actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > WERELD > Wetenschap
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 24th April 2018, 17:39
Jens.W*illems Jens.W*illems is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2017
Locatie: Merksplas
Posts: 33
Bomen zijn geen vaste slapers

Bomen zijn ’s nachts druk in de weer, blijkt uit een nieuwe studie. En dat terwijl we nog maar pas ontdekt hadden dat bomen kunnen slapen.

Bomen slapen, concludeerden Fins, Hongaarse en Oostenrijkse wetenschappers twee jaar geleden. Ze hadden een ruwe berk in Finland en één in Oostenrijk met lasers gescand en vastgesteld dat de bomen - zo’n vijf meter hoog - ’s nachts hun takken vijf tot tien centimeter lieten zakken. Tegen zonsopgang veerden ze weer op.

Maar slapen alle bomen? Om daar zicht op te krijgen werden in een nieuwe Deens-Hongaarse studie 22 boomsoorten bestudeerd. Het resultaat verraste. Slechts zeven van de 22 vertoonde het ‘duidelijke’ slaapgedrag zoals hierboven beschreven. En álle soorten lieten tijdens de nacht subtielere bewegingen optekenen, die niet toe te schrijven waren aan omgevingsfactoren (want die werden in het experiment onder controle gehouden).

Pompen

De subtiele bewegingen van ongeveer één centimeter gebeurden in cycli van twee tot zes uur, veel korter dan de nacht dus. Omdat ze niet verklaard konden worden door de omgeving, gaan de wetenschappers ervan uit dat de bomen zelf actief ‘bezig zijn’. Ze zouden meer bepaald water aan het pompen zijn. Hoe dat in zijn werk gaat, moet nog verder worden onderzocht, maar de bewegingen van de takken en de bladeren zijn hoogstwaarschijnlijk het gevolg van verschillen in waterdruk binnen de cellen van de boom.

Deze studie toont aan dat planten een interne klok hebben die veel meer is dan een simpel dag-en-nachtritme. En dat bomen niet zo statisch zijn als we vermoeden. Uit andere studies was al gebleken dat de diameter van de stam fluctuaties vertoont en ook het transport van sap varieert van tijd tot tijd, maar die kleine ‘afwijkingen’ werden gezien als ruis.

Om de zaak verder te analyseren, stellen de wetenschappers voor om de magnoliaboom nader te onderzoeken. Want deze vertoonde in één nacht drie op-en-neercycli.

bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20180424_03480023

Eigen mening:
Als men door een bos aan het wandelen is of je ziet bomen langs de weg staan da zie je ze vaak bewegen door de wind. In dit artikel wordt nu ook gezegd dat bomen echt leven en hun takken op bepaalde momenten een aantal centimeter laten zakken. Ik vind dit best fascinerend omdat we meestal buiten onszelf en de dieren geen echt leven rond ons heen zien. Maar nu we dit weten kunnen we toch ook stellen dat planten ook op een bepaalde manier rondom ons leven. Laat het nog maar eens een extra motivatie zijn om onze natuur te beschermen. Er wordt ook aangehaald dat er uit andere studies al gebleken was dat bomen fluctuaties vertoonden in sommige metingen. De theorie over het laten zakken van de takken geeft aan dat deze fluctuaties misschien toch niet zo onschuldig zijn dan de wetenschappers eerst dachten.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 20:05.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.