actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 22nd May 2018, 21:43
Laura R*elofs Laura R*elofs is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2017
Locatie: Beerse
Posts: 31
Geen lijst zware beroepen meer, wel reeks 'zware' criteria

22-05-18, 18.00u door Roel Wauters

Geen lijst zware beroepen meer, wel reeks 'zware' criteria
Sociale partners willen af van aanpak pensioenminister Bacquelaine (MR)

Bonden en werkgevers zien het niet zitten om een lijst van zware beroepen op te stellen voor de privésector. Zo bleek op de eerste vergadering over het thema. Ze willen het houden op een reeks criteria waardoor mensen vroeger op pensioen kunnen.

Het gaat er al maanden over: de zware beroepen. Het is momenteel het belangrijkste dossier in de pensioenhervorming. De pensioenleeftijd wordt dan wel opgetrokken: wie hard labeur heeft verricht, zal sneller mogen stoppen.

Wie komt nu in aanmerking voor die regeling? De regering had net voor de paasvakantie de sociale partners de opdracht gegeven om een lijst van functies op te stellen. Maar bonden en werkgevers zien dat niet zitten, bleek op de eerste vergadering die ze sindsdien hadden over het thema.

Een lijst van beroepen opstellen is nodeloos complex, vinden ze. Heeft een verpleger bij een huisartsenpraktijk een even zwaar beroep als iemand op de spoeddienst van een ziekenhuis? En moeten in een fabriek waar er één nachtploeg is, alle arbeiders erkend worden als zwaar beroep? Ze hebben toch dezelfde functie?

Eén titel, verschillende invulling

'Het is beter om de criteria verder uit te diepen, in plaats van een lijst op te stellen. Op dat vlak komen we overeen met de vakbonden'
- MARIE-NOËLLE VANDERHOVEN

"Eén jobtitel krijgt heel vaak een heel andere invulling", zegt Caroline Deiteren van werkgeversorganisatie Unizo. Wil de lijst accuraat zijn, dan zou die hopeloos lang en gedetailleerd zijn. Bij het VBO hetzelfde geluid: "Het is beter om de criteria verder uit te diepen, in plaats van een lijst op te stellen", zegt Marie-Noëlle Vanderhoven. "Op dat vlak vinden we overeenstemming met de vakbonden."

De bonden reageren positief. "Dit is altijd ons uitgangspunt geweest", zegt Sabine Slegers, van de liberale vakbond ACLVB. "Maar de criteria moeten wetenschappelijk onderbouwd zijn", zegt Anne Léonard van het ACV. Ze zijn ervoor beducht dat de werkgevers de criteria zodanig streng willen maken dat maar weinig mensen in aanmerking kunnen komen.

Het doel van de eerste vergadering was om het algemene voorstel van de regering te bekijken. Het uitgangspunt zijn vier criteria: fysieke inspanning, moeilijke uurroosters (nachtwerk), veiligheidsrisico's en stress. Een volgende stap was om daar namen van beroepen aan verbinden. Maar de bonden en werkgevers werken liever de vier criteria verder uit.

Op andere vlakken zijn de vakbonden en werkgevers nog verdeeld over het dossier. De bonden klagen dat de regering te weinig budget heeft voorzien voor de compensaties en vragen ook ruimere overgangsperiodes. De periodes gewerkt voor 2010 tellen al sowieso niet mee als zwaar beroep. Een officieel advies aan de regering kwam er nog niet. Volgende week maandag praten de sociale partners verder.

Ambtenaren

'De ambtenarenbonden houden wel vast aan lijst van zware beroepen'

Het gekke is: bij het overheidspersoneel houden de vakbonden wél vast aan het opstellen van een lijst van zware beroepen. Dat komt omdat er in de publieke sector meer homogene beroepsgroepen zijn. Zo hebben de duizenden leerkrachten middelbaar onderwijs min of meer hetzelfde beroep, net als de vele brandweerlui, politieagenten, militairen of het spoorwegpersoneel.

Maar vooral: heel wat van die groepen kunnen al genieten van een voordelig pensioensysteem. Dat wordt afgebouwd, maar de bonden hopen dat de compenseren door het systeem van zware beroepen. Omdat er voordien per beroepsgroep werd gerekend, moet dat in het nieuwe systeem ook. Het eerste overleg daarover is morgen (woensdag) voorzien.

Geen slecht nieuws

Dat er geen lijst komt voor zware beroepen in de privésector, betekent niet per se slecht nieuws voor minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR). Zo'n lijst opstellen is sowieso een haast onmogelijke opdracht. Iedereen vindt namelijk wel dat hij of zij een zwaar beroep heeft.

De tegenzet van de sociale partners kunnen de onderhandelingen weer op gang brengen, nadat ze hopeloos in het slop waren geraakt. De verschillen in visies blijven erg groot, maar een eerste stap(je) kan gezet worden.

Bacquelaine wenst nog niet te reageren op deze ontwikkelingen.

Mening: Het is goed dat er verder wordt gefocust op de criteria die zijn opgesteld. Dit zijn vier goede criteria maar zij zijn in mijn ogen nog te vaag want wanneer voert iemand 'fysiek zware arbeid' uit? Als je naar ieder beroep apart gaat kijken vind je inderdaad bij elk beroep wel iets 'zwaars'. Tegenwoordig ervaart iedereen stress op het werk, daar zijn de stijgende burn-outs het bewijs van. Ik vind dat ze bij de criteria ook een lijn moeten trekken want ik geloof dat er wel heel veel mensen vroeger op pensioen mogen wanneer zij maar aan één van de criteria moeten voldoen. Er zijn niets voor niets vier criteria opgesteld.

Bron: https://www.demorgen.be/politiek/ge...teria-be00e9f7/

Laatst aangepast door Laura R*elofs : 22nd May 2018 om 21:50.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 09:08.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.