actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > WERELD > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 12th November 2017, 13:08
Laura R*elofs Laura R*elofs is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2017
Locatie: Beerse
Posts: 31
Nationale parken in ijltempo vernield om grote chocoladeproducenten te bedienen

Vandaag om 10:00 door svg

Nationale parken in ijltempo vernield om grote chocoladeproducenten te bedienen

Om de grote vraag aan cacao, de grondstof voor chocolade, te kunnen bijhouden, koopt de cacao-industrie al jarenlang lokale ambtenaren om in Ghana en de Ivoorkust. In ruil staan zij toe dat beschermde natuurgebieden worden vernietigd om cacaoplantages aan te leggen.

Gevestigde chocoladekleppers zoals Mars, Mondelez, Nestlé, Godiva en Callebaut hebben volgens het nieuwste rapport van de milieuorganisatie Mighty Earth alvast een probleem gemeen: in hun eindproducten zit minstens voor een deel illegaal gewonnen cacao. Dat komt omdat de vraag naar cacao de laatste jaren zo groot is, dat de landen waar cacao gewonnen wordt niet meer kunnen volgen. Om toch te kunnen voldoen aan de groeiende vraag uit de Verenigde Staten en West-Europa, gaan landen zoals Ghana en de Ivoorkust tot het uiterste om hun plantages zo snel mogelijk uit te breiden.

De kostprijs van die ongebreidelde drang naar meer productie is het grootst in de Ivoorkust. Tot begin de jaren 2000 was een kwart van het landoppervlak er bedekt met bomen. Nu is dat nog vier procent. Ook de laatste nationale parken en andere beschermde natuurgebieden liggen bovendien onder vuur. In Ghana gaat het om een verdubbeling van het verlies aan bomen in beschermde gebieden ten opzichte van begin de jaren 2000 en vier keer zoveel ontbossing in onbeschermde gebieden.

‘Vroeger stond hier een heel regenwoud. Ik heb dat beetje bij beetje platgebrand’, vertelde een boer in de Ivoorkust aan The Guardian. De Britse krant ging er op zoek naar de reden voor de massale ontbossing en vond een heel leger aan boeren dat bereid was om bossen plat te branden zodat ze geld konden verdienen met cacaoplantages. De boeren hebben stuk voor stuk gehoord van ‘experts’ dat recent ontbost gebied de beste ondergrond is voor hun plantages, die zo veel mogelijk zonlicht moeten krijgen.

Die experts zijn vaak lokale ambtenaren die een centje willen bijverdienen door nationale parken toch te ontsluiten voor ontbossing en van hogerop hebben gehoord dat de cacao-industrie zijn portefeuille opentrekt om de export te garanderen.

Als er niets gebeurt, staat in de Ivoorkust tegen 2030 slechts hier en daar nog eenzame boom recht, stelt Mighty Earth.

De grootste producenten lieten weten aan The Guardian dat ze zich bewust zijn van de illegale cacao die in hun producten verwerkt wordt. Ze zijn bereid om deze illegale praktijken ‘terug te dringen’. Al kan het dan mogelijk al te laat zijn. Zo liet chocoladereus Callebaut weten pas tegen 2025 helemaal ‘vrij te kunnen zijn’ van illegale cacao omdat ‘er nu eenmaal niet op 1 2 3 een andere leverancier kan worden gevonden’.

Mening: "De grootste producenten lieten weten aan The Guardian dat ze zich BEWUST zijn van de illegale cacao die in hun producten verwerkt wordt." Zonder schroom geven deze bedrijven dat toe, al zouden ze als dit niet aan het licht was gekomen rustig verder gegaan zijn met winst maken ten koste van de lokale boeren, die geen andere keuze hebben. Winst maken ten koste van onze planeet, walgelijk. De dag van vandaag is het als consument noodzakelijk dat je bij werkelijk alles wat je gebruikt jezelf de vraag stelt hoeveel impact en leed dit product heeft veroorzaakt. Het wordt ook van je verwacht. Er zijn genoeg blogs te vinden die tips geven over hoe je van etiketten kunt aflezen of je een product zonder schaamte in je mond kan stoppen. Het ergste vind ik dat de consument zich hier over schaamt, terwijl het juist de grote bedrijven zouden moeten zijn. Het toppunt is dan ook dat wanneer je denkt goed bezig te zijn er dan een artikel verschijnt dat de fairtrade producten van bedrijf x toch niet zo fairtrade blijken te zijn. De multinationals kunnen ons wijsmaken wat ze willen. Ik kan hier zo boos van worden, het liefst zou ik heel de voedingsindustrie de rug toedraaien. Er wordt altijd gezegd dat het verschil bij de consument ligt, maar hoe machtig zijn we werkelijk? Onlangs las ik een artikel dat de verkoop van vlees in België achteruit aan het gaan is, mede dankzij initiatieven als 'dagen zonder vlees'. Wat de cacaoindustrie betreft heb ik al bij al goede hoop.

Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20171109_03178153
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 17:56.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.