen rode balpennen kopen! :rolleyes: ), dus voor het geld moet je echt niet in het onderwijs stappen. Anderzijds, je bent wel zeker van een geleidelijke loonsstijging zonder dat je meer stress, werk of verantwoordelijkheid krijgt. Dat is in de privé vaak anders.

Onze brutolonen en de bijbehorende loonsstijging per aantal dienstjaren zijn overigens terug te vinden op de website van het ministerie van onderwijs.

Barst
24th June 2011, 12:39
THNX! ;) :clap: