PDA

Bekijk de volledige versie : Verkiezingsuitslag niet OK? Verander de spelregels


Barst
18th August 2007, 15:43
Verkiezingsuitslag zint je niet? Verander de spelregels


BRUSSEL - De Republikeinen in Californië willen de regels voor de presidentsverkiezingen veranderen. De Democraten zijn woedend.


De spelregels bepalen de uitkomst, ook bij verkiezingen. Als een Amerikaans president bijvoorbeeld zou worden verkozen door de stemmen van de kiezers in heel het land op te tellen, dan zou de Democraat Al Gore in 2000 president zijn geworden. Maar een Amerikaans president wordt gekozen door een Kiescollege waarin alle deelstaten zijn vertegenwoordigd a rato van hun bevolkingsaantal.

De winnaar moet minimum 270 van de 538 stemmen in het Kiescollege behalen. Alle staten, behalve het dunbevolkte Nebraska en Maine, kennen al hun stemmen in het Kiescollege toe aan de kandidaat die in die staat de stembusgang won.

Een groep Republikeinen wil daarin alvast voor Californië verandering brengen. Hun voorstel vergroot de kans dat de volgende president opnieuw een Republikein is. De Democraten zijn meteen in de tegenaanval gegaan.

Wie Californië wint, krijgt meteen 55 stemmen in het Kiescollege - het grootste pakket. De voorbije vier verkiezingen was dat een Democraat. Maar 19 van de 53 kiesdistricten van Californië zijn in het Congres vertegenwoordigd door een Republikein en in 2004 won president George Bush in 22 districten, terwijl hij toch in heel de staat tien procentpunt minder scoorde dan de Democraat John Kerry. En dus stellen de Republikeinen voor om de stemmen van Californië proportioneel te verdelen per kiesdistrict. Dat zou een twintigtal bijkomende electoral votes betekenen voor de Republikeinen. In 2004 behaalde Bush 286 stemmen, in 2000 waren het er 271.

De Democraten zijn bereid tientallen miljoenen dollars te besteden om het Republikeinse voorstel, dat wellicht volgend jaar juni aan de kiezers wordt voorgelegd, te counteren. Ze vinden het onfair omdat grote Republikeinse staten als Florida en Texas de stap niet zouden doen. Bij de vorige verkiezingen overwoog Colorado om een vorm van evenredige verdeling van de stemmen in te voeren, maar daar werd het voorstel met een overweldigende meerderheid afgewezen. (esn)


DS, 18-08-2007 (esn)