actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > MILIEU / GEZONDHEID / MENSENRECHTEN > Gezondheid
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 27th November 2015, 13:00
Djordy H*ysmans Djordy H*ysmans is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: Dessel
Posts: 25
Goed zelfbeeld: focus op wat lichaam kan en niet op uiterlijk

Proefschrift toont aan dat negatief zelfbeeld is bij te stellen door goede kwaliteiten op te schrijven. Ontevreden met je uiterlijk? Concentreer je dan op wat je lichaam allemaal kan en doet in plaats van hoe het eruit ziet. Je zelfbeeld gaat er stukken op vooruit. Dat concludeert de Nederlandse psychologe Jessica Alleva in haar proefschrift Body Matters. Niet eerder hebben onderzoekers aangetoond dat een negatief zelfbeeld op deze manier is bij te sturen.

Pakweg de helft van de Nederlandse mannen en vrouwen zijn ontevreden over hun lichaam, vooral met het gewicht en de vorm of met de spiermassa (bij mannen). Een slecht lichaamsbeeld kan in ernstige gevallen leiden tot eetstoornissen of depressie. Een abonnement op de gym of gesprekken met een psycholoog krikken het beeld dat we van ons uiterlijk hebben niet of nauwelijks op. Dat schrijft Alleva op basis van een meta-analyse van alle onderzoeken op dit terrein.

Dynamischer

Op zoek naar een aanpak die wel werkt, liet Alleva 80 vrouwen met een negatief zelfbeeld binnen een week drie keer een flinke lap tekst schrijven over wat hun lichaam allemaal kan en doet. Ze kregen er een lijst lichamelijke activiteiten bij, ter inspiratie. Die varieerde van tuinieren en knuffelen tot proeven en dansen. Meteen na de schrijfopdrachten en ook nog een week later waren de deelnemers tevredener over hun lichaam dan voor het experiment. De waardering voor hun lijf was eveneens toegenomen. Zo'n stap vooruit deed zich niet voor bij een controle-groep vrouwen die een andere schrijfopdracht kregen.

De Utrechtse hoogleraar Liesbeth Woertman, gespecialiseerd in de psychologie van het uiterlijk en niet betrokken bij de promotie, vindt het een overtuigende studie. "Ons zelfbeeld is blijkbaar veel dynamischer dan we denken", aldus Woertman. "En het sluit aan bij bestaande inzichten dat je minder kwetsbaar bent voor dwingende schoonheidsidealen als je je identiteit niet alleen ophangt aan het uiterlijk en het vrouw-zijn, maar ook laat bepalen door andere rollen die je speelt in het leven als collega, hobby-kok, vriendin, moeder en noem maar op."

Maagverkleining

Nederlandse vrouwen hebben een redelijk positief zelfbeeld in vergelijking met het buitenland, aldus Woertman. "Neemt niet weg dat ook hier een grote groep lijdt onder hun uiterlijk, met name jonge vrouwen die opgroeien met gemanipuleerde, onrealistische vrouwbeelden. De oudere generatie is niet met die beeldcultuur opgegroeid en heeft nog als waarde meegekregen dat een goede inborst belangrijker is dan een fraai voorkomen."

De promovenda heeft plannen om te kijken of haar aanpak werkt bij vrouwen die een maagverkleining hebben ondergaan. "Die vrouwen zijn natuurlijk gefixeerd geraakt op hun omvang. Daarmee is het besef wat je lichaam allemaal kan en doet, vaak naar de achtergrond geraakt. Als dat besef terugkeert dan vergroot dat vermoedelijk de waardering voor het lichaam en de tevredenheid met het uiterlijk", aldus Alleva.

eigen mening: Het is zeer belangrijk dat men een goed zelfbeeld heeft. Mensen met een slecht zelfbeeld worden sneller ziek en geven rapper op. Het is daarom belangrijk dat men weet waar men goed in is. Als je kan aanhalen dat je in iets goed bent gaat dit ook je zelfbeeld te goed komen. Door zelf op zoek te gaan ga je jezelf beter kennen. Ook andere mensen zijn hier zeer belangrijk voor. Wanneer andere mensen je complimenten gaan geven ga je je gelukkig voelen. Je voelt jezelf gerespecteerd door een ander. Dit is goed voor je zelfbeeld. Door de dingen die je goed kan te trainen gaan deze beter uitkomen. Je gaat dus meer complimenten krijgen wat goed is voor je zelfbeeld

bron:http://www.demorgen.be/wetenschap/g...rlijk-bc90a5c3/
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 29th November 2015, 20:00
s*ebe.keersmaekers s*ebe.keersmaekers is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2013
Locatie: Retie
Posts: 79
Zelfbeeld van leerlingen

Zoals Djordy aanhaalt, is een positief zelfbeeld zeer belangrijk voor het dagelijks functioneren van de mens. Wat het artikel aanhaalt, is in principe een vertaling van het idee dat je bij je leerlingen veel vaker moet focussen op de zaken die ze wel goed hebben gedaan dan op de 'slechte' aspecten. Natuurlijk moeten taken en toetsen nog wel worden verbeterd en kan je niet op elke toets, bij elke vraag die correct werd beantwoord, een positieve noot schrijven. Een complimentje en nu en dan een gesprek over hobby's of andere zaken die de leerlingen goed kunnen, doen echter wonderen met het zelfvertrouwen en levert een zeer positieve klassfeer en hogere betrokkenheid op. Daarom geloof ik ook in het Nederlandse onderzoek. Je zelfbeeld is dynamisch en kan vast en zeker veranderen. Het is onze taak als leraar om ervoor te zorgen dat die jonge zelfbeelden zo positief mogelijk blijven.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 14:49.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.