actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Cultureel-maatschappelijk
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 1st December 2017, 11:29
Michiel.O* de Beeck Michiel.O* de Beeck is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2017
Locatie: Geel
Posts: 30
Een nieuwe regeling rond het huwelijk: wat verandert er?

De federale meerderheidspartijen willen de regeling rond het huwelijk veranderen. Het wetsvoorstel daarrond wordt vandaag goedgekeurd door de ministerraad. Onder de slogan "verlies of scheiden doet al genoeg lijden" is het de bedoeling dat partners vanaf 1 september 2018 beter beschermd worden bij een echtscheiding of overlijden. Maar wat zou er precies veranderen? We vatten het voor u samen.

Gemiddeld zijn er zo’n 40.000 huwelijken per jaar. Een heugelijke gebeurtenis, waarbij soms niet gedacht wordt aan wat er gebeurt met het vermogen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd. Nochtans geen onbelangrijke vraag, aangezien er jaarlijks ook 32.000 scheidingen zijn. Met enkele nieuwe regels wil men partners in de toekomst beter beschermen.

1. Nieuw huwelijksstelsel om zwakkere partner te beschermen

De belangrijkste wijziging is wellicht de toevoeging van een nieuw huwelijksstelsel. In het huwelijksvermogensrecht zoals we het nu kennen bestaan er drie opties. Wie trouwt zonder huwelijkscontract - wat de meesten doen -, bouwt een gemeenschappelijk vermogen op in één gemeenschappelijke pot. Alles van voor het ja-woord blijft persoonlijk bezit. Daarnaast kunnen partners in een huwelijkscontract kiezen voor een uitgebreider gemeenschappelijk vermogen. Tot slot kan een gehuwd koppel opteren voor de scheiding van goederen, waarbij er geen gemeenschappelijke pot is, enkel twee gescheiden vermogens.

Daar komt nu dus een vierde mogelijkheid bij: een variant op de strikte scheiding van goederen, gericht op koppels met een eigen zaak. Tot nu toe kozen zij vaak voor scheiding van goederen om te voorkomen dat de partner mee moet betalen voor eventuele schulden als het slecht gaat. Maar als één van beide partners enkele jaren later zou beslissen om te stoppen met zijn of haar zaak om voor het gezin te zorgen, bleef die partner met lege handen achter als het huwelijk ten einde liep.

In de nieuwe regeling is voorzien dat de partners bij het sluiten van hun huwelijkscontract kunnen afspreken dat bij de ontbinding van het huwelijk de economisch zwakkere partner een bepaald percentage krijgt van het vermogen van de economisch sterkere partner. Op die manier zijn beide partners beschermd.

2. Opnieuw trouwen zonder aan erfenis kinderen te raken

In België zijn er heel wat nieuw samengestelde gezinnen. In dergelijke gezinnen heeft de langstlevende echtgenoot een reserve. Dat is iets dat je hem of haar niet kan afnemen bij een erfenis. Maar dat geeft soms problemen voor een tweede huwelijk, meer bepaald voor de erfrechten van de kinderen. Bijvoorbeeld: een moeder van volwassen kinderen hertrouwt en haar woning dient als gezinswoning. Als de moeder nadien overlijdt gaat het vruchtgebruik van die gezinswoning naar de partner, maar die heeft misschien zelf ook een huis.

In het nieuwe voorstel krijgen mensen meer keuzevrijheid om regelingen te treffen bij een nieuwe relatie om zo de kinderen uit het eerste huwelijk te beschermen. Dat betekent dat echtgenoten elkaar binnenkort kunnen onterven - het vruchtgebruik op het huis wordt dan niet geërfd -, en dat ten voordele van hun eigen kinderen. Al mag die partner wel nog minstens zes maanden in het huis wonen.

3. Meer duidelijkheid: wat is eigen en gemeenschappelijk?

Soms is het niet precies duidelijk wat gemeenschappelijk of persoonljk vermogen is. Bijvoorbeeld: een arbeider heeft tijdens zijn werkuren een ongeval met een heftruck. De man krijgt een schadevergoeding omdat hij arbeidsongeschikt is. Zo wordt zijn beroepsinkomen vervangen. Maar viel dit onder het eigen of gemeenschappelijk vermogen? Binnenkort bestaat er geen twijfel meer: de schadevergoeding gaat naar de gemeenschappelijke pot.

4. Samen een woning kopen voor het huwelijk wordt goedkoper

Vaak koopt een koppel al een woning of grond voor ze getrouwd zijn. Binnenkort is het mogelijk dat samenwoners er al in de aankoopakte van hun woning mee rekening houden dat ze ooit zullen trouwen met een huwelijkscontract. Op die manier moet een koppel maar één keer naar de notaris gaan, en dus ook één keer notariskosten betalen.

5. De langstlevende echtgenoot erft meer

Er veranderen ook enkele regels rond de erfenis. Nu kwam het soms voor dat de partner die achterblijft plots het huis uit moet, omdat een ver familielid een deel van de erfenis opeist. Het gaat dan om tantes, nonkels, kozijnen, groottantes en grootomen van de overledene. Dat zal in de toekomst niet langer mogelijk zijn. Wanneer enkel deze erfgenamen nog in leven zijn, krijgt de langstlevende echtgenoot zonder kinderen de volledige erfenis.


Bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/1...-verandert-er-/
Website: www.vrt.be
Geraadpleegd: 1/12/2017 10:18

Eigen Mening: Ook al heb ik persoonlijk geen ervaring met de oorzaken van een huwelijk, deze verandering lijkt mij wel een heel goede zaak. Ik ben persoonlijk al wel in contact gekomen met de gevolgen vaan een scheiding, en die kunnen soms genadeloos zijn spijtig genoeg. Ik denk ook wel dat het vooral ligt aan het feit dat er zoveel scheidingen zijn deze tijden, en daarom hebben ze nu nieuwe maatregelen genomen. Zeker wanneer het over het onderwerp "eigendommen" gaat wordt er vaak serieus gediscussieerd. Dit wordt nu ook praktisch opgelost, wat dus heel goed is naar mijn mening. Ook de mindering van de kosten die erbij komen, zoals notariskosten, lijkt me financieel zeer voordelig. Persoonlijk zal ik de gevolgen van deze nieuwe maatregelen niet meteen voelen. Ik ben wel echter blij om dit artikel nu te lezen, want dit heeft natuurlijk een positief effect op de toekomst.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 06:57.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.