actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Politiek
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 26th October 2017, 19:21
Brent.C*ulemans Brent.C*ulemans is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2017
Locatie: Nijlen
Posts: 30
2018 wordt een nucleair jaar

Is België voldoende voorbereid op een kernramp? In 2018 zullen we het weten. Naast een sensibiliseringscampagne voor de burgers, plant de regering ook een nucleaire oefening. ‘Een levensechte simulatie van wat zich ooit kan voordoen, inclusief bebloede acteurs.’

SIMON ANDRIES

Vanaf volgend jaar treedt het nieuwe nucleaire noodplan voor het Belgisch grondgebied in werking. En dat zullen we geweten hebben. ‘Na de invoering van het noodplan zal een zo ruim, gericht en lokaal mogelijke informatie verstrekt worden’, zo staat te lezen in de beleidsbrief van minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Jan Jambon (N-VA).

Hou u vast: het Crisiscentrum, de Federale overheidsdienst Volksgezondheid, het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC), het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) en het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG), allemaal zullen ze ons ‘via meerdere kanalen’ informeren.

Moeten we ons zorgen maken? Zeker nu de regering besliste om de oude kerncentrales Doel 1 en Doel 2 nog tien jaar langer open te houden? ‘Nee, daar heeft de timing absoluut niets mee te maken. Maar zolang ze openblijven, moeten we wel voorbereid zijn’, benadrukt Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van minister Jambon. ‘Ik wil de mensen geen schrik aanjagen maar het kan ook gaan over een terroristische aanval met nucleaire of biologische wapens. Onze diensten zijn ook daarmee bezig.’

Vergeet uw jodiumpil niet

Met dat laatste gaat de regering ons voor alle duidelijkheid niet lastigvallen. De informatiecampagne slaat in de eerste plaats op de gratis jodiumpillen die vanaf volgend jaar in de Belgische apotheken zullen liggen. Die pillen moeten het risico op schildklierkanker na een nucleaire ramp verminderen. Tot voor kort konden alleen inwoners uit gemeenten in een straal van 20 kilometer rond de nucleaire sites ze krijgen.


bonsai publicatiebureau
Dat breidt de regering in 2018 uit naar het hele Belgische grondgebied. ‘De mensen moeten weten dat die jodiumtabletten bestaan en wat het nut ervan is’, zegt Van Raemdonck. Zwakkere doelgroepen, zoals zwangere vrouwen, krijgen wel voorrang bij de apotheek. ‘Voor een man van zeventig jaar hebben die pillen bijvoorbeeld toch weinig nut omdat er maar een geringe blootstelling zal zijn aan radioactief jodium.’

100.000 mogelijke rampen

Voor de rest laat de regering u zo veel mogelijk gerust en bereidt ons land zich in alle stilte voor op een mogelijke kernramp. ‘We gaan de mensen niet op voorhand lastigvallen met evacuatieplannen of communicatieprotocollen, want hopelijk is dat allemaal nooit nodig natuurlijk’, zegt Van Raemdonck. Het gaat dan bijvoorbeeld ook over de snelle communicatie met de ziekenhuizen in de buurt, of met het gerechtelijk apparaat als het om een nucleaire aanval gaat.

Sinds de terreuraanslagen van 22 maart 2016 in Brussel wil het kabinet-Jambon vooral die communicatie op punt zetten. ‘Het heeft geen zin om ons heel gedetailleerd voor te bereiden op een paar van de honderdduizenden mogelijke rampen of aanslagen die zich kunnen voordoen’, zegt Van Raemdonck. ‘Moeten we ons bijvoorbeeld voorbereiden op een bom op de Grote Markt van Antwerpen als die bom ook op een shoppingcenter in Leuven kan vallen? Nee, je moet de plannen zo slim in elkaar steken dat de communicatie bij een mogelijke ramp meteen via de juiste kanalen verloopt. Neem nu de auto die over de Meir in Antwerpen reed: dat kon een zatlap zijn of een terroristische aanslag, het komt er dan vooral op aan om snel te kunnen schakelen.’

Oefening baart kunst

Die methode wil Jambon ook toepassen op de nucleaire rampen. Want last but not least komt er in 2018 ook een nieuwe nucleaire oefening in het Instituut voor Radio-elementen (IRE) in Fleurus. Daarbij wordt een kernramp gesimuleerd om te testen of alle noodplannen- en procedures wel werken. Dat wordt meteen de eerste échte toets voor het nieuwe systeem.

‘Er wordt een heel scenario uitgewerkt. Een levensechte simulatie van wat zich ooit kan voordoen, inclusief bebloede acteurs’, zegt Van Raemdonck. ‘We maken het zo ingewikkeld mogelijk, bijvoorbeeld door tegelijk iets te laten gebeuren op het grondgebied van verschillende regio’s en politiezones.’ Verwacht het onverwachte, zeg maar.

De Standaard, 26/10/2017
http://www.standaard.be/cnt/dmf20171026_03154325

Ik heb er toch weleens bij stilgestaan bij de gevaren van kernrampen, in mijn visie is een kernramp het ergste wat een gebied kan overkomen. Ik kan me het niet voorstellen als je in zo’n situatie terecht komt. Een kernramp kan jouw lichaam vreselijk aantasten, ik heb zo al eens beelden bekeken van zo’n wonden en ze waren echt verschrikkelijk. Een kernramp kan veroorzaakt worden door één klein foutje, het kan eigenlijk zo gebeuren. Daarom vind ik het goed dat de regering heeft besloten een noodplan te maken. Een kernramp wordt gesimuleerd en hier worden allerlei oefeningen bij gedaan zodat men voorbereid is en dus als er een kernramp gebeurt, men direct kan ingrijpen.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 21:33.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.