actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Cultureel-maatschappelijk
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 6th October 2014, 20:42
Lennart.G*ootjans Lennart.G*ootjans is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: westmalle
Posts: 50
[B]Wat als ebola naar België komt?[/B]

Volgens Amerikaanse wetenschappers bestaat er een kans van 40 procent dat ebola tegen eind oktober België bereikt. Niet dat er meteen reden is tot paniek, maar wat moet en zal België dan doen als het zo ver komt?
Stel: eind oktober kent België inderdaad een eerste patiënt met de symptomen die duiden op ebola. Dan moet alles snel gaan: er is een taakverdeling tussen de universitaire ziekenhuizen, de overheid, defensie, het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen en de gezondheidsinspectie.

In afwachting van een definitieve diagnose gaat een patiënt in een van de universitaire ziekenhuizen in België in isolatie. Er wordt een bloedstaal genomen en opgestuurd naar Hamburg. Het Bernhard-Nocht-Instituut voor Tropische Geneeskunde in Hamburg kan binnen de 12 uur laten weten of een vermoedelijke patiënt inderdaad aan ebola lijdt.

Krijgt België vanuit Hamburg een ‘positief’ bericht, dan moet de patiënt volgens voorschriften van de Hoge Gezondheidsraad naar een gespecialiseerde instelling in het buitenland. ‘Dat kan even duren en is niet altijd mogelijk’, zegt Erika Vlieghe, hoofd hospitalisatie van het Instituut voor Tropische Geneeskunde. ‘Een aantal universitaire ziekenhuizen hebben zich bereid verklaard om patienten met mogelijke ebola-infectie op te vangen.’

Patiënten kunnen, naast een goede ondersteunende therapie - vocht toedienen, longen en nieren ondersteunen - ook specifieke antivirale of immuuntherapie krijgen. Het tropisch instituut zal op zoek gaan naar alle mogelijke middelen die kunnen helpen. ‘Van het product ZMapp, dat onder meer aan twee Amerikanen en een Spanjaard is gegeven, is quasi geen voorraad meer’, aldus Vlieghe. ‘Een hyperimmuun serum, een mix van antilichamen van patiënten die ebola hebben overwonnen, kan helpen, maar is moeilijk verkrijgbaar.’

Om een uitbraak in België volledig in te dammen, worden alle personen met wie de besmette persoon in contact is gekomen van zodra de symptomen begonnen, opgevolgd. Dat is de taak van de gezondheidsinspectie. ‘De inspectie zal bijvoorbeeld vragen aan die mensen om twee keer per dag hun temperatuur te meten. Als iemand ziek wordt, gaat die meteen in quarantaine.’ Vroeger hoeft dat niet, want mensen zijn pas besmettelijk van zodra ze ziek zijn.

Eigen mening: Ik vind het persoonlijk maar eng dat er 40% kans is dat het ebola-virus naar ons land kan komen. Maar dit is nog niet bewezen maar het is gewoon een veronderstelling van een Amerikaanse professor. Dus ik hoop natuurlijk dat het niet waar is. Maar ik trek de stelling toch in twijfel. En als het virus dan toch hier in ons land is. Dan heeft ons land al voorzorgmaatregelen getroffen en dat is wel goed. Het zou maar raar zijn als ze dat niet deden maar toch. Als ik in het artikel lees hoe ze dit aanpakken heb ik er wel het volste vertrouwen in dat dit de beste methoden is die ze kunnen toepassen. Het is wel afwachten voor de patiënt maar dan weet je tenminste het resultaat.

Bron: Eveline Vergauwen Krant: De Standaard datum: 6/10/2014
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 00:10.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.