actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 15th October 2015, 12:38
Jorn.S*oops Jorn.S*oops is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Oud-Turnhout
Posts: 108
‘Zes op tien uitzendcontracten zijn dagcontracten’

‘Zes op tien uitzendcontracten zijn dagcontracten’

De meerderheid van de contracten die via interimkantoren worden aangeboden, zijn dagcontracten. 85 procent van de mensen die op die manier tewerk zijn gesteld kregen vorig jaar minstens één contract van dit type aangeboden. In totaal 60 procent van de gesloten contracten zijn dagcontracten.

Dat meldt de socialistische vakbond ABVV, dat aandringt op een verbetering van het statuut van uitzendkrachten. De bond voert daarom vandaag actie bij de kantoren van Federgon, de sectororganisatie voor de uitzendkantoren.

De cijfers tonen volgens de bond aan dat ‘werkgevers de beperkende bepalingen over dagcontracten ongegeneerd in de wind slaan’. Een dagcontract is in principe alleen toegestaan als er op korte termijn nood is aan tijdelijke extra werkkrachten, maar volgens het ABVV worden die regels dus misbruikt. ‘Dit heeft niets meer te maken met de uitzonderlijke korte nood aan flexibiliteit waar de wet het over heeft’.

Uit de cijfers van ABVV blijkt dat 466.000 van de 551.000 uitzendkrachten vorig jaar met dagcontracten te maken kregen. 11.479 van hen zouden zelfs het hele jaar met dagcontracten aan de slag zijn.

‘Meer contracten per persoon’

Jan Denys, arbeidsmarktdeskundige van Randstad, nuanceert de cijfers echter. In De Ochtend op Radio 1 wijst hij erop dat wie met dagcontracten werkt per definitie meer contracten sluit. Als één werknemer een week met dagcontracten werkt, levert dat in verhouding meer contracten op dan wie een weekkcontract heeft. Dat verklaart volgens hem het overwicht van de dagcontracten. Hij stelt ook dat dagcontracten in veel gevallen ook een alternatief zijn voor slechtere statuten zoals schijnzelfstandigheid.

Bron: De Standaard, 15/10/15, http://www.standaard.be/cnt/dmf20151015_01920465

Eigen mening: Ik begrijp wel dat hiervan geprofiteerd worden. Deze contracten tellen ook bijvoorbeeld voor jobstudenten. Voor hen is het wel normaal dat er dagcontracten zijn. Ook al worden zij normaal gezien voor een verplicht aantal weken ingezet. Zo is het gemakkelijk om hen tijdens feestdagen niet in te plannen of hen niet te moeten betalen tijdens ziekteverlof. Dit statuut is wel normaal voor vaste werknemers. Voor andere uitzendkrachten kan ik dit mij inbeelden omdat er anders misschien van kan geprofiteerd worden of omdat men niet weet hoe lang de uitzendkracht nu net komt werken. Wanneer dit wel vast staat voor een paar maanden moet men van de dagcontracten afstappen. Deze mensen staan in het vaste werkritme en mogen ook van deze voordelen genieten.

Laatst aangepast door Jorn.S*oops : 15th October 2015 om 12:42.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 13:01.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.