Leen.Melis
17th October 2009, 16:12
"Voedingsindustrie nog altijd veel te kwistig met zout"
De voedingsindustrie gebruikt nog altijd teveel zout in beleg, kant-en klare voeding, snacks en soep. In sommige gevallen is het zoutgehalte zelfs gestegen.
Dat heeft de Nederlandse Consumentenbond zaterdag na eigen onderzoek bekend gemaakt. Volgens de Consumentenbond is de toestand er vergeleken met een eerdere test in 2007 niet op verbeterd: "Nederlanders eten per dag ongemerkt gemiddeld 9 gram zout. Dat is veel meer dan de aanbevolen 1 gram en ook ruim boven het overheidsadvies van maximaal 6 gram."
België?
De situatie in België zal wellicht niet veel verschillen. Fabrikanten van voeding zijn vaak internationale bedrijven die over heel Europa hun waar verkopen.
Brood verbeterd
De enige gunstige uitzondering is brood, dat nu minder zout zou bevatten. Teveel zout veroorzaakt een hogere bloeddruk, wat op termijn kan leiden tot ernstige ziektes.
Welles-nietes
Het Nederlandse Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) betwist de cijfers van de Consumentenbond. Een woordvoerster van het CLB wijst erop dat er inmiddels 3.500 producten zijn met het 'Klavertje'-logo of 'Ik kies bewust'-logo. Dat zijn producten met minder vet, suiker of zout. Dat zou geleid hebben tot 100.000 ton minder zout.
Bron: www.gva.be, 10/10/2009
Persoonlijk wacht ik vol ongeduld op de dag dat voedingsproducenten beseffen, dat een te hoog zoutgehalte in onze voeding zeer ernstige gevolgen kan hebben. Zo leidt een te hoge zoutiname, zoals men in dit artikel reeds aangeeft, al snel tot een te hoge bloeddruk. De gevolgen hiervan zijn verre van onschuldig. Een te hoge bloeddruk verhoogt op termijn namelijk het risico op hartaanvallen en beroertes. Bijgevolg is het absoluut noodzakelijk om het zoutgehalte in bv. kant -en klare maaltijden fel te verlagen. Zeker nu de verkoop van kant -en klare maaltijden hoge toppen scheert.
De voedingsindustrie gebruikt nog altijd teveel zout in beleg, kant-en klare voeding, snacks en soep. In sommige gevallen is het zoutgehalte zelfs gestegen.
Dat heeft de Nederlandse Consumentenbond zaterdag na eigen onderzoek bekend gemaakt. Volgens de Consumentenbond is de toestand er vergeleken met een eerdere test in 2007 niet op verbeterd: "Nederlanders eten per dag ongemerkt gemiddeld 9 gram zout. Dat is veel meer dan de aanbevolen 1 gram en ook ruim boven het overheidsadvies van maximaal 6 gram."
België?
De situatie in België zal wellicht niet veel verschillen. Fabrikanten van voeding zijn vaak internationale bedrijven die over heel Europa hun waar verkopen.
Brood verbeterd
De enige gunstige uitzondering is brood, dat nu minder zout zou bevatten. Teveel zout veroorzaakt een hogere bloeddruk, wat op termijn kan leiden tot ernstige ziektes.
Welles-nietes
Het Nederlandse Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) betwist de cijfers van de Consumentenbond. Een woordvoerster van het CLB wijst erop dat er inmiddels 3.500 producten zijn met het 'Klavertje'-logo of 'Ik kies bewust'-logo. Dat zijn producten met minder vet, suiker of zout. Dat zou geleid hebben tot 100.000 ton minder zout.
Bron: www.gva.be, 10/10/2009
Persoonlijk wacht ik vol ongeduld op de dag dat voedingsproducenten beseffen, dat een te hoog zoutgehalte in onze voeding zeer ernstige gevolgen kan hebben. Zo leidt een te hoge zoutiname, zoals men in dit artikel reeds aangeeft, al snel tot een te hoge bloeddruk. De gevolgen hiervan zijn verre van onschuldig. Een te hoge bloeddruk verhoogt op termijn namelijk het risico op hartaanvallen en beroertes. Bijgevolg is het absoluut noodzakelijk om het zoutgehalte in bv. kant -en klare maaltijden fel te verlagen. Zeker nu de verkoop van kant -en klare maaltijden hoge toppen scheert.