actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Cultureel-maatschappelijk
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 27th December 2017, 14:05
Michiel.V*rheyen Michiel.V*rheyen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: merksplas
Posts: 69
"Controle op palliatieve sedatie is nodig"

UZ Brussel gaat registreren wanneer lijden ongeneeslijk zieke patiënten met pijnbestrijding wordt verlicht
Het UZ Brussel gaat vanaf volgend jaar alle palliatieve sedaties registreren. Dat is, anders dan bij euthanasie, niet wettelijk verplicht. "We willen meer bewustzijn creëren bij de artsen."
Bij palliatieve sedatie wordt het lijden van een ongeneeslijk zieke patiënt met pijnbestrijding verlicht, maar is er geen actieve levensbeëindiging. Soms wordt sedatie echter ook toegepast om de dood te versnellen. En dan wordt de grens met euthanasie wel erg dun.
Dinsdag berichtte De Standaard over een geval van euthanasie waarbij de patiënt geen inspraak kreeg, en een tweede arts vooraf zijn toestemming niet had gegeven. Het dossier werd door de federale euthanasiecommissie onder de loep genomen, maar die verwees het niet door naar het parket.
Dagelijkse praktijk
SHARE
'Soms wordt sedatie ook toegepast om de dood te bespoedigen, en dat is een ander verhaal'
KARIN JIROFLÉE, KAMERLID SP.A
"De patiënt was niet op de hoogte, dus we kunnen sowieso niet spreken over euthanasie", zegt Wim Distelmans, professor palliatieve geneeskunde aan de VUB en voorzitter van de commissie. "De arts moest beslissen in een noodsituatie en heeft beslist het leven van die persoon te beëindigen. Dat is een praktijk die dagelijks gebeurt."
Volgens Distelmans wordt dat door sommigen als palliatieve sedatie omschreven. "De arts heeft foutief gedacht dat het om euthanasie ging en dat hij dat moest registreren. Als hij niets had opgestuurd, zoals alle anderen, dan had de commissie niets geweten."
Daarmee wil Distelmans niet zeggen dat palliatieve sedaties niet geëvalueerd moeten worden. Integendeel. "Ik pleit er al jaren voor om die ook te laten registreren. Palliatieve sedatie komt immers minstens vier keer zo veel voor als euthanasie."
Begin 2018 start Distelmans in het UZ Brussel met de formele registratie van alle palliatieve sedaties, na een pilootproject de afgelopen maanden waarvan de resultaten nog niet bekend zijn. "We vragen de artsen onder meer waarom ze de sedatie al dan niet besproken hebben met de patiënt, en of de familie geïnformeerd werd. Op die manier hopen we meer bewustzijn te creëren bij de artsen."
Een goede zaak, meent Jean-Jacques De Gucht (Open Vld). "In bepaalde ziekenhuizen waar geen euthanasie wordt toegepast, wordt palliatieve sedatie als alternatief aangeboden. Dat is geen probleem als iemand daar vrijwillig voor kiest, maar op dit moment weten we niet of patiënten hun toestemming geven voor sedatie."
SHARE
Uit onderzoek blijkt dat in zo'n 70 procent van de palliatieve sedaties de patiënt geen inspraak heeft
Uit onderzoek blijkt dat in zo'n 70 procent van de palliatieve sedaties de patiënt geen inspraak heeft.
Ook Karin Jiroflée (sp.a) is voorstander van registratie. "Palliatieve sedatie wordt toegepast om, met de dood in zicht, de pijn te bestrijden. Dat is volkomen gewettigd, maar soms wordt sedatie ook toegepast om de dood te bespoedigen, en dat is een ander verhaal. Je zou kunnen vermoeden dat artsen sneller voor palliatieve sedatie kiezen dan voor euthanasie. Dan moeten ze al die administratie niet doen. Daarom moeten we registreren, zodat we daar een duidelijk zicht op krijgen."
Evaluatie
Daar is niet iedereen het mee eens. CD&V ziet geen oplossing in registratie zoals die vandaag bij euthanasie gebeurt. "We willen palliatieve sedatie wel meenemen in de evaluatie van de euthanasiewet, maar registratie lijkt mij niet de beste oplossing", zegt Els Van Hoof (CD&V).
Vandaag verloopt de registratie van euthanasie al ondermaats, stelt ze. "Momenteel wordt een derde van de euthanasiegevallen niet gerapporteerd."
Van Hoof wil een globale evaluatie van de euthanasiewet, inclusief de werking van de commissie. "We willen de wet niet terugdraaien, maar verbeteren", benadrukt ze.”

Bron: De morgen, 26/12/2017: https://www.demorgen.be/binnenland/...nodig-bb7c31bd/

Eigen mening:
Ik verschiet ervan dat er geen controle is op palliatieve sedatie. Het gegeven van palliatieve zorg vind ik goed. Het zorgt ervoor dat zieke mensen toch zonder te hard te leiden op een natuurlijke manier kunnen heengaan. Zoals in het artikel vermeld is de grens tussen euthanasie en palliatieve zorg soms heel klein. Ik vind het dan ook niet meer dan logisch dat er even veel controle op palliatieve zorg en euthanasie is. Ik denk dat nu Palliatieve zorg vaak wordt gebruikt als een verborgen manier van euthanasie en een strengere controle kan dit voorkomen
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 27th December 2017, 17:08
VeerleGrauwm*ns VeerleGrauwm*ns is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Rijkevorsel
Posts: 43
Ik denk dat palliatieve sedatie een troost is voor mensen die geen euthanasie mogen plegen of de moed niet hebben deze procedure in gang te zetten. Mensen met een terminale ziekte zijn vaak bang voor een pijnlijke dood en willen hun laatste momenten niet ‘afzien’. Ik denk ook dat het vaak iets is dat op het laatste moment ‘snel’ beslist wordt. Ik heb zelf iemand een jaar palliatief begeleid en op het einde werd ze opgenomen in het ziekenhuis met de optie om op elk moment te vragen naar palliatieve sedatie, alsook gaf ze artsen de toestemming het haar toe te dienen als ze zagen dat haar pijn ondraaglijk werd. Ze had een gezwel tussen luchtpijp en slokdarm, wat kans op verstikking (een vreselijke dood) zeer reëel maakte. Op een gegeven moment werd het gezwel net iets te groot en begon ze te stikken, op die moment hebben artsen de sedatie toegediend waardoor ze de laatste minuten niet onnodig heeft moeten afzien. Vandaar dat ik denk dat het vaak ‘at the spur or the moment’ wordt beslist. Ik vind het prima als men wil bijhouden hoe vaak het gebeurd en onder welke omstandigheden, maar een echte controle erop vind ik zelf niet voordelig. In mijn mening zullen er dan patiënten zijn die onnodig moeten afzien en familieleden die er machteloos op toe staan te kijken hoe een patiënt langzaam en pijnlijk aftakelt. Nee, dank u.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 13:51.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.