actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Cultureel-maatschappelijk
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 16th November 2016, 09:37
Lucas.V*nkerckhoven Lucas.V*nkerckhoven is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2016
Locatie: Herenthout
Posts: 48
Dertien meldingen van radicalisering in Vlaamse scholen

Vlaamse scholen hebben in een jaar tijd 32 meldingen gemaakt over mogelijke radicalisering bij hun leerlingen. Dat staat in De Standaard en het nieuws is bevestigd aan onze redactie. In 13 gevallen bleek de vrees ook terecht.

Scholen die vrezen voor radicalisering bij een van hun leerlingen moeten daarmee sinds oktober vorig jaar niet langer meteen naar de politie. Zij kunnen sinds dan terecht bij het zogenoemde "onderwijsnetwerk islamexperten", een team van dertien mensen dat de islam kent en ook snel ter plaatse kan komen.

In een jaar tijd kwamen 32 vragen binnen bij die groep. "Die bleken niet altijd terecht", zegt imam en coördinator Khalid Benhaddou in De Standaard. "Soms hebben leerkrachten een bepaalde perceptie van radicalisering die ze op hun leerlingen projecteren. Andere leerkrachten weten er zo weinig over dat ze handelingsverlegen zijn."

13 van de 32 vragen bleken echter wel terecht. "Het gaat om leerlingen die blijvend sympathie betuigen voor terreurgroep IS en geweld of jongeren die de aanslagen goedkeuren. Wij zoeken uit welke websites hij of zij bezoekt en gaan in gesprek."

In 5 gevallen kregen de islamexperten achteraf van de schooldirecties te horen dat het gesprek geholpen had. Van de anderen weten ze het niet. "De directies zijn niet verplicht om ons te melden hoe het afloopt." "Als het blijkt dat het gaat om ernstige zaken kunnen de scholen alles doorgeven aan de politie", zegt minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).

Bron: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.2820191

Het is goed dat deze jongeren geholpen worden want het is echt niet goed dat ze gaan radicaliseren. Radicalisering is een proces dat je kan terugdraaien. Een leraar kan daar een belangrijke rol in spelen. Via de websites worden de jongeren stilletjes aan geradicaliseerd. Ze moeten ook geholpen worden voor hun eigen toekomst te redden. Als ze zich aansluiten bij een radicale beweging zoals IS hebben ze helemaal geen toekomst meer, ze zullen of sterven of gearresteerd worden en levenslang verbannen worden uit onze maatschappij en/of samenleving.

Laatst aangepast door Lucas.V*nkerckhoven : 16th November 2016 om 09:53.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 16th November 2016, 19:05
Annelies H*nssens Annelies H*nssens is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: B*erse
Posts: 80
Ik ben het met Lucas eens dat het goed is dat jongeren die geradicaliseerd geraken, kunnen geholpen worden door experts. Het is niet altijd mogelijk om als school geradicaliseerde jongeren te helpen of te begeleiden. De school heeft daar langs de ene kant misschien niet altijd de tijd en mensen voor, maar vooral de nodige knowhow mist de school soms. Het is goed dat expert van buitenaf, die de leerlingen op een andere manier kunnen bekijken, zich met de zaak bezighouden.

Het is natuurlijk wel nog altijd de taak van de school en dan vooral de leerkrachten om geradicaliseerd gedrag op te merken. Sommige oproepen bleken uiteindelijk niet terecht, maar ik begrijp dat sommige leerkrachten het zekere voor het onzekere willen nemen. Ze willen de leerlingen helpen en beschermen van slechte invloeden.

Uit het artikel blijkt dat er in vijf gevallen een positieve afloop is. Dit stelt me langs de ene kant gerust, omdat het leven van die jongeren en hun familie "gered" is. Langs de andere kant stel ik me dan ook de vraag hoe het met de andere jongeren afgelopen is. En wat met alle geradicaliseerde jongeren die niet zijn opgemerkt door de school? Het onderwijsnetwerk islamexperten is een goede oplossing, maar nog beter zou zijn om in te zetten op preventie zodat er minder snel radicalisering ontstaat. Hoe die preventie tot uiting zou komen, is natuurlijk een andere moeilijke vraag.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 15:21.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.