![]() |
|
#1
|
|||
|
|||
Het wordt inderdaad tijd dat er eens actie ondernomen wordt tegen het overmatig gebruik van antibiotica. Of tegen het foutief gebruik, want zo worden nog steeds antibiotica voorgeschreven voor verkoudheden en keelontstekingen die meestal worden veroorzaakt door een virus. Antibiotica werkt dus alleen bij bacteriële infecties. Sommige ziektes kunnen enkel met antibiotica bestreden worden en hier schuilt dus het gevaar als steeds meer mensen resistent worden tegen antibiotica. Ziek zijn is absoluut niet plezant, maar een paar daagjes uitzieken thuis op de zetel is veel beter dan steeds direct medicatie te nemen. Gebruik antibiotica pas als het echt nodig is. En wanneer je het dan ook echt eens nodig hebt, zal de werking veel beter zijn!
|
#2
|
|||
|
|||
Door de jaren heen hebben dokters de neiging om sneller medicatie voor te schrijven. Volgens mij komt dit mede omdat ze hun “patiëntenbestand” niet willen kwijtspelen. Vaak heeft de patiënt al de verwachting dat er hem iets zal worden voorgeschreven van medicatie, zodat ze zo snel mogelijk genezen na een bezoek aan de dokter. Een patiënt zal dus een dokter die iets snel voorschrijft verkiezen, boven een geneesheer die een alternatieve geneesmethode verkiest (die minder snel grijpt naar medicatie). Zo komt de patiënt in de eerste plaats aan de antibiotica. Daarnaast heb ik ook het gevoel dat de dokters hun patiënten te weinig sensibiliseren over de kracht van medicatie. De samenstelling van bestaande antibiotica is veranderd doorheen de jaren en hierbij is ook het genezingseffect versterkt. De patiënt moet een kleinere hoeveelheid innemen en dit ook voor een kortere periode. Velen zijn hier zich niet van bewust en halen hetzelfde product bv. bij een verkoudheid. Ze dienen zich dezelfde dosis toe als daarvoor, zonder te beseffen dat de kracht van het product is toegenomen. De apotheker is in deze plaats dan ook medeverantwoordelijk om zijn klanten hierover aan te spreken en in te lichten.
Je kan dan zeggen dat er toch een bijsluiter bij het product zit, maar wanneer je dit product al meermaals hebt gebruikt ga je dit in mijn ogen niet meer doen. Naar mijn mening toe moet de dosering van het product zeer duidelijk vermeld worden op de verpakking, door de apotheker en door de dokter. Zo kan misbruik worden vermeden en gaat de patiënt twee keer nadenken alvorens zijn eigen dosering van antibiotica aan te passen. |
#3
|
|||
|
|||
Honing strijdt tegen ziekenhuisbacterie
Honing kan niet alleen antibiotica vervangen, maar ook resistente bacteriën weer vatbaarder maken voor antibiotica. Het is al langer bekend dat honing eigenschappen heeft die bacteriën tegenwerken. Nu hebben onderzoekers aan de University of Wales het effect van Manukahoning getest op bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica. Professor Rose Cooper onderzocht hoe honing de groei van deze zogenoemde ziekenhuisbacteriën, waaronder Pseudomonas aeruginosa en MRSA, kan tegenwerken. ‘Honing kan de aanhechting van bacteriën aan weefsels verhinderen en zo een essentiële stap in het infectieproces voorkomen.’ Als bacteriën zich niet aan weefsel kunnen binden, kunnen ze ook geen biofilm vormen die hen tegen antibiotica beschermt. Als antibiotica niet helpen tegen deze resistente bacteriën, kan honing mogelijk een oplossing bieden. Maar er is meer. In het lab ontdekten de onderzoekers ook dat honing MRSA gevoeliger maakt voor antibiotica en dus de resistentie vermindert. Bestaande antibiotica werken dus mogelijk efficiënter als ze gecombineerd worden met Manukahoning. Manukahoning komt van nectar verzameld van de Manukaboom in Nieuw-Zeeland. Het is een erkend wondverzorgingsproduct over de hele wereld. Het zou ook een goedkopere optie zijn dan antibiotica. (as) BRON: EOS, 13 apris 2011 MENING: Ik denk dat dit artikel goed aansluit bij het eerste artikel. Misschien is dit wel de oplossing? Waar een tas warme melk met honing al niet goed voor kan zijn ![]() |