actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > NASLAG > Focus op... > China
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 13th August 2021, 04:56
bijlinda's Avatar
bijlinda bijlinda is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Nov 2004
Locatie: Hasselt
Posts: 1,882
Exclamation Coronavirus: lek uit lab ‘waarschijnlijk'

Hoofdonderzoeker naar oorsprong coronavirus in China noemt lek uit lab ‘waarschijnlijk’


In een documentaire op de Deense openbare omroep TV2 heeft Peter Embarek, de chef van de WHO-missie die in China de oorsprong van het coronavirus probeerde te achterhalen, de theorie dat het virus uit een laboratorium is ontsnapt als ‘waarschijnlijk’ bestempeld. Intussen dringt de Wereldgezondheidsorganisatie aan op vrijgave van ‘alle gegevens’ over de eerste covid-gevallen.

‘Een werknemer van het laboratorium die besmet is geraakt tijdens het nemen van stalen, is een van de waarschijnlijke hypotheses’, verklaarde Embarek in de documentaire ‘Het mysterie van het virus - de zoektocht van een Deen naar de waarheid in China’. Op 29 maart concludeerde de missie nochtans dat een incident in het Virologisch Instituut van Wuhan ‘hoogst onwaarschijnlijk’ was.

Volgens Embarek was het echter moeilijk om die theorie met de Chinese wetenschappers te bespreken. ‘Tot 48 uur voor het einde van de missie hadden we nog steeds geen akkoord bereikt om de laboratoriumthese in ons rapport op te nemen’, vertelde de WHO-wetenschapper.

Als gevolg van deze discussies kreeg de WHO-delegatie de toestemming om twee laboratoria te bezoeken waar onderzoek werd verricht naar vleermuizen. Tijdens die bezoeken ‘hebben we een presentatie gekregen en daarna konden we praten en de vragen stellen die we wilden stellen. Maar we hebben niet de kans gehad om ook maar enige documentatie te raadplegen’, aldus Embarek.

De wetenschapper wees er ten slotte op dat er geen enkele vleermuis in het wild in de omgeving van Wuhan leeft en dat werknemers van het laboratorium de enige mensen zijn die waarschijnlijk in de buurt gekomen zijn van de vleermuizen die ervan worden verdacht drager te zijn van het virus dat Sars-Cov-2 heeft veroorzaakt.


WHO dringt aan op vrijgave van ‘alle gegevens’

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) benadrukte donderdag nog dat ze ‘alle gegevens’ over covid-19 nodig heeft om de hypothese dat het virus is ontsnapt uit een laboratorium in China te onderzoeken. Ze heeft er bij alle landen, ‘inclusief China’, op aangedrongen gegevens over de eerste gevallen te delen.

‘Om de “hypothese over een lablek” te onderzoeken, is het belangrijk om toegang te krijgen tot alle gegevens, om de beste wetenschappelijke methodes te kunnen hanteren en de mechanismen die de WHO al heeft, te herzien’, aldus de WHO in een verklaring. China suggereerde eerder dat de WHO onder politieke druk stond wat betreft de studies naar de oorsprong van het coronavirus.

De WHO benadrukt dat het ‘van vitaal belang’ is om te weten hoe de pandemie is begonnen. Op basis van ‘wat we al ontdekt hebben, zal de volgende studieronde een evaluatie van de ruwe gegevens over de eerste gevallen en de eerste potentiële gevallen in 2019 omvatten’, aldus nog de organisatie.


Blog DS, 12-08-2021
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 26th August 2021, 06:16
bijlinda's Avatar
bijlinda bijlinda is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Nov 2004
Locatie: Hasselt
Posts: 1,882
Exclamation Pandemie het gevolg van een ‘lablek’?

Is de pandemie het gevolg van een ‘lablek’? Een geheim rapport spreekt eerdere aanwijzingen tegen


Amerikaanse inlichtingendiensten blijven verdeeld over de vraag of het coronavirus kan zijn ontsnapt uit een virologisch laboratorium in Wuhan. Een van de diensten zegt aanwijzingen te hebben voor zo’n laboratoriumlek. Maar na drie maanden intern onderzoek is men er niet in geslaagd die aanwijzingen hard te maken.



Dat blijkt volgens de Washington Post uit een geheim rapport dat de intern kibbelende inlichtingendiensten aan president Biden hebben overhandigd. Biden had om een weging van al het bewijs gevraagd, om voor eens en voor altijd duidelijkheid te krijgen of het virus nu wel of niet uit een Chinees laboratorium kan zijn ontsnapt. Maar de spionnen zijn het onderling over die vraag niet eens geworden, blijkt uit het rapport.

Twee diensten houden vast aan de ook bij wetenschappers meest aangehangen gedachte, dat het virus langs natuurlijke weg op de mens is overgesprongen, waarschijnlijk via een boerderijdier uit Zuid-China. Een derde inlichtingendienst zou echter over een tip beschikken dat er kort voor de corona-uitbraak drie medewerkers van het Wuhan Instituut voor Virologie met luchtwegklachten in het ziekenhuis belandden.

Maar kennelijk is die informatie niet solide genoeg om ook de andere spionnendiensten te overtuigen. Om welke afdelingen het precies gaat, heeft Biden altijd in het midden gehouden.


Genetisch knip- en plakwerk

Al sinds het virus in december 2019 opdook in Wuhan zijn er geruchten dat het afkomstig zou kunnen zijn uit het zo’n 20 kilometer verderop gelegen virologisch instituut. Hard bewijs ontbreekt echter. Het virus is genetisch niet verwant aan enig virus bekend uit het lab, en mist de kenmerkende sporen van genetisch knip- en plakwerk die in het laboratorium opgekweekte virussen doorgaans hebben.

Niettemin kreeg de theorie extra steun, nadat een groep wetenschappers in vakblad Science pleitte voor nieuw, onafhankelijk onderzoek naar de theorie. China wil geen toegang geven tot ruwe gegevens uit het laboratorium, en voor een land dat internationaal wil meedraaien in de wetenschap is dat toch echt te mager, aldus de onderzoekers. Bovendien zou de WHO-missie die begin dit jaar Wuhan bezocht niet onafhankelijk genoeg zijn.

De theorie van een laboratoriumoorsprong zélf werd er intussen niet waarschijnlijker op. Zo kwam aan het licht dat er tijdens de uitbraak op grote schaal illegaal werd gehandeld in zeker 38 soorten exotische dieren, buiten zicht van zowel de WHO als Chinese uitbraakonderzoekers. Daarbij ook beruchte bronnen van diervirussen zoals nertsen, wasbeerhonden, bamboeratten en civetkatten.


Extreem onwaarschijnlijk

En vorige week wezen Schotse wetenschappers er, ook in vakblad Science, op dat de uitbraak plaatsvond op het moment dat veel Chinezen net op zoek waren naar alternatieven voor varkensvlees, na een ziekte-uitbraak in de sector. Toen het virus uitbrak, stond de prijs van varkensvlees op recordhoogte. Alles overziend is een lek uit het laboratorium ‘extreem onwaarschijnlijk’, oordelen ook de Schotten.

De WHO dringt intussen aan op vervolgonderzoek in China waarbij ook het laboratorium wordt onderworpen aan nader, onafhankelijk onderzoek. Het is echter zeer de vraag of de Chinese autoriteiten zo’n onderzoek wel toestaan.


DM, 25-08-2021 (Maarten Keulemans)
Met citaat antwoorden
  #3  
Oud 20th September 2021, 21:32
bijlinda's Avatar
bijlinda bijlinda is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Nov 2004
Locatie: Hasselt
Posts: 1,882
Arrow Theorie dat coronavirus uit lab ontsnapte, komt onder druk

Theorie dat coronavirus uit lab ontsnapte, komt onder druk


Aanwijzingen dat het coronavirus twee keer de sprong maakte van dier naar mens, slaan een deuk in de hypothese dat de verwekker van covid-19 kon ontsnappen uit een Chinees lab.



Sars-CoV-2, het virus dat covid-19 veroorzaakt, is bij het begin van de pandemie mogelijk meer dan eens overgesprongen van dier naar mens. Dat is de voorlopige conclusie van een analyse van genetische gelijkenissen en verschillen bij 1.700 virusstalen die bij het begin van de covid-uitbraak in China werden geďsoleerd.

Als de bevindingen kloppen, is dat een opsteker voor de hypothese dat het virus van wilde dieren op de mens oversprong, en een afknapper voor de hypothese dat sars-CoV-2 zou zijn ontsnapt uit een Chinees onderzoekslab. Maar de studie is nog niet in een vakblad gepubliceerd en voorlopig slechts op een virologisch discussieforum geplaatst. Dat betekent dat ze nog geen collegiale toetsing heeft ondergaan en dat de gepresenteerde resultaten nog niet geverifieerd zijn, waarschuwt het vakblad Nature, dat de publicatie onder de aandacht brengt.

Sophie Gryseels, een biologe die aan de UAntwerpen onderzoek doet naar virussen die van dier op mens overgaan, vindt de studie alleszins overtuigend, ‘al levert ze geen onomstotelijk bewijs’. De auteurs van de studie zijn grote namen in de evolutiebiologie, zegt ze. Het gaat onder meer om Kristian Andersen (Scripps Research), Andrew Rambaut (Universiteit Edinburgh) en Joel Wertheim (University of California San Diego).


Twee afstammingslijnen

De onderzoekers tonen in hun artikel aan dat de vroegst circulerende coronavirussen, geďsoleerd bij mensen die eind 2019 en begin 2020 geďnfecteerd raakten, onderling kleine, maar typerende genetische verschillen vertonen. Op basis daarvan zijn ze in twee aparte afstammingslijnen onder te brengen, A of B. Lijn B, die wereldwijd de dominante lijn zou worden, bevat onder meer virusvarianten die bij bezoekers aan de wildedierenmarkt van Huanan in Wuhan, een van de eerste broeihaarden van de epidemie, werden afgenomen. Lijn A, die nooit buiten de grenzen van China zou komen, telt virusvarianten die werden geďsoleerd bij bezoekers aan andere wildedierenmarkten in Wuhan.

Een cruciale vraag is of de gemeenschappelijke voorouder van de viruslijnen A en B onder wilde dieren circuleerde toen de epidemie uitbrak, dan wel pas is ontstaan nadat het virus naar de mens is overgesprongen, zegt Gryseels. ‘In het laatste geval zou een eenmalige oversprong van dier op mens aannemelijk zijn. In het eerste geval kan het sars-CoV-2-virus twee keer van dier op mens zijn overgesprongen.’

De gegevens van de onderzoekers wijzen in de laatste richting: een meervoudige oversprong. En dat is een nieuwe, spannende wending in de zoektocht naar de oorsprong van de pandemie, want tot dusver was aangenomen dat de virussen van lijn A en lijn B in de mens moesten zijn ontstaan. Bewijs daarvoor waren drie of vier cruciale mutaties in de genetische blauwdruk van beide lijnen van het coronavirus, dat net geen 30.000 nucleotiden (‘lettertekens’)telt. De mutaties deden uitschijnen dat er intermediaire A-B-vormen van het virus waren, die lijnen A en B aan elkaar vastknoopten.

Maar de nieuwe studie maakt aannemelijk dat de mutaties die deze ‘intermediaire’ vormen definiëren, niet echt bestaan, maar vertekeningen zijn van de geďnformatiseerde uitlezing van het virus-RNA. ‘Ze zouden zijn terug te voeren op programmatuurfouten’, legt Gryseels uit. ‘Zoiets komt wel vaker voor, en de onderzoekers maken statistisch aannemelijk dat het ook hier is gebeurd.’


Strijd in de VS

Als de resultaten bevestigd worden, betekent dat zo goed als een doodsteek voor de felbesproken hypothese dat het virus zou zijn ontsnapt uit een Chinees overheidslab, waar zou zijn geprobeerd om onschuldige vleermuisvirussen ‘op te voeren’ tot voor de mens gevaarlijke types. Een onderzoeker zou abusievelijk besmet zijn geraakt in dit lab, waarna hij het virus onder huisgenoten en kennissen in Wuhan zou hebben verspreid. Met de nieuwe gegevens zou die ontstaansroute twee keer na elkaar moeten zijn voorgekomen. Het is veel waarschijnlijker dat een coronavirus twee keer van een wild dier op een mens is overgesprongen, menen de onderzoekers.

Over de theorie van het lablek is in de Verenigde Staten een heuse richtingenstrijd ontstaan, met aan beide kanten onderzoekers die elkaars standpunt virulent betwisten. Sommige auteurs van de studie, zoals Kristian Andersen, hebben de lablek-piste altijd bestreden. Maar dat maakt de conclusie van hun studie niet minder betrouwbaar, meent Gryseels. Want bij de auteurs van het artikel zit ook Michael Worobey van de universiteit van Arizona. Dat precies hij zich achter de conclusie schaart, is betekenisvol, zegt de onderzoekster, die nog als postdoc in Worobey’s lab heeft gewerkt. ‘Michael hoort bij diegenen die de lablektheorie aanvankelijk krediet gaven – er waren een tijdlang goede argumenten voor de hypothese. Maar nu er nieuwe gegevens zijn die de lablektheorie minder gewicht geven, stelt hij zijn mening bij. Dat geeft aan dat deze studie niet in één kamp is te plaatsen.’


DS, 20-09-2021 (Hilde Van den Eynde)
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 00:35.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.