actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > MILIEU / GEZONDHEID / MENSENRECHTEN > Overige 'milieubijdragen'
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 2nd October 2015, 11:29
M*axim.VanRillaer's Avatar
M*axim.VanRillaer M*axim.VanRillaer is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2013
Locatie: Nijlen
Posts: 81
Zes op de tien energielabels niet betrouwbaar

Liefst zes op de tien energielabels op elektrische toestellen zijn niet betrouwbaar. Dat blijkt volgens Het Laatste Nieuws uit controles van de FOD Economie.

Tussen 2009 en 2014 kon de Inspectie een honderdtal labels controleren. Amper 41 daarvan bleek correct. Producenten die niet in orde waren, hadden zich meestal met één energieniveau 'vergist'. Dat zorgt er wel meteen voor dat uw aankoop én stroomfactuur tientallen euro’s duurder wordt.

De oorzaak van het probleem is dat producenten zelf testen hoeveel energie hun toestellen verbruiken, zegt Chantal Depauw van de Economische Inspectie. 'Wij moeten controleren of alles naar waarheid is ingevuld, maar dat gebeurt niet vaak. We hebben te weinig tijd, manschappen en middelen om álle toestellen die op de markt komen onder de loep te nemen.'

Groen-parlementslid Kristof Calvo wil dat de labeling voortaan door onafhankelijke experten gebeurt. 'Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) moet daar dringend voor ijveren, ook op Europees vlak', zegt hij. 'Daarnaast zijn strengere tests nodig.'

Gisteren werd nog vragen gesteld bij het verbruik van televisietoestellen. Zo bleek uit onafhankelijke onderzoeken dat sommige tv-toestellen tijdens tests minder te verbruiken dan bij dagelijks gebruik.

bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20151002_01898404
datum: 2 oktober 2015 om 06:42


mening

Toch bijzonder dat het 'zich vergissen' zo vaak in het voordeel van de producent en in het nadeel van de consument gebeurt, niet? Volgens mij is dit zeker geen gewoon toeval meer. Door cijfers zoals energieverbruik, etc. niet correct weer te geven, bedriegen de producenten simpelweg al hun consumenten die er vanuit gaan dat ze bijvoorbeeld een super-milieuvriendelijke wasmachine kopen.

Of het nu te moeilijk is, er te weinig tijd is of er te weinig manschappen zijn om alles te controleren, er zal toch dringend iets moeten veranderen. Producenten beseffen volgens mij goed genoeg dat de controles niet vaak voorkomen en zien in dat ze pakken extra geld kunnen verdienen door hier en daar wat labels te veranderen. Indien er fraude wordt opgemerkt bij producenten zou de straf daarop (hoogstwaarschijnlijk wel gewoon een boete) zodanig moeten zijn, dat producenten het zelfs niet eens meer in hun hoofd halen om iets op de markt te brengen dat niet genoeg gecontroleerd of lichtjes verkeerd gelabeld is.

Laatst aangepast door M*axim.VanRillaer : 2nd October 2015 om 11:34.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 2nd October 2015, 21:16
C*roline.Liekens C*roline.Liekens is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2013
Locatie: Heist-op-den-Berg
Posts: 135
Zes op de tien energielabels niet betrouwbaar

Na de heisa rond de uitstoot van wagens is er een nieuw bericht de wereld ingestuurd waarbij fraude weer het onderwerp is. Natuurlijk is dit op minder grote schaal dan de problemen rond Volkswagen. Anderzijds vind ik het toch niet onbelangrijk dat hiervoor een oplossing wordt gezocht. Sommige mensen winkelen nu eenmaal energiebewust om hiervan de vruchten te plukken als ze hun factuur in de bus krijgen. Als men dan gaat sjoemelen, kan dit een verschil met zich meebrengen. Toch zullen de consumenten dit naar mijn mening niet opmerken, omdat ze zich niet bewust zijn van hoe de afrekening daadwerkelijk gebeurt. Hiermee wil ik wel niet zeggen dat er geen oplossing voor het probleem moet gevonden worden, want de manier van controles voeren is op dit moment subjectief. Als men dit wil laten controleren door een gespecialiseerde instelling of firma zal dit uiteraard kosten met zich meebrengen. Met die reden denk ik dat het belangrijk is om eerst te budgetteren hoeveel dit zal kosten en het echt de moeite loont. Immers een vergissing, al dan niet per ongeluk, is snel (bewust) gemaakt door de producenten. Het is dan ook de bedoeling dat hieraan gepaste sancties en boetes worden gekoppeld.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 23:25.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.