actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > MILIEU / GEZONDHEID / MENSENRECHTEN > Gezondheid
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 2nd November 2017, 11:30
jana.m*rien jana.m*rien is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: Wiekevorst
Posts: 80
Niet eerder zo weinig baby’s met Down geboren

Er worden almaar minder kinderen met het syndroom van Down geboren in Vlaanderen. In 2016 waren het er 31, een vermindering met 30 procent.

De daling van het aantal Downbaby’s is het gevolg van het aanbieden van prenatale screening via de Nip-test. Dat is een simpele, niet-invasieve test die in het bloed van de zwangere vrouw op zoek gaat naar sporen van drie chromosomale afwijkingen, waarvan de meest voorkomende downsyndroom, of trisomie 21, is.

Vorig jaar werden 31 kinderen met dat syndroom geboren in Vlaanderen. Dat vernam de redactie van gynaecoloog Hendrik Cammu (UZ Brussel). Het cijfer zou in het jaarverslag van het Studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie (SPE) van 2016 komen te staan. Dat verslag is nog niet vrijgegeven.

‘Het is voor het eerst dat we een betekenisvolle daling vaststellen’, zegt Cammu, ook voorzitter van het Studiecentrum. ‘De voorbije jaren schommelde het cijfer voor downsyndroom altijd ergens rond de 50.’

Het syndroom van Down wordt in theorie vastgesteld bij 1 op de 800 zwangerschappen. Als geen daarvan zou worden afgebroken, zou dat leiden tot een 80-tal kinderen met Down in Vlaanderen.

Nip-test

Er wordt al langer op afwijkingen bij ongeboren kinderen gescreend, maar vroegere methodes daarvoor waren ofwel niet zo precies als de Nip-test, ofwel waren ze te invasief. Een vruchtwaterpunctie bijvoorbeeld biedt uitsluitsel, maar houdt ook het risico op een ongewenste spontane afbreking van de zwangerschap in.

De Nip-test werd in ons land geïntroduceerd door privé-laboratoria in 2013. Hij kostte toen nog ruim 600 euro. In dat jaar zagen in Vlaanderen nog 58 baby’s met downsyndroom het levenslicht. In 2014 waren het er 44, in 2015 nog 45.

De prijs van de labtest ging intussen stelselmatig omlaag. In 2016 kostte hij 290 euro. Sommige ziekenfondsen betaalden dat bedrag geheel of gedeeltelijk terug.

Om een geneeskunde met twee snelheden te vermijden, besloot minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) om de test vrijwel volledig terug te betalen aan iedere zwangere vrouw die hem wil laten uitvoeren. Die maatregel ging in op 1 juli van dit jaar. Het effect ervan zal pas te zien zijn in het volgende jaarverslag van het Studiecentrum.

Hendrik Cammu voorspelt dat de trend onomkeerbaar is: ‘Er zullen dit jaar zeker nog minder kinderen met downsyndroom geboren worden en ik schat dat het er over een paar jaar in Vlaanderen minder dan tien per jaar zullen zijn.’

Datum: 2 november 2017
Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20171101_03164551

Eigen mening: Deze Nip-test is heel nauwkeurig en biedt zekerheid over het resultaat. Ik vind het daarom zeer positief dat deze test vrijwel volledig terugbetaald zal worden. Het zou immers niet eerlijk zijn om zo’n belangrijke test onbetaalbaar te houden voor gezinnen die het minder breed hebben. Zij verdienen het immers ook om te weten of hun baby gezond zal zijn.
Het aantal baby’s dat met het syndroom van Down geboren wordt, is op korte tijd sterk gedaald. Dat toont eveneens de betrouwbaarheid van de test aan. Het laat ons ook zien dat meer mensen er gebruik van maken, of kunnen maken, nu de prijs van deze test gedaald is.

Laatst aangepast door jana.m*rien : 2nd November 2017 om 11:36.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 18:50.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.