actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Mobiliteit
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 1st December 2015, 19:35
Elke.L*uwerysen Elke.L*uwerysen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Merksplas
Posts: 127
Premies voor elektrische auto’s: tijd voor een overstap?

Premies voor elektrische auto’s: tijd voor een overstap?

Minister van Energie, Annemie Turtelboom (Open VLD), kondigde dinsdagochtend aan dat eigenaars van een elektrische wagen vanaf volgend jaar premies zullen ontvangen. Maakt dat de aankoop van een elektrische wagen interessant voor u? Enkele belangrijke feiten op een rijtje.

1. Goedkopere elektrische auto = hogere premie

Wie nadenkt over het aanschaffen van een elektrische auto, houdt best rekening met de premies die vanaf 2016 worden ingevoerd en maximum 5.000 euro bedragen. Alle elektrische voertuigen die door privépersonen aangekocht worden (zelfstandigen profiteren al van 120 procent belastingaftrek), zullen kans maken op zo’n premie.

Wie een elektrische auto aankoopt, zal bij de bestelling onmiddellijk zijn aanvraag kunnen doen. Zo heeft de koper al bij de aankoop de garantie dat hij effectief in aanmerking komt voor de premie. Voor de premies worden de komende jaren volgende tarieven gebruikt.

Moraal van het verhaal: hoe goedkoper uw elektrische auto, hoe hoger de premie. Enkele voorbeelden van de aankoopprijs van elektrische wagens (in euro).

Opgelet: elke persoon heeft slechts recht op één premie. Bovendien kan men de premiehoogte vervroegd doen dalen indien het maximale budget (5 miljoen euro) dreigt op te raken.

2. U rijdt goedkoper en milieuvriendelijker

Aangezien de aankoopprijs van een elektrische wagen - ondanks de nieuwe premie - in vele gevallen duurder zal blijven dan de aankoop van een dieselwagen, verdient ook het verbruik een plaats in uw optelsom. Naast de mogelijkheid om een batterij aan te kopen, kunt u ook een batterij huren (ongeveer 50 euro per maand).

Een studie van de KU Leuven en Vito toont aan dat een elektrische wagen minder kost in verbruik dan een wagen die diesel of benzine slurpt.

Tanken/opladen wordt dus aanzienlijk goedkoper. Want hoewel een liter benzine (die een energie-inhoud van 10 kilowattuur heeft- 1,4 euro kost en u voor 10 kilowattuur elektriciteit uit het stopcontact 2 euro betaalt, leidt de energie-efficiëntie van de elektromotoren tot een voordeliger verbruik. Elektromotoren hebben immers een energie-efficiëntie van 90 procent, terwijl de verbrandingsmotoren rond de 25 procent schommelen en diesel tegen de 30 procent zit.

3. U vindt meer laadpunten (maar moet wel geduld hebben)

Anno 2015 zijn er verschillende mensen die panikeren bij de aankoop van een elektrische wagen omdat ze vrezen onderweg in panne te vallen door een gebrek aan laadpunten. Turtelboom wil daarom binnen de vijf jaar 5.000 extra laadpunten creëren in ons land. Ook het systeem om een elektrische wagen op te laden, moet eenvoudiger. Tegen 2020 zal het mogelijk zijn om met één kaart aan alle laadpunten te tanken.

Hoe lang u moet wachten tot uw wagen weer volledig is opgeladen, hangt af van welk type batterij u kiest en wat het aantal kilowattuur is van uw laadpunt.
  • Gewoon stopcontact: 6 à 8 uur
  • Een gemiddeld laadpunt: 3 à 4 uur
  • Een 'powerlaadpunt' (Tesla): 20 minuten
4. Rijbereik blijft achilleshiel

Wie lange afstanden moet afleggen, schrapt de elektrische wagen nog steeds van zijn lijstje door de beperkte gebruiksmogelijkheden. Het rijbereik blijft immers de achilleshiel van elektrische auto’s.

Al lijkt er verbetering op komst. Verschillende recente modellen (Renault Zoé, Nissan Leaf, BMW i3, Volkswagen e-Golf) halen 150 à 200 kilometer. De Tesla Model S raakt zelfs 500 kilometer ver.

Bron: De Standaard, 1 december 2015
http://www.standaard.be/cnt/dmf20151201_01998833

Eigen mening: Tijdens de stageperiode van november gaf ik les over onze vervoermiddelen en de bijhorende energiewaarde. Ik wou bereiken dat de leerlingen tijdens en na de les zouden nadenken over de vervoermiddelen die zij zelf het meest gebruiken. De les verliep goed, maar bij de opdrachten omtrent de elektrische auto gaven zij al snel aan dat het een energiezuinig vervoermiddel is, maar dat er heel wat nadelen aan verbonden zijn. De nadelen die naar boven kwamen zijn onder andere de kostprijs van de auto en het gebrek aan oplaadpalen.

Ik ben het volledig eens met de leerlingen. De elektrische auto's kosten heel veel geld en zijn nog niet in de aanbieding op de tweedehandsmarkt, dat is voor mij persoonlijk een groot nadeel. De premie die toegekend zal worden, is al wel een stap in de goede richting. Daarnaast is het ook heel tijdsintensief om de auto op te laden. Stel dat je met de auto op vakantie wil gaan naar Oostenrijk of Spanje, moet je al bijna een slaapplaats voorzien om te overnachten tijdens de heen- en de terugrit.

Naar mijn mening moeten de elektrische auto's verder aangepast worden zodat ze langere afstanden kunnen rijden en het opladen niet meer zo lang duurt. Vanaf dat punt zullen er veel meer personen zijn die een elektrische auto willen aanschaffen, premie of niet.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 03:53.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.