actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > MILIEU / GEZONDHEID / MENSENRECHTEN > Global Warming
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 20th March 2018, 22:41
Tom.V*anpuymbroeck Tom.V*anpuymbroeck is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2016
Locatie: Vosselaar
Posts: 23
Biodiversiteit, het vergeten broertje naast de klimaatverandering

IPS . 17 MAART 2018

Van 17 tot 24 maart komen in de Colombiaanse stad Medellín 750 deskundigen en beleidsmakers uit 115 landen samen om het verlies aan biodiversiteit een halt toe te roepen. Het gaat om het Intergouvernementeel Platform voor Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten, kortweg IPBES. De instelling verzamelt de laatste wetenschappelijke kennis om beleidsmakers te informeren. De werking is vergelijkbaar met wat het veel bekendere IPCC voor de klimaatverandering doet.

Waarnemers kijken vooral uit naar de publicatie van vijf belangrijke rapporten. ‘Samen zullen die vijf rapporten de belangrijkste bijdrage geven tot ons begrip van biodiversiteit en de ecosysteemdiensten die het milieu de mens biedt’, zegt voorzitter Robert Watson. ‘Ze zullen een nieuwe inkijk geven in de status van onze wereldwijde biodiversiteit en landkwaliteit, twee factoren die essentieel zijn voor onze kwaliteit van leven en gezonde, productieve ecosystemen.’

De rapporten die in de volgende dagen gepubliceerd worden, namen drie jaar aan studie in beslag. Ze zijn opgesteld door 550 wetenschappers uit meer dan honderd landen.

Vier van de studies schetsen een beeld van de biodiversiteit in de verschillende regio’s in de wereld: de Amerika’s, Azië en de Pacific, Afrika, Europa en Centraal-Azië. Het vijfde rapport gaat over landdegradatie en de verschillende remedies die daarvoor bestaan.
Op basis van die vijf rapporten wil IPBES tot een omvattende conclusie komen, die begin volgend jaar gepubliceerd moet worden. Het zal de eerste wereldwijde analyse zijn sinds het invloedrijke 2005 Millennium Ecosystem Assessment.

‘Biodiversiteit en de bijdragen die het milieu ons levert zijn essentieel voor onze economische vooruitgang, voedselzekerheid en levenskwaliteit’, zegt Watson. ‘Als een van de meest biodiverse landen ter wereld vormt Colombia het ideale decor voor IPBES.’

Povere staat
Een rapport van de VN-organisatie Unep uit 2016 doet weinig goeds vermoeden. Uit analyse van veertigduizend diersoorten over de hele wereld bleek dat de biodiversiteit er overal ter wereld zo sterk op achteruit gaat dat het functioneren van ecosystemen en daarmee de stabiliteit van de menselijke samenlevingen in gevaar komen.

En vorig jaar sprak een ophefmakende studie van de Universiteit van Stanford zelfs over de zesde ‘massa-extinctie’, waarbij massaal dier- en plantensoorten uitsterven. Het laatste voorbeeld daarvan gebeurde 66 miljoen jaar geleden, toen met de dinosauriërs ook driekwart van het leven op onze planeet verdween. Nu lijken de gebeurtenissen zich nog sneller te ontwikkelen, waarschuwen de wetenschappers.

Eigen mening
De toon van dit artikel vind ik erg alarmerend. Ik had geen idee dat het zo slecht gesteld is met de biodiversiteit op aarde en zeker niet met de enorme afname ervan. Dit baart me wel wat zorgen. De vraag is wat we moeten doen om het nog te keren en ook of dit nog wel mogelijk is. Er zal heel veel moeten veranderen in onze manier van leven en in de mondiale systemen die een negatieve invloed hebben op dit alles. Ik ben benieuwd naar de aanbevelingen die de wetenschappers gaan doen aan de beleidsmakers en of deze laatste de nodige stappen zullen zetten om daadwerkelijk iets te veranderen.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 05:11.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.