actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > WERELD > Wetenschap
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 1st October 2015, 13:23
nele.l*yckx nele.l*yckx is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: Brasschaat
Posts: 60
Ook prehistorische Britten maakten mummies van hun lijken

Van de oude Egyptenaren en de vroege bewoners van Peru wisten we het: ze mummificeerden de doden. Nu blijkt dat ook prehistorische Britten hun overledenen deze speciale behandeling gaven.

Archeologen van de universiteit van Sheffield zeggen bewijs te hebben gevonden dat de Britten in de bronstijd - circa 2.200 tot 750 voor Christus - een deel van de lijken tot mummie maakten. Die conclusie trokken ze na microscopische analyse van skeletten die op verscheidene plekken op de Britse eilanden zijn opgegraven. Daarbij vergeleken ze Britse skeletten met bekende mummies in Jemen en Ierland.

Eerder was al bewijs van mummificatie gevonden bij een archeologische vindplaats (Cladh Hallan) op de Hebriden, een eilandengroep voor de westkust van Schotland. Onduidelijk was echter of deze praktijk ook op grotere schaal was toegepast. Door met een nieuwe techniek oude botten te onderzoeken, toonden de wetenschappers aan dat mummificatie ook elders op de Britse eilanden voorkwam.

Volgens hoofdonderzoeker Thomas Booth mummificeerden de Britten hun doden op uiteenlopende manieren: ze rookten de overledenen boven vuur, begroeven ze in veengrond of verwijderden hun ingewanden. Welke methode ook was gebruikt, in het gematigde, vochtige Britse klimaat was het zachte lichaamsweefsel van mummies meestal niet bestand tegen de tijd.


Mummie van drie

Soms werden lichaamsdelen van verschillende doden bij elkaar gevoegd tot één mummie. Mummies van Cladh Hallan bleken samengesteld uit lijken van drie personen. Ze zijn in een gehurkte positie gevonden en zijn waarschijnlijk ergens mee omwikkeld geweest.

De onderzoekers keken naar de mate waarin de skeletten waren aangetast door bacteriën. Die veranderen de structuur van het bot nadat iemand is overleden. Een gave of minder aangetaste botstructuur kan erop wijzen dat mensen hebben geprobeerd het verval te stoppen.

"Door dit onderzoek wordt aannemelijk dat gebruiken die het biologisch verval tegengingen ook op zes andere plaatsen in Groot-Brittannië voorkwamen", zegt Stijn Arnoldussen, universitair docent late prehistorie van de Rijksuniversiteit Groningen.

De onderzoekers zeggen dat het niet duidelijk is waarom de ene dode de mummiebehandeling kreeg en de andere niet. Arnoldussen, niet betrokken bij het onderzoek, gaat ervan uit dat mummificatie geen gemeengoed was. Volgens hem is het een "tamelijk bijzondere vorm van omgang met overledenen" geweest.

De onderzoekers stellen dat mummificatie mogelijk niet alleen in het oude Brittannië, maar ook elders in Europa is voorgekomen.

Bron: 1/10/15 via http://www.demorgen.be/wetenschap/o...ijken-a2474628/

Eigen mening: Het is interessant om te weten dat men vroeger ook in Groot-Britanië dode mensen mumificeerden. Mummies zijn zeer interessant want ze bevatten veel info over vroeger. Zo kunnen ze verschillende chemische stoffen uit de beenderen halen en dan weten we wat er vroegen in de grond zat. Ook weten we nu dat het niet enkel in Peru en in Egypte gebeurde, maar ook in andere delen van de wereld. Ik vind dit een relevant artikel want opgravingen of ontdekkingen zoals deze geven ons meer info over de geschiedenis.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 11:42.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.