actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Cultureel-maatschappelijk
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 26th October 2016, 10:24
Hannah.W*llems Hannah.W*llems is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2016
Locatie: Lille
Posts: 52
Crevits: "Opvoeden is in eerste plaats taak van gezinnen, niet van scholen"

Negen op de tien peuters gaan bij ons naar de instapklasjes, een zeer hoog cijfer in vergelijking met andere landen, maar ze lijken daar niet altijd klaar voor. Ze zijn vaak nog niet zindelijk en ze zijn ook snel moe. In het reportagemagazine "Pano" vanavond benadrukt minister van Onderwijs Hilde Crevits dat "opvoeding in de eerste plaats de taak van de gezinnen thuis is en dat onderwijs bepaalde zaken niet doet."

De tijden zijn veranderd. Vroeger kwam een kind er niet in als het er niet klaar voor was en werd een latere instapdatum afgesproken. Volgens de Antwerpse schooldirecteur Piet Bellens kan dat nu niet meer. En dan heb je verzorgsters te kort. “Eigenlijk zou er een fulltime kinderverzorgster moeten zijn. Dan zouden we over een echte hulp kunnen spreken. Maar goed, we zijn blij met alles wat we krijgen.” Besparingen overal, nietwaar?

De maatschappij van tweeverdieners verplicht ouders om hun kinderen al vroeg helemaal af te geven. Katryn Nys, pedagogisch directeur in Antwerpen, verklaart: “Vroeger konden kinderen thuis blijven, kon er intensief getraind worden. Was het niet door de mama, dan was het wel door de grootouders. Maar de dag van vandaag gaan de kinderen meestal naar de crèche. En daar zit er een capaciteitsprobleem, zoals er ook in de kleuterscholen een capaciteitsprobleem is. Dus zodra een kleuter of een peuter de leeftijd bereikt om naar school te gaan, moet die plaats vrijgegeven worden voor de zoveelste op de wachtlijst.” Volgens een kinderverzorgster is er ook een andere verklaring: “Een crèche is betalend en een school is gratis, dus ja…”

Trouwens, kinderen zijn nu gemiddeld 6 tot 15 maanden later zindelijk dan vroeger, bevestigt de Antwerpse professor Alexandra Vermandel, een urologe: “Dat zijn toch ongelofelijke cijfers”, klinkt het.

Minister Crevits: "Onderwijs doet bepaalde zaken niet"

Maar dat alles creëert natuurlijk werk, veel werk. Kleuterleiders en -leidsters moeten meer dan hen lief is bezig zijn met natte broekjes, luiers en billetjes verversen. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) heeft zo haar bedenkingen: “Ik vind dat we ook grenzen mogen trekken en zeggen: onderwijs doet bepaalde zaken niet. Als ik zie dat nu sommige ouders het een evidentie vinden dat het zindelijk worden op school aangeleerd wordt, dat alles over gezondheid aangeleerd wordt op school, dan vind ik dat toch wat de grenzen voorbij. Ouders die een kind op de wereld zetten, hebben ook een taak. Opvoeding is in de eerste plaats de taak van de gezinnen thuis.”

Ouders die een kind op de wereld zetten, hebben ook een taak. Opvoeding is in de eerste plaats de taak van de gezinnen thuis.
Bijkomend probleem: veel van de kinderen tot 4 jaar hebben hun middagrust nodig. En dat is niet in alle scholen mogelijk. En dan krijg je problemen. Schooldirecteur Piet Bellens: “Soms zie ik ze ’s middags in slaap vallen, helemaal uitgeput, dat is echt zielig om te zien.”

Professor Michel Vandenbroeck, pedagoog aan de Universiteit Gent, spreekt over constructiefouten in het systeem: “Kind en Gezin zegt –terecht- dat je kinderen niet kan aanporren om zindelijk te zijn. Maar dan zouden ze wel allemaal al op 2,5 jaar op het potje moeten gaan vooraleer ze in een instapklasje binnen mogen? Kan niet. Bovendien verwacht de maatschappij dat we langer en meer werken. Dan is het toch ook onmogelijk om je kind ’s middags van school te halen om te slapen?”

Kortom, het is een moeilijke oefening in een maatschappij waar de prestatiedruk hoog ligt en waar de nood aan kinderopvang en begeleiding van kleintjes bijgevolg groot is. “Ik doe het heel graag en ik wil het goed doen, maar ik kan je verzekeren dat het een loodzware job is, dat je ’s avonds pompaf bent”, zo klinkt het bij een kleuterleidster.

Bron: DeRedactie.be
Auteur: Peter Decroubele
Datum: 26/10/2016

Eigen mening: Ik denk dat onze maatschappij de lat voor kinderen al vanaf de kleuterschool te hoog legt en dat komt deels omdat de ouders zelf in tijdsnood zitten. Wanneer beide ouders werken is er niemand om het kindje op te vangen (hele of halve dagen). Ouders kunnen hun kindje naar de crèche sturen maar dat kost (te veel) geld en dus is een school de oplossing. Een kleutertje van 2 jaar naar het klasje sturen is vroeg, ze zijn vaak nog niet zindelijk en hebben nog veel slaap nodig. Scholen verwachten dat ouders al deze dingen thuis doen, terwijl ouders verwachten dat de scholen dit doen. Het zal een eeuwige discussie blijven vrees ik. Ik denk ook dat kindjes te vroeg naar school sturen een negatief effect kan hebben op langere termijn. Sommige kindjes gaan op de leeftijd van 2 à 3 jaar soms al een scholenhaat creëren en zij gaan dit natuurlijk in hun verdere schoolcarrière doortrekken. Hoe alles in verband met kleuters en het onderwijs op de moment in elkaar zit is voor niemand goed, niet voor de juf/meester, niet voor de ouders en zeker niet voor de kindjes.
Ik zelf denk dat in de ideale wereld ouders meer tijd krijgen voor hun kindje. Langer ouderschapsverlof is misschien wel onmogelijk in onze maatschappij maar het zou wel ideaal zijn. En ten slotte, ouders willen toch graag zelf hun kindje dingen leren? Zij zijn vaak degenen die als 'lui' worden bestempeld maar ik ben er zeker van dat het merendeel van de ouders hun kindje zelf willen opvoeden en langer thuis willen houden.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 11:30.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.