actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Cultureel-maatschappelijk
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 27th October 2017, 16:19
Julie.S*ooren Julie.S*ooren is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2017
Locatie: Oelegem
Posts: 30
Zijn de verdedigers van het recht op onderwijs in eigen taal bekrompen nationalisten?

Bart Maddens verdedigt zijn kritiek op Engelstalige bacheloropleidingen tegen Freddy Mortier

Bart Maddens doceert politieke wetenschappen aan de KU Leuven.

Collega Freddy Mortier van de UGent is het niet eens met mijn verzet tegen meer Engelstalige bacheloropleidingen. “Bart Maddens heeft het nodig geacht vanop de Vlaams-nationale wachttoren een fors 'ontwaak!' uit te stoten”, schrijft hij in een opiniestuk in De Morgen.

Academici die het ooit hebben aangedurfd om vragen te stellen bij de verengelsing van hun universiteit zullen dit soort van taalgebruik wel herkennen. Het is de gebruikelijke reactie: ridiculisering en stigmatisering. De verdedigers van het recht op onderwijs in eigen taal zijn bekrompen nationalisten. Zij hebben een haast fundamentalistische afkeer van anderstalig onderwijs.

Maar dat is natuurlijk onzin. Met het grootste deel van Mortiers vertoog ben ik het volmondig eens. Uiteraard is het logisch dat sommige gespecialiseerde vakken in het Engels worden gedoceerd. Uiteraard moet taal ernstig genomen worden tijdens de opleiding. Uiteraard is meertaligheid een essentieel leerresultaat aan de universiteit.

Dat laatste vind ik zelfs zo belangrijk dat ik dat niet wil overlaten aan Vlaamse profs die hun vak in het Engels doceren. In mij eigen Faculteit heb ik altijd gepleit voor de integratie van taalvakken en inhoudelijke vakken. Dat houdt bijvoorbeeld in dat studenten voor een seminarie een paper schrijven of een presentatie houden in het Engels en daarbij ook worden begeleid door Engelse taaldocenten. Inmiddels pasten wij dat al toe voor zowel het Nederlands, het Engels als het Frans. Het bestaande decreet biedt overigens alle mogelijkheden daartoe.

Het organiseren van Engelstalige bacheloropleidingen daarentegen is louter een mercantiel prestigeproject. Daarmee willen universiteiten elkaar de loef afsteken en internationale zichtbaarheid verwerven. Maar voor een doorsnee Vlaamse student heeft dat weinig meerwaarde. Erger nog, die studenten dreigen daarvan de dupe te worden.

Er is nu al te weinig personeel om de instromende Vlaamse studenten intensief te begeleiden. Vooral de sociaal zwakkere studenten en de studenten met een migratie-achtergrond hebben zulke begeleiding nochtans hard nodig. De nieuwe Engelstalige bachelors zullen onvermijdelijk een deel van de beperkte personeels- en begeleidingscapaciteit opslorpen. Daardoor dreigt het Nederlandstalige aanbod te verschralen. En Vlaamse studenten zullen nog meer aan hun lot worden overgelaten.

Er zijn ook geen wetenschappelijke redenen voor Engelstalige bachelors. Op het vlak van de gespecialiseerde master-opleidingen, en zeker de master-na-masteropleidingen, hebben Vlaamse universiteiten heel wat te bieden aan buitenlandse studenten. Dat staat buiten kijf. De meeste bacheloropleidingen echter zijn vrij algemeen. Waarom zouden studenten van de andere kant van de wereld naar Vlaanderen moeten komen voor een inleidende cursus statistiek of filosofie ?

In een context van schaarse middelen moeten er prioriteiten worden gesteld. Het aanbieden van Engelstalig universitair basisonderwijs aan buitenlandse studenten lijkt me geen prioriteit voor de Vlaamse belastingbetaler.
Het is dan ook volkomen terecht dat het Vlaams Parlement weinig ruimte heeft gelaten voor anderstalige opleidingen op bachelor-niveau. Laten we het zo houden. In het belang vooral van de studenten zelf. En ja, dat is misschien wel een ‘ontwaakt!’ waard.

Bron: DeMorgen 27/10/2017
https://www.demorgen.be/opinie/zijn...onzin-b43f7ed9/

Mening: Ik vind dit persoonlijk geen slecht idee. Als men bepaalde vakken in andere talen krijgt, kunnen ze later meer bereiken. Ik vind wel dat de studenten zelf de keuze moeten krijgen dat ze de vakken in een andere taal willen krijgen of niet. Sommige studenten zijn niet goed in talen en willen dan verder met studies waar dat niet zo belangrijk is, maar dan worden ze er terug met geconfronteerd waardoor ze minder zelfvertrouwen krijgen en niet voor de 100% voor hun studies kunnen gaan. Misschien is het wel een idee om de studenten zelf te vragen wat ze ervan vinden.

Laatst aangepast door Julie.S*ooren : 27th October 2017 om 16:27.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 01:10.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.