actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > Thomas More Kempen > Onderwijs
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 12th March 2015, 11:00
S*m.martens S*m.martens is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2013
Locatie: Zoersel
Posts: 101
Een op de acht verlaat school zonder diploma

Een op de acht verlaat school zonder diploma

Hoewel het aantal jongeren dat de middelbare school verlaat zonder diploma daalt, zijn het er nog altijd te veel, zegt minister van Onderwijs, Hilde Crevits (CD&V).

Het aantal jongeren dat de middelbare school verlaat zonder diploma, is gedaald van 9.500 in 2010 tot 8.000 in 2013. Maar ook het aantal jongeren nam af, van 74.000 tot 69.000. In relatieve cijfers is het aantal ongekwalificeerde schoolverlaters gedaald van 12,9 naar 11,7 pct. Dat schrijft De Standaard donderdag.

De stad Antwerpen blijft de trieste koploper met één op de vier jongeren die zijn of haar middelbare school niet afmaakt. Gent, Brussel en Genk vervolledigen de top vier. De meeste schoolverlaters komen uit het beroepsonderwijs (15,8 pct), in het aso ligt de ongekwalificeerde uitstroom op 2,3 pct. De hoogste cijfers komen uit het deeltijds beroepsonderwijs (dbso) waar 60 pct de schoolbanken verlaat zonder kwalificatie.

Hilde Crevits, Vlaams minister van Onderwijs, is tevreden met de daling maar is niet blind voor de hoge uitstroom uit het bso. ‘Jongeren moeten hier positief voor kiezen. We moeten dit soort onderwijs versterken’, zegt Crevits.

DS, 12/03/2015

Eigen mening
Het is ontzettend jammer te horen dat jaarlijks nog zoveel jongeren de schoolbanken verlaten zonder diploma. Zonder diploma ben je vandaag de dag niet veel. Ik verschiet er een beetje van dat het hoogste cijfer uit het deeltijds beroepsonderwijs komt. Die jongeren werken en leren tegelijkertijd. Ze moeten toch beseffen dat je een diploma nodig hebt om te kunnen werken.
Dat de cijfers in Antwerpen het hoogst liggen, is geen verrassing. Het zijn vaak allochtone jongeren die school verlaten zonder diploma. Voor hen is het nog moeilijker.
Ik denk dat wij als leerkrachten moeten proberen om zoveel mogelijk in te spelen op de interesses van de jongeren. Dit kan een grote rol spelen of dat jongeren graag of niet graag naar school komen. Het is zoals Hilde Crevits zegt: 'Jongeren moeten bewust kiezen voor het beroepsonderwijs'. Die jongeren hebben vaak eerst aso of tso geprobeerd en worden dan 'gedwongen' om naar bso te gaan. Als je iets niet graag doet of je werk wordt niet geapprecieerd, dan kan je dat niet volhouden.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 14th March 2015, 13:19
b*itt.g b*itt.g is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2013
Locatie: Noorderwijk
Posts: 94
Ik deel volledig de mening van Sam.
Steeds meer jongeren stoppen vroegtijdig met hun studies, en in veel gevallen allochtone jongeren. Er zijn veel factoren van schoolmoeheid, onder andere religie en afkomst.
Jongeren worden thuis niet gestimuleerd om te studeren en door te zetten.
Ook de vriendenkring waar men zich in vertoefd speelt een belangrijke rol, want zij motiveren en stimuleren elkaar naar een bepaalde levenswijze.
Zowel ouders als leerkrachten moeten jongeren motiveren om te studeren en hen stimuleren om door te zetten.
Maar men moet ook begrip kunnen opbrengen dat de jeugd moet opgroeien in een heel complexe maatschappij.

Laatst aangepast door b*itt.g : 14th March 2015 om 13:28.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 23:32.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.