actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > MILIEU / GEZONDHEID / MENSENRECHTEN > Overige 'milieubijdragen'
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 24th April 2018, 19:27
Laura.V*ndenborne Laura.V*ndenborne is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2016
Locatie: Turnhout
Posts: 50
Moeten de golfbrekers aan onze kust verdwijnen?

Nederland overweegt golfbrekers af te breken omdat ze niet tot de natuurlijke kustlijn behoren en bovendien gevaarlijk zijn voor zwemmers en strandgasten. Moet ons land het voorbeeld volgen?

Golfbrekers noemen we ze, de stenen constructies die dwars op onze stranden liggen. Maar hun juiste benaming is "strandhoofd", want golven breken doen ze niet. Strandhoofden zijn ooit gebouwd om stranderosie tegen te gaan, om te voorkomen dat golven het zand zouden wegspoelen. Maar tegenwoordig worden onze stranden verstevigd met aangevoerd zand, waardoor onze strandhoofden geen functie meer hebben.

Onnatuurlijk en gevaarlijk

In Nederland overwegen beleidsmakers strandhoofden gewoonweg af te breken. Met als bijkomende argumenten dat ze niet tot de orginele kustlijn behoren en dat ze bovendien gevaarlijk zijn. Rond strandhoofden ontstaan er namelijk stromingen die voor zwemmers verraderlijk zijn en er zijn ook al meerdere strandgasten op uitgegleden. Moeten ze daarom ook bij ons weg?

Jan Seys van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) denkt niet dat de strandhoofden in Vlaanderen snel zullen verdwijnen. "De Vlaamse regering heeft duidelijk gesteld dat ze geen strandhoofden zal verwijderen", zegt hij in De Wereld Vandaag op Radio 1. "Want hoewel onze stranden regelmatig worden verstevigd, dragen onze strandhoofden toch nog altijd bij tot het behoud."

"Nederland kan z'n strandhoofden makkelijk weghalen omdat het grote zandreserves heeft. Voor de Nederlandse kust zijn de zandlagen tot wel 100 meter dik. Ons land heeft die reserves niet, en moet dus spaarzamer met zand omspringen", verduidelijkt Seys.

Aan onze kust zijn er 127 strandhoofden die gemiddeld 350 meter van elkaar liggen. De meeste zijn gebouwd met stortstenen die bij elkaar worden gehouden met cement. Hoewel het om kunstmatige constructies gaat, zijn de strandhoofden in de loop der jaren de biotoop geworden van heel wat planten en dieren.
Strandhoofden zijn de biotoop van mosselen en zeepokken en talloze andere dieren.

Kunstmatige rotskusten

"Strandhoofden zijn kunstmatige rotskusten", zegt Seys. "Als je ze verwijdert, dan verdwijnen ook de soorten die alleen maar op rotskusten kunnen overleven. Mosselen bijvoorbeeld hebben een hard oppervlak nodig waarop ze zich kunnen vasthechten met hun baarddraden. Op zand lukt hen dat niet. De strandhoofden zijn in de loop der jaren opgegaan in de natuur en voor heel wat leven is het belangrijk dat ze blijven."

Seys denkt dan ook dat de strandhoofden aan onze kust nog een hele tijd zullen meegaan. Al gelooft hij wel dat Vlaanderen op termijn het voorbeeld van Nederland zal volgen. "Een natuurlijke kust die ons ook nog beschermt, is de beste kust die we ons kunnen inbeelden. Maar Vlaanderen moet z'n eigen weg kiezen om daar te geraken. Nu strandhoofden opbreken is weggegooid geld. Het is beter te werken aan een plan voor de toekomst", besluit Seys.

Bron:VRT nieuws, Moeten de golfbrekers aan onze kust verdwijnen?, 24/04/2018, https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/0...st-verdwijnen-/

Eigen mening:
Golfbrekers zijn niet gebouwd om golven te breken, maar wel om te voorkomen dat golven het zand wegspoelen. Rond deze golfbrekers ontstaan er stromingen die verraderlijk kunnen zijn en de strandgasten kunnen er ook op uitglijden. Daarom zou het voor de veiligheid van de zwemmers en strandgasten beter zijn als de golfbrekers verdwijnen. Gezien ze kunstmatig aangelegd zijn, moeten we ze verwijderen om terug een natuurlijke kust te bekomen. Waarom zouden we ze dan nog behouden?
Ten eerste omdat onze kust over weinig reserve zand beschikt. Hierdoor is het aangeraden om zuinig te zijn met het zand dat we nog hebben. We moeten dit kost wat kost proberen te behouden.
Ten tweede zijn deze kunstmatige rotsen ook een biotoop geworden voor vele organismen. Als de rotsen verdwijnen, kunnen deze organismen niet overleven. Dit zou ons ecosyteem kunnnen aantasten.
Tenslotte kost het opbreken van de golfbrekers veel geld, mogelijk zelfs weggegooid geld. We hebben ter bescherming van onze kust deze golfbrekers nodig. Waarom zouden we ze dan verwijderen?

Laatst aangepast door Laura.V*ndenborne : 24th April 2018 om 19:53.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 01:07.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.