actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 1st November 2016, 22:36
Zoë.B*ullens Zoë.B*ullens is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2016
Locatie: Zoersel
Posts: 48
"Bpost bereidt nieuw bod voor op PostNL"

Bpost zou een nieuw overnamebod voorbereiden op PostNL. Dat meldt het Financieele Dagblad (FD). De Nederlandse zakenkrant zegt een document in handen te hebben waarin het Belgische postbedrijf het bod zou verhogen op zijn Nederlandse tegenhanger. Door de fusie zou het vierde postbedrijf van Europa ontstaan.
In mei van dit jaar sprong een deal tussen Bpost en de Nederlandse tegenhanger PostNL nog af. Maar nu zou de Belgische post een hoger bod hebben gedaan. Het vorige bod zou tussen de vijf en zes euro hebben gelegen.

VRT
Volgens FD heeft Bpost zijn bod ook op "zes cruciale punten" verbeterd. Zo zou Bpost de pensioenen bij PostNL garanderen en lijken de Belgen ook toezeggingen te doen dat de Nederlandse post zijn Nederlandse karakter deels zal kunnen behouden door bijvoorbeeld PostNL de voorzitter van de raad van commissarissen te laten benoemen.

Er zouden ook garanties zijn voor de werkgelegenheid. Omvangrijke ontslagen zullen volgens de bedrijven uitblijven, schrijft het FD.

Belang van Belgische staat zakt onder de 50 procent


Traditionele postbedrijven krijgen steeds meer concurrentie van het internet. Fusies vallen dus ook niet als een verrassing uit de lucht. In elk geval zou de overname van PostNL een grote hap zijn voor Bpost. Het Belgische bedrijf telt 27.000 werknemers tegenover 49.000 voor PostNL, maar de beurswaarde van Bpost bedraagt 4,8 miljard euro tegenover 1,7 miljard euro voor PostNL. Dat komt omdat de financiële resultaten van Bpost de voorbije jaren veel beter zijn dan die van PostNL. Als de fusie nu wel doorgaat, zou het vierde postbedrijf van Europa ontstaan.

Door een overname zal het belang van de Belgische staat in Bpost wel hoe dan ook kleiner worden. Nu heeft onze overheid nog 51,04 procent van de aandelen in handen. Door een fusie zal dat onder de 50 procent zakken, al zou de Belgische overheid met voorsprong de grootste aandeelhouder met controlebelang in Bpost blijven.

Vakbonden: "Kwestie van eten of opgegeten worden"


Het nieuwe document van Bpost zou door een vergissing van een PR-bureau in handen zijn gekomen van het Financieele Dagblad.

Een woordvoerder van PostNL zegt intussen dat het bedrijf zich "niet herkent" in het bericht van het FD. Bpost-woordvoerster Barbara Van Speybroeck zegt dan weer dat "Bpost op geen enkel gerucht op de markt reageert".

De vakbonden bij Bpost reageren alvast niet verbaasd. "Het was van begin af aan duidelijk dat dit dossier nog wel eens op tafel zou komen. Het is in deze markt een kwestie van eten of opgegeten worden", aldus ACOD Post.

Onmiddellijk na het bekend worden van het nieuws schoot het aandeel van PostNL de hoogte in, Bpost staat dan weer lichtjes in het rood.

Bron: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/economie/1.2808813
Datum: 01/11/16 De Redactie

Eigen mening:
Geruchten. Waar rook is is vuur. Vorig gerucht, rond eind mei 2016, werd door de betrokken partijen eerst af gedaan als inderdaad een gerucht. Maar al snel bleek dat er al een bod was gedaan door Bpost maar deze werd resoluut door postNL als onvoldoende bestempeld; Ten eerste voor de te lage waardering van de aandelen en om verschillende sociaal economische verbintenissen die onvoldoende of niet aan bod kwamen. Aan al deze punten blijkt volgens de geruchten de Bpost gewerkt te hebben. De vraag, de rede waarom Bpost de postNL overneemt ligt economisch voor de hand. Doch durf ik hier mij de vraag stellen dat wanneer Bpost er inderdaad in slaagt postNL over te nemen, Bpost te attractief word voor mogelijk op middellange termijn zelf wordt overgenomen door buitenlandse investeerders en indien dit zou gebeuren voorzie ik zelfde scenario's zoals bij Electrabel: volledig in Franse handen zodat wij als Belgen geen controle meer hebben. Controle in de zin van controle op de investeringen welke dan makkelijk kunnen geschieden in niet Belgische activiteiten maar in het buitenland waar Belgie geen enkel belang meer bij heeft...
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 01:33.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.