actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > WERELD > Wetenschap
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 20th October 2014, 22:56
robin.s*eurs robin.s*eurs is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Vorselaar
Posts: 82
Menselijke darm gekweekt in laboratoriummuizen

[B]Menselijke darm gekweekt in laboratoriummuizen
[B]
Geleerden hebben voor het eerst menselijke darmcellen laten groeien in muizen op basis van stamcellen. Het experiment kan op termijn leiden tot transplanteerbare "vervangstukken" om beschadigd weefsel te herstellen of zelfs hele organen, vertrekkende van de huidcellen van de patiënt zelf.

De miniatuur darm groeide van een enkele stamcel uit tot een groepje cellen zo groot als een vingertop.

De studie begon met het omvormen van menselijke huid- en bloedcellen tot stamcellen die lijken op embryonale stamcellen en die induced pluripotent stem cells genoemd worden. Daarnaast werden er ook embryonale stamcellen gebruikt.
AP

De stamcellen werden ondergedompeld in groeifactoren, om hun overgang naar darmcellen te veroorzaken, en vervolgens werden ze ingeplant in het niervlies van een muis, waar ze gevoed werden door een bloedtoevoer.

Zes tot acht weken na de transplantatie, was de bal cellen groter dan de nier van de muis, en hadden de cellen zich ontwikkeld tot bijna al de belangrijke soorten weefsel die gevonden worden in een volledig ontwikkelde menselijke darm. De cellen bleken ook in staat veel functies uit te voeren die geassocieerd worden met het verteren en absorberen van voedsel, aldus de geleerden.

De muizen waren genetisch gemanipuleerd zodat hun immuunsysteem de menselijke weefsels niet zou afstoten. Dat zou ook een groot voordeel zijn van het kweken van weefsel voor transplantatie op basis van lichaamseigen cellen van de patiënt: nu moet een patiënt bij een transplantatie levenslang middelen nemen tegen het afstoten van het vreemde weefsel en dat zou dan niet langer nodig zijn.
Ziekte van Crohn

"Deze studie ondersteunt het concept dat cellen eigen aan de patiënt gebruikt kunnen worden om darmen te kweken", zei Michael Helmrath van het Cincinnati Children's Hospital Medical Centre in Ohio, die de leiding had over de studie die gepubliceerd is in Nature Medecine.

Het is het zoveelste bewijs dat het idee ondersteunt dat hele organen, die bestaan uit een complexe rangschikking van gespecialiseerde weefsels, gekweekt zullen kunnen worden in het lichaam van een patiënt, door het inherente vermogen uit te buiten van levende cellen om zichzelf te organiseren in een volledig functionerende structuur.

Een stuk dunne darm dat aangetast is door de ziekte van Crohn.


Naast het feit dat mogelijk volledige organen gekweekt zullen worden, denken geleerden dat de techniek ook betere laboratorium-modellen zal opleveren van ziek weefsel, om geneesmiddelen uit te testen. Dat kan de ontwikkeling van nieuwe middelen versnellen, en ook een alternatief bieden voor dierproeven.

"Dit biedt een nieuwe manier om de vele ziekten en aandoeningen te bestuderen die kunnen leiden tot het falen van de darmfuncties, van genetische aandoeningen die bij de geboorte tevoorschijn komen, tot kwalen die later in het leven toeslaan, zoals kanker en de ziekte van Crohn", zei Helmrath.

"De studie brengt ook het lange termijn doel dichterbij om weefsel te kweken dat beschadigde menselijke darm kan vervangen", aldus Helmrath. Het team wees er echter wel op dat de procedure nog maar in haar kinderschoenen staat, en dat er nog jaren van onderzoek nodig zijn voor het gebruik van in een labo gekweekt weefsel in transplantaties een normale procedure wordt.

Bron: De redactie Luc De Roy 20/10/2014

Mening: Ik vind het positief te lezen dat de wetenschap al zo ver staat dat men genen zo kan manipuleren en ze kan kweken in andere organismen. Wel vind ik het persoonlijk spijtig dat bepaalde dieren voor onze wetenschap en gezondheid moeten lijden. Wie zijn wij om te oordelen over een leven? Langs de andere kant is het positief dat men aan de hand van zulke experimenten vele ziektes kan bestuderen en op langere termijn kan bestrijden. Het is wel belangrijk om te weten dat de procedure in haar kinderschoenen staat, maar ik vind het zelf al een hele doorbraak.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 20th October 2014, 23:08
Sofie.DeWolf Sofie.DeWolf is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2011
Locatie: Nijlen
Posts: 1,020
Menselijke darm gekweekt in laboratoriummuizen

Na het lezen van dit artikel was ik toch verrast. Net zoals Robin vind ik het positief dat wetenschappers dit kunnen. Ik wist dat de wetenschap al ver gevorderd was, maar dat het al zo ver stond dat er een menselijke darm gekweekt kan worden in een muis wist ik nog niet. De wetenschap blijft mij verbazen. Het zou goed zijn dat wetenschappers via deze weg geneesmiddelen kunnen ontwikkelen dat patiënten met diverse darmproblemen kunnen genezen. Er zijn wereldwijd enorm veel mensen die lijden aan darmproblemen, het zou dus echt goed zijn om hier effectieve geneesmiddelen voor uit te vinden. Ik heb er alleszins een goed gevoel bij, ik heb veel vertrouwen in de wetenschap.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 08:52.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.