actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Mobiliteit
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 2nd January 2016, 17:21
IlonaC*abbe IlonaC*abbe is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Tremelo
Posts: 122
'Drie zaken die studenten moeten weten over de mogelijke treinstaking'

Wat mogen de studenten verwachten als de regering het besparingsplan voor de NMBS doorvoert, vragen Olivier Goessens en Charlie Le Page van Comac zich af.

De spoorbonden hebben acties aangekondigd tegen de hervormingen van minister Jacqueline Galant (MR). Wat de impact van de acties zal zijn, is nog niet duidelijk. Wat we wel weten is dat de regering 2,1 miljard euro wil besparen bij de NMBS, bovenop de besparingsmaatregelen genomen door de vorige regering. In totaal zal het spoorbedrijf 3 miljard verliezen, dat is 20% van haar huidige budget. Er staan zes à zevenduizend jobs op de helling. Wat mogen we als studenten verwachten als het Plan Galant wordt doorgevoerd?

1. Met de trein reizen wordt duurder

De laatste jaren stegen de prijzen van tickets en abonnementen al regelmatig. Een Gopass werd 18% duurder op tien jaar tijd, een Railpass zelfs 21%. In februari van dit jaar werd ook de regel van kracht dat wie een ticket op de trein koopt, ongeacht de reden, een vaste toeslag van 7 euro betaalt. En als je dan geen cash of kredietkaart bij je hebt, betaal je onverbiddelijk een boete van 75 euro, want met de bankkaart betalen is geen optie.

Om de zware financiële aderlating van 3 miljard euro ietwat te compenseren, zullen de prijzen opnieuw fel verhogen. Spoorbaas Jo Cornu, door de regering aangesteld als CEO van de NMBS, klaagt dat de prijzen van de NMBS "uitzonderlijk laag zijn." Het is meer dan waarschijnlijk dat "geprivilegieerde" prijscategorieën, zoals studentenabonnementen, als eerste omhoog moeten. Daarnaast wil de minister ook de mogelijkheid bespreekbaar maken om treinen tijdens de spitsuren duurder te maken.

2. Minder treinen

De NMBS is een openbare dienst die dus normaal gezien voor iedere burger bereikbaar moet zijn. Jammer genoeg drijft de besparingslogica ook naar het schrappen van lijnen en stopplaatsen die weinig gebruikt worden omdat ze 'niet genoeg opbrengen'. De krant De Tijd suggereerde in mei al een mogelijke piste: 80% van de reizigers stapt op in 15% van de stations, de NMBS zou zich op die reizigers kunnen focussen en de rest verwaarlozen.

Met het Plan Galant zullen de vroege en late treinen op veel lijnen worden afgeschaft. Haltes die nu al weinig bediend worden zullen verdwijnen en in 33 stations zullen de loketten definitief dichtgaan. De treinen die wel nog rijden, zullen nog meer vertragingen kennen door de besparingen. De belangrijkste oorzaak voor de vertragingen bij de NMBS zijn namelijk technische defecten. Door onderhoudswerken en investeringen in de infrastructuur uit te stellen, gaan die defecten onvermijdelijk toenemen.

3. Invloed van de besparingen op het milieu

Als de spoorwegen duurder worden, als het aanbod krimpt en de stiptheid afneemt, dan zal de trein nemen eensklaps een pak minder interessant worden. Als je in Limburg of Luik woont en naar een concert in Brussel wil gaan, is de kans groot dat je geen trein meer naar huis hebt. Als de treinen tijdens de spitsuren te duur worden en je gewoonweg om negen uur in de les moet zitten, dan wordt de auto nemen misschien goedkoper. Kortom, al deze maatregelen hebben een ontradend effect op potentiële treinreizigers.

Nochtans is het nodig om de vervuilende auto steeds meer aan de kant te laten staan en voor het openbaar vervoer te kiezen, om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen die het klimaat doen opwarmen. Een trein tussen Antwerpen en Brussel stoot bijvoorbeeld zes keer minder CO2 uit dan een auto die hetzelfde traject doet. België ondertekende nog geen drie weken geleden het klimaatakkoord in Parijs dat onder andere de doelstelling bevat van meer te investeren in aantrekkelijk openbaar vervoer. Het omgekeerde beleid, besparingen en verminderde aantrekkelijkheid, schaadt op korte onze portemonnee en op lange termijn ons leefmilieu.

Een alternatief is mogelijk: investeer in kwaliteitsvol en toegankelijk openbaar vervoer

Tussen Brussel en Louvain-La-Neuve rijden er geen treinen meer vanaf half elf 's avonds. De afstand van amper 32 km kan ook makkelijk een uur duren als er vertragingen zijn. Steeds meer studenten proberen zich te behelpen door te liften. In Knokke is er zelfs een student die elke zondagavond naar Kortrijk fietst omdat hij met de trein veel langer over die afstand van 66 km doet. De meeste studenten kiezen echter voor de auto wanneer het aanbod van de NMBS tekort schiet. Nochtans is het niet zo moeilijk om een degelijke treinverbinding uit te bouwen, als er tenminste wordt geïnvesteerd in maximale dienstverlening.

Maximale dienstverlening, dat wil zeggen treinen die op tijd rijden, goede aansluitingen, ook bediening waar minder mensen wonen, vroege treinen en late treinen voor wie vroeg werkt of naar avondactiviteiten in een andere stad wenst te gaan, goede werkomstandigheden voor het personeel en dat allemaal voor een democratische prijs. Dat is perfect mogelijk. Afgelopen kerst heeft de federale regering voor haar "kerstakkoord" 9,2 miljard euro gevonden om te investeren in nieuw oorlogstuig. Dat toont aan dat er weldegelijk geld beschikbaar is voor investeringen in de komende jaren, maar dat het vooral een kwestie is van prioriteiten.

Bron : http://www.knack.be/nieuws/belgie/d...ion-640483.html

Eigen mening: Als de aankomende staking doorgaat, is dat erg lastig voor de studenten. We zullen op een andere manier op school moeten geraken.Want ook al staakt men niet in Vlaanderen, door een staking in Wallonië zal ook hier het treinverkeer in het honderd lopen. Vele mensen zullen de auto nemen met files als gevolg. Toch begrijp ik dat het spoor actie onderneemt. De besparingen zullen een grote impact hebben. Ook voor de studenten, en dat is denk ik nog lastiger dan een staking. Ik ben benieuwt hoe dit conflict gaat aflopen. Het lijkt of beide partijen geen water bij de wijn willen doen.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 3rd January 2016, 16:44
Elke.L*uwerysen Elke.L*uwerysen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Merksplas
Posts: 127
Het is belangrijk dat studenten, maar ook andere treinreizigers op de hoogte gesteld worden van de concrete gevolgen van de staking. In Vlaanderen zullen de stakingen niet doorgaan, in Wallonië misschien. Ook daarover werd eerder deze week goed over gecommuniceerd vind ik. Ik denk dat ik hier enkel over mezelf kan spreken, als inwoner van Vlaanderen. Of de communicatie in Wallonië ook nog helder is na de verschillende wijzigingen, weet ik niet... Ik hoop dat de Waalse studenten weinig last zullen ondervinden. En in ieder geval, veel succes aan alle studenten!
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 04:12.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.