actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Cultureel-maatschappelijk
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 26th April 2017, 14:45
nele.l*yckx nele.l*yckx is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: Brasschaat
Posts: 60
Deze rups ‘eet’ plastic zakken

De rupsen van de grote wasmot (Galleria Mellonella) doen zich te goed aan honing en was in bijennesten. Maar de diertjes blijken ook in staat plastic af te breken, melden wetenschappers in Current Biology.

De rupsen kunnen polyethyleen afbreken, een van de taaiste plastics, onder meer gebruikt in plastic zakjes.

De wetenschappers ontdekten het bijzondere talent van de rups per toeval. Na rupsen uit bijenkorven te hebben verwijderd, stopte Federica Bertocchini (University of Cambridge) de diertjes in een plastic zakje. Dat bleek na een tijdje vol gaten te zitten.

Bertocchini en haar collega’s bestudeerden de rupsen in het lab. Een honderdtal rupsen slaagde erin al na 40 minuten gaten in een supermarktzakje te maken, en had na twaalf uur 92 milligram plastic verorberd. Dat is volgens de onderzoekers veel sneller dan sommige bacteriën die ook in staat zijn plastics af te breken.

Rupsenpapje

De chemische structuur van bijenwas lijkt op die van polyethyleen. De wetenschappers konden aantonen dat de rupsen chemische bindingen in de polyethyleenmolecule breken, en dat dat niet enkel aan hun kauwbewegingen ligt. Een papje van geplette rups op het plastic smeren had namelijk hetzelfde effect.

De wetenschappers willen nu bestuderen welke stoffen een rol spelen in het proces. ‘Als het één enzym is, moet het haalbaar zijn om het op industriële schaal te produceren’, zegt Bertocchini. ‘Dat zou ons kunnen helpen om van ons plastic afval af te raken. Als verschillende enzymen betrokken zijn, wordt het wat ingewikkelder.’

Of de rupsen het plastic echt als voedsel gebruiken, is niet duidelijk. ‘Ze willen gewoon uit de zak’, zegt Bertocchini. ‘Of ze het lekker vinden, of er op een andere manier van profiteren, weten we nog niet.’

Elk jaar produceren we wereldwijd zo’n 80 miljoen ton polyethyleen. Zakjes gemaakt van het materiaal doen er in de natuur 100 tot 400 jaar over om af te breken.

Bron: https://www.eoswetenschap.eu/natuur...-plastic-zakken

Eigen mening: Ik probeer zelf vaak aan het milieu te denken door te sorteren, herbruikbare zakken te gebruiken, flessen water opnieuw vullen,... Het is wel grappig dat ze het 'per ongeluk' ontdekt hebben. Hopelijk kunnen we van deze rupsen iets leren om een oplossing te vinden voor het overmatige plastic afval. Ik blijf verrast dat een rups plastic eet. Net zoals ze in het artikel zeggen, eet de rups het omdat het lekker is of omdat de rups uit de zak wil?
Ik vind dat ze dit zeker verder moeten onderzoeken als de rups 1 enzym gebruikt. Dan hoop ik ook dat er snel een oplossing komt voor het vele plastic afval. Want niet enkel op het land ondervinden het milieu en de dieren er last van. Ook in de zee is er veel vervuiling door plastic en hierdoor sterven er vele dieren. Ze raken vast in de plastic en verdrinken, ze stikken in de plastic, het water wordt vervuild,...
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 11:37.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.