|
|
Onderwerp Opties | Zoek in onderwerp | Waardeer Onderwerp | Weergave Modus |
#1
|
|||
|
|||
Jaarlijks sterven 420.000 mensen door voedselvergiftiging
Wereldwijd worden 600 miljoen mensen ziek door slecht voedsel. Dat is één op de tien. Jaarlijks sterven er 420.000 mensen door voedselvergiftiging. Dat blijkt uit een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Het gaat om voedsel dat besmet is door onder meer bacteriën, virussen, parasieten en chemische producten. De WHO roept de regeringen van alle landen op om meer aandacht te besteden aan voedselveiligheid. Kinderen Liefst 30 procent van de sterfgevallen door voedselvergiftiging treft kinderen jonger dan vijf jaar. Toch vertegenwoordigen zij slechts 9 procent van de wereldbevolking, benadrukt de WHO. Het rapport is gebaseerd op tien jaar onderzoek. 'Onze conclusies trokken we op basis van voorzichtige cijfers. We zijn er van overtuigd dat de reële cijfers veel hoger liggen', zegt dokter Kazuaki Miyagishima van de WHO. Het gaat volgens de WHO om een wereldwijd fenomeen, maar Afrika en Zuidoost Azië worden het meest getroffen. Daar sterven jaarlijks om en bij de 320.000 mensen door voedselvergiftiging. In Europa en Noord- en Zuid-Amerika gaat het om respectievelijk 5.000 en 9.000 doden. Diarree Ziektes te wijten aan diarree zijn het meest voorkomend: jaarlijks worden er 550 miljoen mensen ziek en sterven er 230.000 mensen. Kinderen worden het meest getroffen: 220 miljoen zieken en 96.000 doden per jaar. Diarree wordt vaak veroorzaakt door het eten van rauw of slecht bereid vlees, eieren, verse en melkproducten. (Belga/AVE) Bron: Knack, 03/12/2015. http://www.knack.be/nieuws/gezondhe...mal-631233.html Mening: Wereldwijd worden er 600 miljoen mensen ziek door het eten van slecht voedsel. Jaarlijks sterven er 420.000 mensen aan een voedselvergiftiging, dit zijn erg verontrustende cijfers. Vooral in Afrika en Zuidoost Azië is het probleem nog erg groot, maar ook in Europa zijn er nog jaarlijks 5000 slachtoffers. Ziektes te wijten aan diarree zijn het meest voorkomend en dan vooral bij kinderen. Dit proberen te voorkomen is dan ook de grootste uitdaging. Een betere controle op producten zoals: vlees, vis eieren en verse melkproducten is dan ook noodzakelijk. In Europa en Noord-Amerika is dit zeker haalbaar, maar dit realiseren in Afrika en Zuidoost Azië zal veel moeilijker zijn. Laatst aangepast door Wouter.G*dschalk : 3rd December 2015 om 16:00. |