actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > WERELD > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 26th November 2017, 09:55
stien.d*kinderen stien.d*kinderen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: Ravels
Posts: 98
Vulkaan op populair toeristisch eiland staat op uitbarsten

Voor de tweede keer op een paar dagen heeft vulkaan Agung op het Indonesische eiland Bali rook en vulkaanas gespuwd, soms tot meer dan 1.500 meter. Volgens waarnemers kan de vulkaan nu elk moment groots uitbarsten. Inwoners in het gebied rond de vulkaan werden afgelopen weekend massaal geëvacueerd.

Luchtvaartmaatschappijen hebben intussen een ‘red warning’ gekregen. Zo’n red warning betekent dat voorspeld wordt dat een uitbarsting met een grote hoeveelheid assen in de lucht dreigend is. En die assen kunnen de motoren van vliegtuigen beschadigen.

Bali is een grote toeristische bestemming. Heel wat vluchten van en naar het Indonesische eiland werden intussen geannuleerd.

De 3.000 meter hoge Agung, de hoogste berg en vulkaan van Bali, is al lang onrustig. In september nog werden meer dan 100.000 mensen geëvacueerd. Een groot deel van die mensen is wel weer teruggekeerd naar hun woningen, maar er geldt sinds dan wel een gevarenzone van een aantal kilometer rond de vulkaan.

Die is ook nu nog steeds niet toegankelijk voor toeristen. En ook door de recente activiteit zijn heel wat mensen weer geëvacueerd naar opvangplaatsen.

De jongste uitbarsting van de 3.031 meter hoge vulkaan, in 1963 en 1964, hield de Balinese bevolking bijna een jaar lang in zijn greep en kostte aan 1.200 mensen het leven.

Indonesië telt meer dan 120 actieve vulkanen.


Bron: Het Nieuwsblad http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20171126_03207799

Mening: Op socio-economisch vlak is het een ramp dat zo'n vulkaan dreigt uit te barsten. Alles in de buurt van deze vulkaan wordt verwoest, wanneer hij werkelijk uitbarst. Hier spreek ik niet enkel over huizen, maar ook natuur. Om dit na deze ramp weer allemaal op te bouwen, gaat het land enorm veel geld en moeite kosten, dus op economisch vlak kan deze vulkaanuitbarsting voor vele problemen zorgen.
Nu is Bali nog een zeer bekende en geliefde vakantiebestemming, maar wanneer er zo'n groot gebied verwoest is, gaat het toerisme in deze streek zeker dalen. Dit is dan ook zeer problematisch voor de bevolking van Bali die hun inkomen van het toerisme haalt. Zij hebben na deze vulkaanuitbarsting een groter inkomen nodig om de schade te laten herstellen, maar er gaat waarschijnlijk juist een daling zijn van toerisme.
Dit is op sociaal en economisch vlak ook zeker niet gunstig voor het land.
Ook met het dodenaantal moet rekening gehouden worden wanneer je het hebt over de schade. Laten we hopen dat er geen gewonden of doden vallen, maar realistisch gezien is dit bijna onmogelijk. In het artikel wordt ook verwezen naar de jongste uitbarsting van deze vulkaan, waar 1.200 mensen door zijn gestorven. Dit zorgt natuurlijk voor heel veel verdriet bij de mensen van Bali. Ik hoop natuurlijk dat het dodenaantal zo laag mogelijk blijft door de evacuaties en voorzorgsmaatregelen, maar natuurlijk kan je zoiets niet voorspellen.

Laatst aangepast door stien.d*kinderen : 26th November 2017 om 10:04.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 27th November 2017, 15:49
Sarah.T*ijs Sarah.T*ijs is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2015
Locatie: Dessel
Posts: 72
Ik ga akkoord met de mening van Stien. Iedereen weet wat een vulkaanuitbarsting kan doen, denk maar aan Pompeji. Families verliezen hun huizen. Belangrijker nog, een heel groot deel van de natuur wordt verwoest. Zonder de natuur is de mens ook niets. Er wordt vaak gesproken over terroristische rampen, maar dit is een hele andere soort ramp. Men kan op voorhand weten dat er een vulkaanuitbarsting zit aan te komen, maar tegen een vulkaanuitbarsting kan er niets gedaan worden. Het geeft een raar gevoel, het weten dat er zoiets gruwelijk aankomt en er niet aan kunnen doen. Een vulkaanuitbarsting zorgt voor vele economische problemen, zoals Stien aanhaalt. Huizen heropbouwen, terug een samenleving creëren, ... Maar het moeilijkst van al, aan landbouw doen, zorgen voor water. Hiervoor zullen de Balinezen geld nodig hebben. Met een dalend toerisme-aantal zal het moeilijk worden om alles terug op zijn pootjes te krijgen. Gelukkig kunnen wetenschappers vulkaanuitbarstingen min of meer voorspellen. Zo kunnen mensen in gevaarzones snel geëvacueerd worden.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 22:17.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.