actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > WERELD > Wetenschap
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 19th May 2017, 00:45
Ben C*auwels Ben C*auwels is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2015
Locatie: Nijlen
Posts: 43
Wetenschap komt met nieuw anticonceptiemiddel: een 'moleculair condoom'

Twee plantaardige stofjes blijken de ontmoeting tussen een eicel en zaadcel te dwarsbomen.

Wanneer sperma zich een weg baant richting de eicel, beweegt het staartje heel ritmisch. Anders wordt het als de zaadcel bij de eicel – met daaromheen een beschermend cluster van cellen – arriveert. Dan gaat het staartje van de zaadcel een soort zweepslag-achtige bewegingen maken. Zo wordt een kracht gegenereerd die de zaadcel in staat stelt om door de buitenste lagen van de eicel heen te breken. Die zweepslag-achtige bewegingen ontstaan dankzij een calciumkanaal dat CatSper wordt genoemd. Het opent zich, calcium stroomt het staartje van de zaadcel binnen en het staartje gaat de zweepslag-achtige bewegingen maken.

Progesteron
Vorig jaar ontdekten onderzoekers dat het hormoon progesteron heel belangrijk is voor het openen van het calciumkanaal en dus de krachtige bewegingen van het staartje van de zaadcel. Het hormoon bindt zich aan een eiwit dat ABHD2 wordt genoemd en dat eiwit opent vervolgens het calciumkanaal.

Planten
In een nieuwe studie zijn onderzoekers nu op zoek gegaan naar andere stofjes die zich binden aan ABHD2 en er zo voor zorgen dat het calciumkanaal juist niet opengaat. Maar waar kun je die stofjes nu vinden? De onderzoekers sloegen er een bijzondere database op na: boeken waarin anticonceptiemiddelen van inheemse volken beschreven staan. Zo stuitten ze op het stofje pristimerin, afkomstig van de plant Tripterygium wilfordii en lupeol, onder meer te vinden in de mangoplant. Beide stofjes bleken te voorkomen dat progesteron zich bindt aan ABHD2 en er zo dus voor te zorgen dat het sperma niet krachtig genoeg beweegt om in de eicel binnen te dringen. “Het legt de spermacellen niet stil,” legt onderzoeker Polina Lishko uit. “Het is niet giftig voor de spermacellen: ze kunnen nog steeds bewegen. Maar ze kunnen niet die krachtige slag ontwikkelen.”

Permanent of als noodoplossing
De twee stofjes zouden kunnen leiden tot een nieuw permanent anticonceptiemiddel. Bijvoorbeeld door ze via een huidpleister of vaginale ring continu aan het vrouwelijk lichaam af te geven. Maar vrouwen zouden ze ook alleen kort voor of na de seks kunnen gebruiken om bevruchting te voorkomen. Sperma heeft namelijk zo’n vijf tot zes uur nodig om – eenmaal in het vrouwelijk voortplantingssysteem aangekomen – te ‘rijpen’ en dus is er zelfs na de seks nog enige tijd om te voorkomen dat een spermacel zijn krachtige zweepslagen gaat maken.

Beter alternatief dan de morning after-pil?
Nu is er voor vrouwen die onbeschermde seks hebben gehad, maar niet zwanger willen raken, kort na de seks eigenlijk maar één oplossing: de morning after-pil. Maar voor sommige vrouwen is dat geen optie, omdat deze pil af kan rekenen met een reeds bevruchte eicel (de pil voorkomt dat deze zich in kan nestelen). De plantaardige stofjes die nu zijn gevonden, werken al eerder en voorkomen dat er überhaupt een bevruchting plaatsvindt. Het gebruik ervan kan sommige mensen – die een bevruchte eicel reeds als leven zien – wellicht aantrekkelijker in de oren klinken dan de morning after-pil. Maar de plantaardige stofjes hebben meer voordelen, vertelt Lishko. “Omdat deze twee uit planten afkomstige stofjes in heel lage concentraties – zo’n tien keer lager dan de concentratie levonorgestrel in de morning after-pil – nodig zijn, kunnen ze wel eens een nieuwe generatie nood-anticonceptiemiddelen zijn die we ‘moleculaire condooms’ hebben gedoopt,” vertelt Lishko. “Als we een van planten afkomstig, niet-giftig, niet-hormonaal stofje kunnen gebruiken om de bevruchting te voorkomen, kan dat een betere optie zijn (dan de morning after-pil, red.).”

De onderzoekers zoeken op dit moment uit of de stofjes zwangerschappen onder primaten kunnen voorkomen. Ook zoeken ze naar andere bronnen om deze stofjes uit te halen, aangezien de concentraties in wilde planten heel laag zijn.

Bron:
Scientias, 18 met 2017, https://www.scientias.nl/wetenschap...culair-condoom/

Mening:
Er zijn al zoveel middelen om zwangerschappen tegen te gaan, de ene veel effectiever en betrouwbaarder dan de andere. Vaak is het de vrouw die hiervoor in staat (spiraaltje, pil, vaginale ring, ...), in het artikel lezen we een nieuwe methode voor de mannen om aan anticonceptie te doen. Ik stel me ergens toch wel de vraag, in hoeverre is dit nieuwe middeltje betrouwbaar? Kan het geen kwaad voor de andere zaadcellen die door de man worden aangemaakt? Zal dit middel duurder zijn dan gewone condooms of de pil, is het dus enkel voor financieel welgestelde mensen? Ik vind het goed dat ze naar nieuwe en betrouwbare middelen van anticonceptie zoeken, maar we moeten toch zeer kritisch zijn over de resultaten. Als ze dit middel willen invoeren zullen ze toch nog heel veel tests moeten uitvoeren om een betrouwbaar resultaat te krijgen. Het gaat hier tenslotte nog steeds over het creëren van nieuw leven, als dit op dat gegeven moment niet gewenst is, zullen er (zoals nu ook veel te vaak) problemen optreden. Uiteraard zullen de onderzoekers hieromtrent hun job zo goed als mogelijk doen, en volgens mij zien we dit middel binnen 5à10 jaar op de markt.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 19th May 2017, 21:48
Michiel.V*rheyen Michiel.V*rheyen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: merksplas
Posts: 69
Ik vind het goed dat men continu nog opzoek is naar nieuwe anticonceptiemiddelen. Er zijn al veel opties maar er is altijd nog verbetering nodig. Net zoals de meeste middeltjes moet ook deze door de vrouw gebruikt worden. Ik zie in dit middel ook een grote verbetering tegenover de pil en het spiraaltje. Dit nieuw middel zou meteen werken en dus vlak voor of zelfs vlak na de seks gebruikt kunnen worden. De meeste bestaan de middeltjes moeten langdurig gebruikt worden om effectief te zijn een kunnen bij nonchalant gebruik of bij ziekte soms niet meer werken. Een ander voor deel zie ik hierin dat het lichaam niet constant wordt geconfronteerd met een soort van overdosis aan hormonen. Dit is wel het geval bij de pil en zeker de morning-afterpil is echt een hormonenbom. Ik ben heel benieuwd of hier een betrouwbaar middel uit kan komen.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 23:41.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.