actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > MILIEU / GEZONDHEID / MENSENRECHTEN > Gezondheid
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 27th October 2014, 20:16
Magalie O*stvogels Magalie O*stvogels is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Schoten
Posts: 97
UAntwerpen mee in de bres tegen resistente antibiotica

Het is al langer geweten dat antibiotica hun kracht verliezen doordat ze te vaak worden voorgeschreven. Een hele reeks instellingen en bedrijven uit elf Europese landen gaat de komende drie jaar op zoek naar een oplossing voor dat probleem. UAntwerpen is de Belgische deelnemer aan het project, zo meldt de universiteit.

DRIVE-AB (Driving Reinvestment in R&D and Responsible Antibiotic Use) werd in oktober gelanceerd. Het is een Europees publiek-privaat consortium met een budget van 9,4 miljoen euro.

De partners willen normen vastleggen voor "verantwoord gebruik van de slinkende voorraad doeltreffende antibiotica", en daarnaast de productie stimuleren van nieuwe antibiotica door de farmaceutische industrie. De grote farmabedrijven hebben zich teruggetrokken uit het antibioticaonderzoek, klinkt het, "omdat het wordt beschouwd als een markt met hoog risico en laag rendement, die weinig biedt om de aandeelhouders tevreden te houden".

25.000 doden per jaar

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft antimicrobiële resistentie aangewezen als een van de drie grootste bedreigingen voor de menselijke gezondheid. Naar schatting sterven in de Europese Unie elk jaar 25.000 mensen aan infecties die resistent zijn tegen meerdere geneesmiddelen.

DRIVE-AB wordt gefinancierd door het Innovative Medicines Initiative (IMI), een initiatief van de Europese Unie en de farmaceutische sectorvereniging EFPIA. Het telt 46 lopende projecten "die bedoeld zijn om de ontwikkeling van betere en veiligere geneesmiddelen voor patiënten te versnellen".

Bron: De Morgen, UAntwerpen mee in de bres tegen resistente antibiotica , 27/10/'14, http://www.demorgen.be/wetenschap/u...otica-a2103063/

Eigen mening:

De dag van vandaag wordt er veel te veel medicatie en met name antibiotica geslikt. Daarom vind ik het goed dat de Universiteit Antwerpen mee in een project stapt om het voorschrijven en het gebruik van antibiotica terug te dringen. Doordat dokters te vaak en te snel antibioticia voorschrijven, zijn veel mensen immuun geworden voor dit soort medicatie. Met als gevolg wanneer de nood echt hoog is men antibiotica niet meer kan gebruiken als geneesmiddel. Dit vormt naar mijn mening een groot probleem in de medische sector. Dokters zouden toch in de eerste plaats zich bewust moeten zijn van het gevaar van resistentie voor antibiotica. Het feit dat dit behoort tot de grootste bedreigingen van de menselijke gezondheid zou bij vele artsen alarmbellen moeten doen afgaan.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 22:27.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.