actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > WERELD > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Posts van vandaag Vragen insturen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Stem op Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 9th August 2006, 12:21
wim leenaerts's Avatar
wim leenaerts wim leenaerts is offline
Prime Integrator
 
Geregistreerd op: Nov 2004
Locatie: Beerse city
Posts: 1,633
Soms heeft die houdbaarheidsdatum wel voordelen.
Zo wilde mijn 'schoonmoeder' overlaatst een heel 8-pack yoghurtjes weggooien omdat die 1.5 week over tijd waren
Voordeel: ik heb daar voor de rest van de week yoghurtjes gegeten

Nu even serieus: ik had er nog geen cijfers van gezien ofzo, maar dit wist ik al wel. Als je bijv al kijkt naar wat er op restaurant allemaal wordt weggesmeten, dát alleen al is al schandalig. Soms zelfs bijna volle borden.
Het zou al veel schelen als sommige horecazaken wat minder eten op het bord zouden doen. Ik kan redelijk goed eten, maar als ik in de Post in Geel ga eten blijft gegarandeerd 1/3 van mijn bord liggen, gewoon omdat je daar véél te véél krijgt. Wordt allemaal weggesmeten uiteraard... Elk bord dat daar van tafel gehaald wordt staat nog halfvol meestal. Dan moet je als kok toch ook beginnen nadenken
__________________
"De jeugd van tegenwoordig houdt alleen maar van luxe, heeft slechte manieren en veracht de autoriteit.
Zij heeft geen respect voor oudere mensen. De jeugd verpraat de tijd terwijl er gewerkt moet worden, schrokt bij de maaltijden het voedsel naar binnen, legt de benen over elkaar en tiranniseert de ouders..."
- Socrates, 2400 jaar geleden... -
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 9th August 2006, 21:54
Nele G Nele G is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2005
Locatie: Noorderwijk
Posts: 33
Het indammen van die 'gênante' berg voedselafval is volgens mij onbegonnen werk...

Iedereen zal verontwaardigd reageren wanneer je vertelt dat er in Nederland alleen al jaarlijks voor drie miljard (euro neem ik aan?) aan voedsel weggegooid wordt. Anderzijds zal niemand van hen de prijs willen betalen om het probleem op te lossen. Zo zal het al heel wat uitmaken als de winkelketens minder voorraad voorzien - maar wie wil nu met lege handen van de winkel thuiskomen omdat "de voorraad tijdelijk uitgeput was"? Dat de consument een 'te grote' portie krijgt op restaurant en een deel daarvan achteraf in de vuilbak gekieperd wordt, is geen probleem: de consument betaalt toch voor de portie, ongeacht of hij/zij deze al dan niet volledig opeet.

Volgens mij is deze drie miljard gewoon de (te hoge) prijs die we betalen voor onze consumptiedrift, ondanks alle inspanningen de geleverd worden om deze verspilling in te dijken.
Met citaat antwoorden
  #3  
Oud 11th August 2006, 13:54
Fieke Fieke is offline
Sofie
 
Geregistreerd op: Jan 2006
Locatie: Nijlen
Posts: 34
Verandering in denkpatroon

Volgens mij is het grote probleem het denkpatroon van de welvarende mens...
Zoals Wim al aangaf is het misschien beter om op restaurant de borden minder overvol voor te schotelen aan de klanten. Maar geef nu toe, als je zelf ergens gaat eten en je krijgt een bord voorgeschoteld waar je inderdaad genoeg van zal al hebben als je het leeg eet, maar waar ook niet veel overschot op ligt... Dan beginnen de meesten al te klagen over het feit dat het eten wel lekker is, maar dat het oog ook wat wil en dat het bord dus voller mocht zijn.
Wat ik mij afvraag is of er geen maatregelen kunnen getroffen worden naar winkels en consumenten toe. Maatregelen waarbij zij voedsel dat over de vervaldatum is, niet zomaar weggooien. Kunnen we met dit voedsel niet andere dingen doen dan zo maar weggooien?
Het is volgens nogal idealistisch om te hopen dat de consument plots gaat veranderen van denkpatroon en dus minder gaat inkopen en voedsel dat over de datum heen is toch nog gaat eten (als dit nog gezond is).
Daarom denk ik dat het beter is om ervoor te zorgen dat als de mensen inderdaad voedsel hebben dat over de datum is en als zij dit zelf niet meer willen op eten, dat zij het dan ergens kunnen binnenbrengen of zo iets. Hier kan het dan gecontroleerd worden en dan kan er met het goede voedsel misschien toch nog iets gedaan worden voor de minderbedeelden?
Of is dat ook een te idealistische gedachte...?
Met citaat antwoorden
Antwoord


Posting Regels

Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit

Forumsprong


Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 08:06.


Powered by: vBulletin Version 3.8.14 by DRC
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.