PDA

Bekijk de volledige versie : Vooral biologie bepaalt homoseksualiteit


Barst
3rd July 2008, 12:49
Vooral biologie bepaalt homoseksualiteit


Of iemand homoseksueel gedrag vertoont, wordt zowel bepaald door genetische factoren, opvoeding als biologische elementen. Die biologische factoren zijn doorslaggevend en de opvoeding speelt slechts een minimale rol, blijkt uit een nieuw Zweeds onderzoek naar homoseksualiteit bij tweelingen. De studie van het Karolinska Instituut in Stockholm werd gepubliceerd in Archives of Sexual Behavior.


Onderzoek

De onderzoekers ondervroegen alle Zweedse 3.826 eeneiige en twee-eiige tweelingen over hun seksueel gedrag. Eeneiige tweelingen hebben dezelfde genen en dezelfde omgeving. Wanneer een eigenschap dan vaker samen voorkomt bij eeneiige tweelingen dan bij twee-eiige, dan kan dit deels toegeschreven worden aan genetische invloed.


Resultaten

De onderzoekers bemerkten dat bij mannen de verschillen in homoseksueel gedrag slechts voor 35 procent kunnen worden toegeschreven aan de genen, terwijl andere individu-specifieke factoren voor ongeveer 65 procent verantwoordelijk zijn. Bij die individu-specifieke factoren gaat het niet om opvoeding, want die is bij tweelingen hetzelfde. Hier moeten dus andere factoren meespelen, zoals biologische. Die zijn specifiek voor het individu, en gaan bijvoorbeeld over een verschillende blootstelling aan hormonen in de baarmoeder.


Mannen en vrouwen

Een andere opmerkelijke vaststelling van de onderzoekers is, dat bij vrouwen de seksuele oriëntatie maar voor ongeveer 18 procent genetisch bepaald is. Niet-gedeelde omgevingsfactoren (zoals biologie) zijn goed voor zowat 64 procent, en gedeelde, zoals opvoeding, voor 16 procent. Opmerkelijk daarbij is dat die opvoeding helemaal geen rol speelt bij mannen.


Biologie van moeder

Het onderzoek maakt komaf met de stelling dat homoseksualiteit zou bepaald worden door één enkel gen of één bepaalde omgevingsfactor, zegt professor Qazi Rahma van de Queen Mary Universiteit van Londen. Het gaat om een complex samenspel van verschillende genetische en omgevingsfactoren, waarbij vooral biologische een rol spelen. De onderzoekers denken daarbij aan de hormonenhuishouding van de moeder of zelfs haar immuunsysteem. Eerder werd vooral gezocht naar het belang van sociale en genetische invloed.


Beperkingen

Het onderzoek heeft wel zijn beperkingen. Het ondervroeg de deelnemers immers naar hun gedrag - hun aantal seksuele contacten met mannen of vrouwen - en niet rechtstreeks naar hun seksuele oriëntatie. Die methode lijkt beter te werken voor mannen dan vrouwen omdat bij mannen de seksuele oriëntatie nauwer samenhangt met hun gedrag, besluit professor Rahman. Met andere woorden, hetero-vrouwen willen het wel eens doen met een andere vrouw, hetero-mannen houden het liever bij de andere sekse.


Blog DM, 03/07/08 (sam)

jolein kimpe
29th September 2008, 19:11
Wat me vooral aan dit artikel stoort is de irrelevantie ervan. Men beweerd dat biologische factoren doorslaggevend zijn bij de seksuele oriëntatie van mannen. Een paar bemerkingen hierbij; eerst en vooral werden enkel personen met Zweedse nationaliteit geïnterviewd, wat niet erg representatief is voor de gehele homo populatie. Ten tweede is dit artikel heel wetenschappelijk getint, alsof ze zoeken naar een oplossing voor een ziekte. Die ziekte zijnde Homoseksualiteit?

Homo, hetero of biseksueel zijn gaat volgens mijn mening dieper dan enkel biologische en sociale factoren. Er is nog altijd zoiets als een persoonlijkheid, een eigen geest en emoties van mensen. Aangezien deze niet in kaart gebracht kunnen worden laten ze deze aspecten maar even weg.
Homo zijn is geen wetenschap, het is gewoon wie je bent en dat hoef je niet te verklaren.

Believing Bart
29th September 2008, 21:28
Homo zijn is geen wetenschap, het is gewoon wie je bent en dat hoef je niet te verklaren.

Het is een vergezocht verband, maar het kwam toch spontaan in mij op:

God is geen wetenschap, God is gewoon, waarom probeert deze wereld God dan constant te verklaren?

Of misschien iets minder cru en algemeen:
Geloof is geen wetenschap, geloof is gewoon wie je bent, waarom moet iemand die gelooft dat dan altijd verklaren de dag van vandaag?