actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Cultureel-maatschappelijk
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 17th March 2016, 17:38
Elias.H*es Elias.H*es is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Meerhout
Posts: 74
Oordopjes beschermen niet voldoende tegen geluidsoverlast

Jongeren kiezen niet de meest beschermende oordopjes om hun gehoor te beschermen tegen luide muziek. Dat blijkt uit een onderzoek van de UGent.

‘Het werkt niet om gehoorbeschermers gewoon ter beschikking te stellen van jongeren’. Dat zei Annelies Bockstael, postdoctoraal medewerker van de Universiteit Gent vandaag op een studiedag over de Vlaamse geluidsnormen. Die werden drie jaar geleden ingevoerd door toenmalig minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege (CD&V).

Bocksteal bestudeerde de gehoorbescherming, en dus ook de ‘oordopjes’. Organisatoren moeten die bij luide evenementen verplicht ter beschikking stellen, maar die dopjes dempen de lage frequenties niet afdoende, en vlakken de hoge tonen uit, aldus Bockstael.

‘Dat maakt de beleving van de muziek niet meteen ideaal, terwijl het essentieel is dat de gebruiker gemotiveerd is de dopjes te gebruiken.’

Dat steeds meer jongeren kiezen voor de zogenaamde ‘muzikantendopjes’, is evenmin een vooruitgang. Die dopjes heten professioneler te zijn. Ze vervormen de frequenties van de muziek niet, wat een realistischer geluid oplevert. ‘Maar men kiest voor de dopjes die het meest comfortabel aanvoelen, of het hipst gemarket zijn’, aldus Bocksteal. ‘En dat zijn niet de meest beschermende.’

Om die reden pleitte de onderzoekster op de studiedag om prioriteit te geven aan een collectieve bescherming. ‘Er zijn heel veel campagnes geweest, en het blijft heel belangrijk om veel goeie informatie te verspreiden. Uit een rondvraag bij 477 studenten bleek dat 60 procent over de problematiek gehoord had. Dat is goed, maar het kan beter.’

Tevens blijkt dat maar een goeie 35 procent beschermende maatregelen neemt om het gehoor te beschermen. ‘Nochtans zijn de oplossingen haalbaar.’

Binnen de brede sector heerst niettemin het gevoel dat minister Schauvliege haar doelstelling om het gevaar op gehoorschade breder bekend te maken, absoluut gehaald heeft.

Ook de andere doelstelling, nieuwe normen voor muziek uit te zetten zonder de beleving ervan te schaden, blijkt al bij al goed werkbaar. Al heeft de sector grote vragen bij de lokale verschillen in de uitvoering van de normen, en stelt ze vast dat de handhaving ervan moeilijk verloopt.

De minister, die aanwezig bleef op de studiedag, wil verder werk maken van die problemen.

Mening:
Ik denk dat deze materie erg belangrijk is. Men zou hieromtrent veel meer campagne moeten voeren om (niet alleen) jongeren bewust te maken van gehoorschade. Er worden al heel veel acties ondernomen om dit probleem aan de kaak te stellen maar dat is volgens mij niet genoeg. Zo is er bijvoorbeeld al de verplichting om oordopjes uit te delen op evenementen met luide muziek. Waar men nu op zou moeten toespitsen lijkt mij het probleem dat jongeren deze oordopjes niet 'hip' genoeg vinden. Voor de ene mogen de oordopjes niet zichtbaar zijn en voor de andere moeten ze juist comfortabel zitten. Naar mijn mening zouden ontwerpers de hoofden bij elkaar moeten steken en met een soort oordopjes op de proppen komen dat zowel cool en hip is als comfortabel als voldoende beschermend voor het gehoor.

De standaard
http://www.standaard.be/cnt/dmf20160317_02188095
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 17th March 2016, 21:46
maurane.v*ndoninck maurane.v*ndoninck is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Westerlo
Posts: 84
Oordopjes beschermen niet voldoende tegen geluidsoverlast

Oordopjes beschermen niet voldoende tegen geluidsoverlast
Net zoals Elias vind ik dat het gebruik van oordopjes meer aangemoedigd moet worden. Jongeren hebben vaak het beeld dat oordopjes belachelijk zijn waardoor ze deze niet gaan gebruiken. Toch moet er een manier gevonden worden dat meer jongeren oordopjes gebruiken om gehoorschade te voorkomen.
Vele jongeren beseffen niet volledig wat gehoorschade zoal met zich meebrengt. Daarom lijkt het mij een goed idee om duidelijk te maken wat de gevolgen zijn. Misschien worden jongeren op deze manier wakker geschud en beseffen ze de noodzaak om hun gehoor te beschermen.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 07:29.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.