PDA

Bekijk de volledige versie : Advocaat maakt reclame bij ontevreden studenten


Barst
6th July 2008, 16:41
ANTWERPEN - 'Ben je het niet eens met je uitslag?' Met die vraag maakt een Antwerpse advocaat reclame in de hogescholen en de universiteit van Antwerpen. De onderwijsinstellingen reageren gemengd.


Advocaat Arnout De Wachter heeft een dertigtal affiches opgehangen in de verschillende hogescholen en universiteiten van Antwerpen en in enkele studentencafés. Op de affiches biedt hij studenten die het niets eens zijn met hun examenuitslag begeleiding aan van zijn kantoor.

Die begeleiding is nodig, vindt de advocaat. Want het gebeurt geregeld dat de correcte procedures niet gevolgd zijn of dat het examenreglement geschonden wordt. 'Het kan bijvoorbeeld zijn dat bij een mondeling examen geen voorbereidingstijd gegeven wordt, terwijl dat wel verplicht is volgens het reglement', zegt meester De Wachter. 'Of een examen is schriftelijk terwijl het volgens het reglement mondeling zou moeten zijn.'

Bovendien stelt de advocaat vast dat studenten niet altijd zomaar uitleg durven vragen over hun examens. Dus biedt hij aan dat voor hen te doen en hen te helpen om de procedure te doorlopen. Die procedure ligt vast voor het hele hoger onderwijs. Een student die vragen of klachten heeft over zijn uitslag, moet zich eerst tot de hogeschool of universiteit zelf richten. Die moet dat intern beroep eerst en vooral zelf beoordelen.

Als de student nog niet akkoord is met dat tweede oordeel, kan hij naar de Raad voor Betwistingen inzake Studievoortgangsbeslissingen trekken. Die moet dan binnen enkele weken de deliberatie van de hogeschool of universiteit bekijken. De raad kan zo nodig die deliberatie verbreken en de onderwijsinstelling verplichten de zaak opnieuw te bekijken. Voor geen van die procedures is bijstand van een advocaat verplicht, maar het is evenmin verboden. De universiteit en de hogescholen reageren niet allemaal even enthousiast. Bijna allemaal zeggen ze dat er sowieso eerst toestemming gevraagd moet worden vooraleer affiches in de gebouwen opgehangen mogen worden.

'We vinden het helemaal niet kunnen', zegt Jan Hendrickx, woordvoerder van de hogeschool Karel de Grote. 'De actie is niet schokkend', zegt dan weer Wouter De Pesseroey, coördinator communicatie van de Hogeschool Antwerpen. 'Maar het gevaar dreigt wel dat studenten denken dat deze advocaat alles kan regelen. Maar zolang het bij informeren blijft, hebben we er geen problemen mee.' Beide hogescholen verwijzen wel naar hun eigen ombudsdienst, die studenten ook kan bijstaan bij protest tegen examenuitslagen. Die dienst is bovendien gratis, zegt Hendrickx.

Blog DS, 06-07-2008 (Jozef Leysen)

Véronique.Geudens
24th September 2008, 21:10
Beste Bart,

Aangezien we in de eerste les RZL een artikel behandeld hebben ("Advokaat maakt reclame bij ontevreden studenten") voeg ik in de bijlage een artikel dat aansluit bij datgene wat we in de klas gezien hebben.

Het artikel (Advocaat brengt enkele examenbetwistingen tot goed einde) in de bijlage is een artikel uit Gazet Van Antwerpen van vorige week vrijdag. Ik heb mijn best gedaan om een zo goed mogelijke kopie ervan te maken ;)

Barst
6th October 2008, 16:44
Steeds meer examenbeslissingen betwist


Steeds meer hogeschool- en universiteitsstudenten dienen klacht in tegen beslissingen met betrekking tot examens. De Raad voor Betwistingen inzake Studievoortgangsbeslissingen ontving in 2005 48 klachten, in 2006 43, in 2007 89 en in de eerste 9 maanden van dit jaar 48. De klachten over de tweede zittijd zijn nog niet in de cijfers voor dit jaar opgenomen. Dat meldt De Juristenkrant.


Het aandeel van de klachten die ontvankelijk waren gaat evenwel in dalende lijn. Het bedroeg in 2007 45 procent tegenover 55 procent het jaar voordien. Van de verzoekschriften die de raad dit jaar al ontving bleek slechts 37 procent gegrond.

De meeste klachten gaan over het (te weinig) aantal punten op een examen. Het zijn de hogeschoolstudenten (65 procent) die de meeste verzoekschriften indienen. De instellingen doen vaker een beroep op een advocaat dan studenten.

Vorig jaar (89 verzoeken) deden de instellingen in 41 zaken een beroep op een advocaat, de studenten in 30 zaken.


Blog DS, 06-10-2008