![]() |
|
![]() |
|
Onderwerp Opties | Stem op Onderwerp | Weergave Modus |
|
#1
|
|||
|
|||
Grootwarenhuizen verbeteren omgang met voedseloverschotten
Ik vind het een super goed initiatief dat men de overschotten aan de minderbedeelden wilt geven of doordacht aan te kopen dat er bijna geen overschotjes zijn.
Hoewel er toch nog heel veel voedsel zomaar wordt weggesmeten omdat het niet aan de norm voldoet. De volgende link laat hier een clip van zien: https://www.youtube.com/watch?v=kXrem9s9fWY. Men ging alle misvormde groenten en fruit op een speciale manier aanbieden en deze werden in een mum van tijd uitverkocht. Misvormde groenten/fruit smaken even goed als 'normale' groeten/fruit maar zien er gewoon een beetje anders uit. Deze actie werd nu uitgevoerd in Frankrijk maar ik zou het geen slecht idee vinden om dit door te voeren naar België. Het is al een stap in de goede richting om de overschotten uit te delen, maar we verspillen toch nog heel veel voedsel op deze manier. |
#2
|
|||
|
|||
Omgang met voedseloverschotten
Net zoals de vorige reacties al aangaven, vind ik het goed dat er gericht omgegaan wordt met voedseloverschotten. Er zijn veel mensen die moeite hebben om financieel rond te komen. Deze mensen kloppen aan bij onder andere voedselbanken om ondanks hun problemen toch rond te komen. In het verleden werd vervallen voedsel of voedsel waarbij bijna de houdbaarheidsdatum verstreken was gewoon weggegooid. Ik ben blij dan winkelketens zich nu engageren om deze producten meer en meer te schenken aan sociale instellingen. Ik vraag mij wel af of de regelgeving omtrent het meenemen van weggegooid voedsel herzien moet worden. Ik herinner mij nog goed dat ik enkele jaren geleden op het nieuws hoorde dat een man veroordeeld werd nadat hij vervallen voedingswaren uit de vuilniscontainer van een supermarkt meenam. Dit feit heb ik altijd vreemd gevonden. De voedingsmiddelen waren bestemd voor de vuilnisbelt en toch zagen de winkeluitbaters de man als een dief. Als het gaat om vlees of groenten waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken is kan ik dat wel begrijpen, omdat het dan vooral gaat om de gezondheid van diegene die het alsnog zou opeten. Als het gaat om droge koeken of spaghetti denk ik dat het niet veel kwaad kan. Volgens mij moeten mensen hier ook soepeler in worden. Wegsmijten is wegsmijten en dan moet niemand achteraf komen klagen dat het weg is.
Niet zo lang geleden hoorde ik tijdens het nieuws dat er ondertussen enkele restaurantuitbaters zijn die hun overschotten 's avonds buiten in een ijskast zetten, waarbij gezinnen die het financieel niet breed hebben hetgeen ze kunnen gebruiken mogen komen halen. Dit vind ik ook een goed initiatief, het kan een grote hulp zijn voor gezinnen die net wel of net niet rondkomen. |